x

Lifestyle - książki - strona 1

"Delectable: Sweet and savory baking" Claudii Fleming

Czy podobnie jak wielu ludzi zaczęliście w czasie pandemii piec i wasza pasja utrzymuje się do tej pory? Jeśli tak - spodoba wam się ta książka.

"Warzywa zjedz, mięso zostaw" Natalii Mętrak-Rudej

Jaką ewolucję przebyła dieta roślinna na przestrzeni lat? Jak wygląda wege menu w najlepszych gwiazdkowych restauracjach?

"Italia na talerzu", Francoisea Regis-Gaudry'ego

Czy potrzebna nam kolejna książka o włoskiej kuchni? Tym razem naszym przewodnikiem po Włoszech jest… Francuz.

"My America: recipes from a young black chef" Kwamego Owuachiego

Kwame Onwuachi, autor książki, wychował się na tradycyjnych potrawach afrykańskich gotowanych przez mamę i babcię. Sam jednak nie potrafił ich przygotować, więc postanowił nadrobić zaległości.

"Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi" Anny Jones

Ekologia, troska o planetę i świadomość globalnych procesów wzrastają. Co jednak zrobić, by nie powtarzać frazesów, ale wprowadzić w życie najważniejsze zasady? Pomocna może okazać się książka "Jeden garnek, jedna planeta" Anny Jones.

"Smaki Gdańska" Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer

Czy tradycyjna kuchnia polska istnieje? Oczywiście funkcjonuje pewien kanon klasycznych polskich dań, ale rodzimą kulturę kulinarną tworzą głównie kuchnie regionalne - potrawy charakterystyczne dla poszczególnych województw czy miejscowości.

"Kin Thai: Moder thai receipes to cook at home" Johna Chantarasaka

Znany i nagradzany londyński szef kuchni John Chantarasak z restauracji AngloThai w swojej debiutanckiej książce pokazuje kuchnię tajską w wersji dla niego najbardziej naturalnej - jako pół Brytyjczyk, pół Taj doskonale bowiem łączy te dwie kulinarne kultury.

"That noodle life: soulful, savory, spicy, slurpy" Mikea and Stephanie Le

Coraz częściej pojawiają się na rynku książki kulinarne instagramowych blogerów i influencerów i coraz więcej z tych pozycji jest bardzo dobrych.

"The Miller's daughter" Emmy Zimmermann

Nie ma idealnych wypieków bez świetnej mąki, a tej bez odpowiednich ziaren i dobrego młyna.

"Learning Korean. Recipes from home cooking" Petera Serpico

Peter Serpico przez wiele lat gotował z Davidem Changiem, twórcą Momofuku, prowadził też własną restaurację w Filadelfii.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej