x

Karta - napoje - strona 1

Roślinne alkohole? Nie tylko babciny likier!

Kiedyś rośliny i zioła użyte do doprawiania alkoholu miały wzmacniać odporność, chronić przed chorobami albo maskować smak kiepskiej jakości destylatu. Dziś to dodatki, bez których trudno wyobrazić sobie zarówno świat wermutów oraz likierów, jak i całą współczesną miksologię.

Barowe trendy w 2022: co nas czeka w nowym roku?

Prosto, minimalistycznie, zdrowo i bez alkoholu - tak w skrócie opisać można barmańskie trendy na nadchodzący rok. Nie oznacza to jednak, że koktajlbary zamienią się w senne pijalnie wody mineralnej. W 2022 r. z pewnością nie będziemy narzekać na nudę.

Ulubione herbaty Polaków. Gdzie i kiedy najchętniej ją pijemy?

Z okazji przypadającego 15 grudnia Międzynarodowego Dnia Herbaty Glovo podsumowało, jakie jej rodzaje wybieramy najczęściej oraz kiedy i gdzie ją najchętniej zamawiamy. Podpowiadamy także, jakie właściwości mają jej najpopularniejsze gatunki.

Marek Flisiński produkuje wódkę z polskiego wasabi

Wasabi Farm Polska jest pierwszą w Polsce uprawą japońskiego chrzanu. To rodzinny biznes, który współtworzy znany szef kuchni Marek Flisiński. Farma wyprodukowała właśnie swoją własną wódkę na bazie zielonego kłącza.

Nowe marki w portfolio Coca-Cola HBC

Coca-Cola HBC poszerza swoją ofertę alkoholi z segmentu premium. Do jej portfolio dołączają dwie marki - pochodzący z Irlandii Glendalough oraz nowość na europejskim rynku whisky - kanadyjska Bearface, charakteryzująca się unikalnym sposobem produkcji.

Zimowe koktajle w pięciu odsłonach

Nadejście chłodnych wieczorów nie musi oznaczać wcale, że od listopada w naszym barowym menu zagości 100 wersji grzanego piwa i wina. Wybór zimowych koktajli, także tych bezalkoholowych, jest nieograniczony. Warto o tym pamiętać, przygotowując się do organizacji imprez.

Woda: dlaczego warto mieć więcej niż jedną w menu?

Wino to niejedyny napój, który można zgrabnie łączyć z jedzeniem. Goście restauracji coraz chętniej sięgają po napoje bezalkoholowe do kolacji, dlaczego więc nie zaproponować im jakościowej wody mineralnej lub źródlanej, która świetnie zagra z serwowanymi potrawami?

Kawa po wietnamsku - napój i rytuał

W niektórych krajach kawa jest nieodzownym elementem śniadania, w innych stanowi deser, a w jeszcze innych - pełni funkcję społeczno-socjalną. Tak właśnie jest w Wietnamie, przodującym w produkcji kawy na świecie. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, przybliżamy tajemnice picia kawy po wietnamsku.

Koktajle z inspiracją: jak budować menu baru?

Koktajle inspirowane literaturą, malarstwem, architekturą - barmani coraz częściej szukają inspiracji na nowe kompozycje poza gastronomią. Efekty tych poszukiwań bywają zaskakujące.

Letnie koktajle z World Class Cocktail Festival. Zdradzamy przepisy!

Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów biorących udział w World Class Cocktail Festival. Sprawdźcie, jak je przygotować!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej