x

Karta - napoje - strona 1

Co piją użytkownicy TikToka? Oto 10 najpopularniejszych koktajli

Koktajlowe preferencje użytkowników Tik Toka sprawdził serwis Brewsmartly.com. Najczęściej wspominany na Tik Toku drink doczekał się aż 395 milionów hashtagów. W trójce najpopularniejszych mieszanych napojów są najbardziej znane barowe klasyki.

Mniej popularne trunki z Południa

W trzecim i na razie ostatnim odcinku naszych podróży z kieliszkiem odwiedzimy kilka państw na południu Europy. Choć są one odległe kulturowo, łączą je podobne rodzaje trunków, jakie produkują i piją ich mieszkańcy. Opowiem o greckich przysmakach z anyżem w tle, z czego robi się rakiję i raki.

Napitki z hiszpańskim temperamentem

Ciepły klimat, setki kilometrów linii brzegowej, piękne zabytki i różnorodna kuchnia gwarantują dobrze spędzony czas w Hiszpanii. Umilającym pobyt dodatkiem są także smaczne lokalne trunki. Podpowiem wam, czym się raczyć na słonecznym Półwyspie Iberyjskim.

Po sukcesie piwa BUH z suszem konopnym, Wojewódzki i Palikot zapowiadają okowitę BUH

Linia produktów pod marką BUH poszerza się o pierwszy w Polsce alkohol wysokoprocentowy z suszem konopnym. Okowita BUH będzie powstawała w browarze Niechanowo.

Kieliszkiem po mapie Francji

Podróżowanie w obecnych czasach jest - delikatnie rzecz ujmując - utrudnione, ale można przecież odbywać smakowo-aromatyczne wojaże do innych krajów, nie opuszczając swej kanapy! Chciałbym zatem zaprosić was do Francji, by oprowadzić po urzekających zakamarkach trochę mniej znanych rodzajów trunków.

Kawowe trendy w pigułce

Menu w kawiarniach, podobnie jak w restauracjach, zmienia się sezonowo i regularnie. Oczywiście ważne są w nim także propozycje ponadczasowe, ale i z nimi warto czasem poeksperymentować. Podpowiadamy jak!

Jak smakuje kawa leżakowana w beczkach po piwie i bourbonie?

Związek kawy i alkoholu nie musi kończyć się na Irish coffee. Coffeedesk wraz z palarnią HAYB Speciality Coffee i we współpracy z browarem Maltgarden stworzyli kawę Barrel Aged poddaną leżakowaniu w dębowej beczce. Na czym polega ten proces i co zyskuje kawowe ziarno dzięki takiej obróbce?

Dobrana para. Jak dopasować koktajl do jedzenia?

O tym, że alkohol świetnie pobudza apetyt, wie niemal każdy. Równie dobrze sprawdza się w roli digestifu, przy okazji motywując nasz układ trawienny do żwawszego poradzenia sobie z posiłkiem. Warto jednak pamiętać, że dobrze dobrany alkohol jest też doskonałym towarzyszem jedzenia.

Otwórzmy się na aperitif!

Aperitif to wywodzący się z południa Europy zwyczaj spożywania lekkiego, orzeźwiającego drinka alkoholowego przed głównym posiłkiem, najczęściej w towarzystwie drobnych przekąsek. Ma on pobudzić apetyt, poza tym - jak mawiają Włosi - lepiej nie jeść na pusty żołądek. Czy stanie się u nas popularny?

Chochle w dłoń, czyli poncz na sylwestra

Z okazji zbliżającego się sylwestra polecam przygotowanie ponczu. Wielka misa tego aromatycznego koktajlu może stać się gwoździem programu każdej domówki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej