x

Lifestyle - książki - strona 1

"Cook, eat, repeat, ingredients, recipes and stories" Nigelli Lawson

Nigella Lawson to kobieta instytucja: autorka książek i gospodyni programów nazywana kulinarną boginią. Jak mało kto potrafi nie tylko dzielić się wiedzą i instrukcjami, ale także w sugestywny, zmysłowy sposób o jedzeniu opowiadać.

"Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości" Jacoba Kenedy'ego

Lody i sorbety to produkty sezonowe, idealne na lato. Od zawsze były popularne, ale w ostatnich latach lodowy biznes przeżywa prawdziwy boom.

"Tartine bread. Chleb z najlepszej piekarni świata" Chada Robertsona

Jeśli możemy mówić o jakichkolwiek pozytywnych zjawiskach ostatniego roku, to jest nim moda na pieczenie chleba, zwłaszcza tego na zakwasie.

"Śledzie bałtyckie. Naturalnie" Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara

Otto von Bismarck podobno mawiał, że gdyby śledzie były droższe i nie było ich tak dużo, ceniono by je tak samo jak kawior czy homary. I coś w tym jest - wciąż nie dostrzegamy wartości i potencjału tej ryby.

"Mother grains: recipes for the grain revolution" Roxany Jullapat

Czy właściwie obchodzicie się z ziarnami i powstającymi z nich produktami, na których opiera się nasza dieta - mąką, płatkami, kaszami, ryżem?

"Raz na tydzień" Cloe Sucree

Nie macie czasu na gotowanie w domu? Chloe Sucree w książce "Raz na tydzień" twierdzi: to kwestia dobrej organizacji. I udowadnia, że smaczne, domowe dania na każdy dzień tygodnia może bez problemu przygotować każdy.

"Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie" Sylwii Majcher

Czy w wyborach żywieniowych (i co za tym idzie - etycznych czy ekologicznych) zero-jedynkowe decyzje są najlepsze? Czy można znaleźć złoty środek? Sylwia Majcher prezentuje takie rozwiązanie.

"Mistrzowie makaronu" Marca Vetriego i Davida Joachima

Receptura na makaron nie jest skomplikowana, ale na jego jakość, konsystencję i strukturę wpływa wiele czynników.

"Tout Robuchon" Joela Robuchona

Zmarły dwa lata temu szef kuchni Joel Robuchon miał restauracje na całym świecie i szczycił się największą liczbą gwiazdek Michelin, które przyznano jego lokalom (w 2016 r. - aż 32!).

"Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando

Fania Lewando zdecydowanie wyprzedzała swoją epokę. Polska kucharka żydowskiego pochodzenia w latach 1988-1941 otworzyła w Wilnie pierwszą w Polsce koszerną restaurację wegetariańską.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej