x

Biznes - wiedza - strona 1

Polacy o kuchni wegańskiej 2022. Badanie Pyszne.pl

60% Polaków uważa, że bycie weganinem jest trudne, natomiast 50% zgadza się, że okazjonalne jedzenie dań wegańskich jest łatwe. Mimo to, 63% z nas świadomie po nie sięga, a 2/3 z tej grupy robi to co najmniej raz w miesiącu - wynika z badania Pyszne.pl "Polacy o kuchni wegańskiej 2022".

Czy lubimy diety? Raport o zwyczajach żywieniowych Polaków

Polacy są coraz bardziej świadomi, jak ważna jest zdrowa dieta. Nie oczekujemy od niej tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia. Wierzymy, że to, co jemy ma bezpośredni wpływ także na nasze samopoczucie psychiczne. Nowy raport naświetla, co Polacy myślą na temat zdrowego odżywiania.

Dominika Targosz: Zapotrzebowanie na roślinne desery jest ogromne

O ile wegańskie dania w restauracjach stały się codziennością, o tyle roślinne cukiernie wciąż są w Polsce nowością. O tym, jak wprowadzić roślinny deser do oferty restauracji czy kawiarni rozmawiamy z Dominiką Targosz, ambasadorką projektu Chefs For Change i doradczynią kulinarną.

Polska Wódka - co o niej wiemy? [BADANIE]

Wódkę uważamy na narodowy trunek, jesteśmy z niej dumni i chętnie dajemy ją w prezencie zagranicznym znajomym, ale prawie nic o niej nie wiemy... Wielu z nas ma trudność w odróżnieniu wódki z Polski od Polskiej Wódki chronionej oznaczeniem geograficznym.

Roślinne zamienniki w restauracji - techniki gotowania

Chcesz wprowadzić do menu kilka wegańskich pozycji, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowe produkty zastępujące burgery, kiełbaski i kotlety mogą okazać się dobrym wyborem. Ważne jednak, aby przyrządzić je w prawidłowy sposób.

Jak promować wegańską ofertę restauracji?

Cały bieżący numer "Food Service" poświęcony jest roślinnemu jedzeniu w restauracjach. To aż tak ważny temat! Wytłumaczymy, dlaczego dobrze prowadzony marketing w gastronomii musi uwzględniać to zagadnienie jak najczęściej.

Nieuchronne podwyżki cen w restauracjach. Wrócą “paragony grozy"?

Galopująca inflacja, podwyżki cen żywności, gazu, energii elektrycznej oraz rosnące oprocentowanie kredytów - rok 2022 może wielu restauratorom przynieść kłopoty finansowe. A to oznacza powrót “paragonów grozy". Bez nich gastronomia nie przetrwa nadchodzącego kryzysu.

Zielona rewolucja w polskim fine diningu

Restauracja fine dining to nie tylko określenie miejsce, w którym na talerzu znajdziemy produkty najlepszej jakości zaprezentowane z finezją, ale także doświadczenie, budowane przez niepowtarzalną atmosferę. W tym kulinarnym spektaklu kuchnia roślinna coraz częściej stanowi główny motyw.

Roślinna podróż w czasie

Zapraszamy was w podróż do przeszłości! Oto subiektywny przegląd najistotniejszych wydarzeń, które kształtowały i wciąż kształtują polską scenę roślinną na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci.

ARC Rynek i Opinia: na czym będziemy oszczędzać w 2022 r.

W 2022 roku będziemy oszczędzać przede wszystkim na odzieży, podróżach i wyjściach od restauracji - wynika z badań* ARC Rynek i Opinia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej