x

Wywiady z sommelierami, winiarzami, felietony Adama Pawłowskiego, a także dawka wiedzy o polskim i zagranicznym rynku winiarskim. Biznesowe spojrzenie na świat wina. Sprawdź, jak dynamicznie rozwija się ten segment rynku HoReCa.

Wino - strona 1

Adam Pawłowski: Angielski szampan

Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii, byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

Winnica Jana - wino z widokiem

Winnica Jana położona jest na wzgórzu w Zarzeczu w pobliżu Jasła. Jej największym atutem jest usytuowanie nad doliną Wisłoki. Z okien sali degustacyjnej rozciąga się niesamowity widok - panorama o długości ok. 40 km ukazująca spektakularne widoki na Beskid Niski oraz górę Liwocz.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

David Seijas - winiarski czarodziej

Gościem tegorocznej edycji Varsovino - corocznej największej degustacji hiszpańskich win w Polsce - był David Seijas, sommelier restauracji El Bulli pięciokrotnie uznanej za najlepszą na świecie. Pracował tam aż do zamknięcia lokalu w 2011 r.

Polskie wina - rekord w Jaśle

VI edycja Konkursu Polskich Win organizowanego tradycyjnie w Winnicy Dwie Granice zgromadziła rekordową liczbę win - zgłoszono ich prawie 300. Jednocześnie przyznano najmniej złotych medali w historii konkursu.

Abruzja nieznana

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Adam Pawłowski: Biała Argentyna

Argentyna nieodłącznie kojarzy się z czerwonym malbeckiem. Mało kto wie, że w latach 80. konsumpcja wina w tym kraju sięgnęła rekordowego i nadal niedoścignionego poziomu 100 l na osobę rocznie. Zaskakujące, że piło się wówczas głównie białe odmiany.

Wine Corner Beaty Gawędy debiutuje w stołecznym Forcie 8

Aktywnie działa na rzecz rozwoju kultury winiarskiej w Polsce. Zajmuje się importem i dystrybucją win. Jej najnowszy koncept, otwarty we wrześniu br., to trzeci z kolei sklep specjalistyczny Wine Corner usytuowany w stołecznym Forcie 8. Powołała do życia Kieliszki na Hożej oraz Kieliszki na Próżnej.

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej