x

Namierzamy, sprawdzamy i testujemy nowe koncepty gastronomiczne. Od fine diningu, przez fine casual i smart casual, po fast food. Prezentujemy restauracje, pizzerie, burgerownie, koktajlbary, wine bary, puby, kawiarnie, cukiernie i piekarnie, które wyróżniają się oryginalną ofertą i aranżacją. Zarówno te nowoczesne, jak i tradycyjne, ale zawsze z charakterem. Tu znajdziecie najlepsze adresy na kulinarnej mapie Polski!

Miejsca - strona 1

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

KUK w Warszawie - restauracja hotelu Verte Autograph Collection. Maciej Majewski szefem kuchni

KUK to skrót od słów: kuchnia, uniwersalność, komfort. Restauracja pod takim szyldem z końcem października otworzyła się w warszawskim Pałacu Branickich. Za konceptem stoi szef kuchni Maciej Majewski, który wcześniej przez wiele lat kierował La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria.

Julia Juchnowicz-Zielińska (córka restauratorki "Maliki") otwiera piekarnię Figle

Najpierw matka i córka pracowały pod jednym dachem. Julia Juchnowicz-Zielińska wypiekała pieczywo w gdyńskiej restauracji Malika, należącej do Ewy "Maliki" Szyc-Juchnowicz. Teraz będzie prowadzić piekarnię pod własnym szyldem.

Jak stworzyć modny lokal - Bar Rascal w Warszawie

Bar oparty wyłącznie na winie naturalnym, nieskomplikowanym jedzeniu i kawie - czy to może się udać? Stołeczny Rascal od roku udowadnia, że konsekwentne tworzenie jakościowego i unikatowego miejsca odpłaca się niesłabnącym zainteresowaniem gości, którzy cenią autorską prostotę i luz.

Jak stworzyć modny lokal - Cały Gaweł w Sopocie

W sopockim Całym Gawle króluje swoboda i gwar, a na talerzach i w kieliszkach - produkty z Kaszub oraz regionalne alkohole. Czy to wystarczyło by stworzyć modne miejsce w najpopularniejszym bałtyckim kurorcie?

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej