x

Lifestyle - zdrowe odżywianie - strona 1

DefaultVeg, czyli roślinnie z założenia

DefaultVeg to ruch działający na rzecz upowszechnienia roślinnego jedzenia. Misja organizacji jest prosta - jedzenie powinno być z założenia roślinne, gdziekolwiek jest serwowane. Chodzi o zmianę postrzegania tego, co nazywamy "normalnym" posiłkiem.

Roślinna strona mocy, czyli wege dla aktywnych

Coraz więcej osób uprawiających sport zaczyna doceniać korzyści płynące ze zbilansowanej, pełnowartościowej diety roślinnej, która przyczynia się do szybszej regeneracji i niejednokrotnie przekłada na wyższe wyniki sportowe. Ta grupa to wciąż słabo zagospodarowani klienci branży gastronomicznej.

Marcin Popielarz: Fine dining w wersji roślinnej cztery lata później

Początki mojej drogi związanej z wprowadzaniem menu roślinnego sięgają 2017 r., kiedy zostałem zaproszony na konferencję, na której poruszany był temat wyzwań stojących przed kucharzami.

Natalia Stachowska: Czy fine dining przejdzie na weganizm?

Tegoroczne wieści ze świata gastronomii mogą być szokujące - wegańska restauracja ONA, położona we Francji - krainie masłem i serem płynącej - otrzymała gwiazdkę Michelin.

Jak powstaje roślinna przyszłość?

Za nami tegoroczna edycja konferencji Plant-Powered Perspectives - największego wydarzenia w tej części Europy poświęconego roślinnemu megatrendowi. Rozmowy dotyczyły m.in. nowych kierunków rozwoju roślinnych alternatyw, demokratyzacji dostępu do wegańskich produktów i nowości na rynku zamienników.

Tadeusz Müller stworzył catering dietetyczny. Co serwuje w pudełkach syn Magdy Gessler?

Dieta z Liścia - tak nazywa się nowa marka cateringu dietetycznego wykreowana przez Tadeusza Müllera, Łukasza Strzelczyka i Pawła Barańskiego. Ich misją jest dostarczenie naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia o optymalnych wartościach odżywczych.

Nice To Fit You z wegańskim znakiem jakości V-Label

Catering dietetyczny Nice To Fit You uzyskał znak jakości V-Label nadawany przez European Vegetarian Union (EVU). - Dla świadomych konsumentów coraz istotniejsze będzie nie tylko to, czy marka posiada ofertę "wege", ale to, co faktycznie za nią stoi - mówi Rafał Bartoszewicz z Nice To Fit You.

Proszę Zdrowie - catering ze wsparciem szefa kuchni Bogdana Gałązki

Bogdan Gałązka, wieloletni szef restauracji Gothic Cafe na zamku w Malborku, wspiera teraz merytorycznie cateringową firmę Proszę Zdrowie specjalizującej się w daniach oraz produktach wegańskich i bezglutenowych. Szefem kuchni jest w niej Marek Sosnowski.

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej