x

Lifestyle - książki - strona 1

Premiera książki "Pastaman" Mateo Zielonki

Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, jest popularnym kulinarnym instagramerem, a także szefem kuchni w londyńskich The Store X oraz 180 The Strand. W Polsce ukazała się właśnie jego książka "Pastaman".

"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca"

Jarosław Dumanowski od lat bada kuchnię staropolską. W wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie serii "Monumenta Poloniae Culinaria" przedstawia najstarsze książki kucharskie.

"Rice: a Savor the South Cookbook" Michaela Twitty'ego

Książka historyka jedzenia Michaela Twitty’ego przedstawia ryż w kuchniach wielu krajów i drogę, jaką ten produkt przemierzał na przestrzeni lat, a wszystko to z punktu widzenia historii i kulturowych kontekstów.

"Ziemniak" Katarzyny i Zofii Pilitowskich

Kasia i Zosia Pilitowskie - mama i córka - to znany duet kulinarny stojący za sukcesem krakowskiej śniadaniowni Ranny Ptaszek (Kasia prowadzi też Hummus Amamamusi) oraz książki "Jajko".

"Roślinne cukiernictwo" bez kompromisów

Przygotuj perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany!To nie kolejne karkołomne zadanie z telewizyjnego programu kulinarnego, ale temat "Roślinnego przewodnika cukierniczego", czyli nowej publikacji pod znakiem Chefs for Change. Sprawdź, jak przystępnie można zaprezentować tajniki cukiernictwa.

Roślinny Przewodnik Cukierniczy: najlepsi szefowie kuchni podzielili się swoimi przepisami

Perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany - to nie tylko możliwe, ale dzięki tej publikacji - jeszcze łatwiejsze. Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacji autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change.

"It's Always Freezer Season: How to Freeze Like a Chef with 100 Make-Ahead Recipes" Ashley Christensen i Kaitlyn Goalen

Zawsze jest sezon na mrożenie? Według autorek książki "It’s Always Freezer Season" - tak!

"Havel od kuchni" Michaela Žantovskiego

"Havel od kuchni" to kolejny przykład książki, która szerzej pokazuje kulinarną kulturę i historię. Mało kto wie, że czeski prezydent, polityk, działacz antyreżimowy, dramaturg i pisarz był także doskonałym kucharzem, a gotowanie i przyjmowanie gości było jego wielką pasją.

"Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa" Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux

Po napisaniu wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim świetnej książki "Kapłony i szczeżuje" o korzeniach polskiej kuchni Magdalena Kasprzyk-Chevriaux sięgnęła po wzbudzający emocje temat - mięso. Podeszła do niego z historyczną rzetelnością i bez z góry założonej tezy.

"The Food of Oaxaca: Recipes and Stories from Mexico's Culinary Capital" Alejandro Ruiz

"The Food of Oaxaca" napisał meksykański szef kuchni Alejandro Ruiz. Jako 12-latek stracił matkę i wyjechał z rodzinnego miasta, a gdy po ponad dziesięciu latach do niego powrócił, miał potrzebę odbudowania korzeni, o czym pisze we wstępie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej