x

Branża winiarska nieustannie się rozwija i zaskakuje nowościami. A my pomagamy wam być z winem na bieżąco! Publikujemy wywiady z wybitnymi sommelierami oraz winiarzami i prezentujemy niezbędną wiedzę o winiarstwie. Piszemy o regionach winiarskich, wyróżniających się winnicach oraz degustacjach, na których sprawdzamy, które wina są najlepsze. Badamy, czy polskie etykiety mogą już konkurować z zagranicznymi.

Wino - strona 1

Adam Pawłowski: Wino w smartfonie

Jeszcze dekadę temu to opinia Roberta Parkera albo Jancis Robinson była wyznacznikiem jakości i popularności danego wina. Teraz dużo większą moc opiniotwórczą mają aplikacje internetowe i mobilne, w których na ocenę trunku składa się średni rating konsumentów.

Piotr Kamecki: zawód - sommelier

Obecnie kluczowe jest wzmacnianie wizerunku sommeliera jako istotnego partnera w procesie kup-sprzedaj-poleć-nalej-zaserwuj. Finalnie chodzi o to, by przyczyniał się on do wzrostu każdego biznesu restauracyjnego - uważa Piotr Kamecki.

W Polsce wzrosło spożycie wina w czasie pandemii

Choć Polska to raczej kraina wódka i piwem płynąca, a wino wśród rodaków jest mniej popularnym trunkiem alkoholowym, jego spożycie podczas pandemii wzrosło. To odwrotny trend od światowego - kraje winiarskie teraz tracą, bo konsumenci piją mniej wina.

Nie tylko szampan, czyli o winach musujących na Sylwestra

Żadna inna okazja nie kojarzy się tak mocno z winem musującym jak powitanie Nowego Roku. Jeśli butelka szampana to dla nas zbyt duży wydatek, możemy zastąpić go winem musującym z Hiszpanii lub Włoch. Warto zatem znać różnice w metodach produkcji i wiedzieć, które oznaczenia na etykietach są istotne.

Wino na Boże Narodzenie

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

Adam Pawłowski: Wino w detalu

Galopujące obostrzenia raz po raz ograniczają działalność lokali gastronomicznych lub całkowicie je zamykają, co sprawia, że picie dobrego wina staje się rytuałem stricte domowym, a jego sprzedaż odbywa się w detalu.

2020 - prognozy nieciekawe

W internecie krąży żart - liczby licytują się między sobą, która przynosi większego pecha. Jak się okazuje, to nie "13" czy "666" wzbudzają największy postrach. Wszyscy drżą przed "2020". Winiarze także - sytuacja nie wygląda optymistycznie.

170. urodziny legendarnego włoskiego wina musującego Gancia

Gancia, producent pierwszego włoskiego wina musującego, obchodzi 170-lecie powstania. Marka dystrybuowana w ponad 65 krajach świata jest jednym z symboli włoskiego stylu życia.

Adam Pawłowski: Powtórka z obsługi

Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych, często sprzecznych ze sobą, interpretacji.

Almudena Alberca: upór i konsekwencja

Enolożka Almudena Alberca jest pierwszą kobietą w Hiszpanii, która uzyskała tytuł Master of Wine. Niedawno prowadziła degustację dla polskiej branży winiarskiej, a nam opowiedziała, jak wyglądała jej droga na szczyt.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej