x

Lifestyle - blog - strona 1

Adam Chrząstowski: Mądre zróżnicowanie

Nie trzeba nikogo przekonywać do prawdy, że jedzenie ma ogromny wpływ na nasze życie i zdrowie. Dotyczy to nie tylko sfery fizycznej, ale także psychiki. Dieta oddziałuje na naszą kondycję, może leczyć i wywoływać choroby.

Kuchnia roślinna smacznym kąskiem dla restauracji

Niemal 50-procentowy wzrost popularności dań bezmięsnych w ramach zamówień składanych na Pyszne.pl, rosnące zainteresowanie ze strony restauracji i klientów nie pozostawiają wątpliwości - roślinny trend zagościł u nas na dobre. Dlatego kuchnia wegańska znajduje się również w centrum uwagi Pyszne.pl.

Tomasz Źródłowski: Świat jest pełen filozofów

W związku z tym, jak obecnie wygląda rynek pracy w gastronomii, mam mnóstwo przemyśleń na temat tego, co warunkuje sukces w tej branży.

Michalina Szczepańska: Roślinne jest już jak giganci?

Roślinny batonik na bazie tofu, który sprzedaje się prawie tak samo dobrze jak mleczne kanapki największych koncernów - to jedna z ciekawszych deklaracji, jakie padły podczas konferencji Plant Powered Perspecitves, a złożona była oficjalnie podczas panelu dyskusyjnego przez przedstawicielkę Żabki.

Adam Chrząstowski: Droga ognia

Mam już swoje lata i myślę, że to dobry czas, aby przestać miotać się w poszukiwaniu swojej gałęzi na kulinarnym drzewie. Wiele osób, które mnie zna, pomyśli sobie, że przecież od lat jestem kojarzony z mięsem, stekami i podrobami. To prawda, lecz trzeba zastanowić się, dlaczego tak się stało?

Michalina Szczepańska: Paragony grozy vol. 2

Czy "paragony grozy" stały się już rzeczywistością pozaturystyczną? Co przyciąga klientów i sprawia, że chcą wracać do restauracji - cena czy może wyjątkowość doświadczenia, którego przeżycie się im oferuje?

Tomasz Źródłowski: Kreatywność, czyli trochę o abstrakcji, a trochę o formach użytkowych

Po serii tekstów praktycznych wracam do nieco filozoficznych rozważań na temat natury gastronomii (inaczej nie byłbym sobą). Tym razem na tapetę biorę kreatywność.

Adam Chrząstowski: Konkursy w czasach zarazy

Jest taka chińska klątwa, która brzmi: "Obyś żył w ciekawych czasach". Myślę, że można ją odnieść do prób organizacji wszelkiej maści konkursów i plebiscytów w dobie pandemii. Sytuacja jest bowiem arcytrudna.

Michalina Szczepańska: Przekąski zmieniają świat

Jedzenie mniejszych porcji w mniejszych odstępach czasowych to metoda, która staje się coraz bardziej popularna. Jak wpłynie to na sektor handlowy?

Adam Chrząstowski: dokąd zmierzasz, szefie kuchni?

Refinement - bardzo mnie zaciekawiło to angielskie słowo oznaczające udoskonalenie. Zostało ono wypowiedziane przez Thomasa Kellera w kontekście dzisiejszej roli szefa kuchni, który powinien być jednocześnie menedżerem i mentorem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej