x

Lifestyle - ekologia - strona 1

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

"Sprawiedliwa" czekolada, czyli słodko-gorzkie tajemnice branży kakao

Rolnicy z Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie. Eksperci rynku spożywczego podkreślają jednak, że konsumenci mają realny wpływ na ich warunki pracy. Fundacja Fairtrade Polska przypomina, jak możemy przyczynić się do zmian w branży czekoladowej.

Zero waste - triki szefów kuchni restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia

Jak gospodarnie gotować i planować pracę w kuchni, aby nie marnować jedzenia? Podpowiadają szefowie warszawskich restauracji Plac Hallera, Art Sushi i Szklarnia - biorą one udział w wiosennej edycji Restaurant Week, która odbywa się w formule #zerowaste.

To Good To Go: Straty? Nigdy więcej!

W biznesie gastronomicznym kluczowe jest ograniczanie start. Tymczasem krótka żywotność produktów sprawia, że świeże i pyszne artykuły często lądują w koszu. Rozwiązaniem jest współpraca z aplikacją Too Good To Go, z której w Polsce korzysta już 1,5 miliona konsumentów.

Firma Slodkie: za każde zamówienie posadzimy metr lasu

Firma branży słodyczy reklamowych - Slodkie - rozpoczęła współpracę z Fundacją Las na Zawsze. Od 2022 roku za każde złożone zamówienie posadzi metr kwadratowy lasu. To kolejna proekologiczna inicjatywa marki.

Ograniczaj zużycie plastiku z PURENĄ

Co minutę na świecie sprzedawanych jest około milion plastikowych butelek. Dystrybucja żywności na rynku HoReCa i detalicznym jest silnie związana z przemysłem opakowaniowym. Ma to niebanalny wpływ na środowisko, zmiany klimatyczne oraz wymieranie gatunków flory i fauny. Co możemy zrobić?

Mięsny producent zachęca do... ograniczenia spożycia mięsa

- Kiedyś prawie codziennie jadałem kanapkę z wędliną, a na obiad - pieczeń bądź kotleta. Teraz ograniczam mięso i - w kontekście wartości - bliżej mi do wegetarianina niż tradycyjnego mięsożercy. Jednak najważniejsza jest równowaga - mówi Paweł Nowak, prezes Goodvalley.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej