x

Karta - dania - strona 1

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Mąka, sól i woda. Co jeszcze warto wiedzieć o włoskim makaronie?

Pasta secca, suchy włoski makaron, powstaje z połączenia wody, mąki z pszenicy durum i soli. Z zaledwie trzech składników można wyczarować nieskończenie wiele kształtów i wariantów smakowych - o ile sięgniemy po produkt odpowiedniej jakości.

Trendy śniadaniowe dla gości o różnych potrzebach dietetycznych

W tym roku dużo się mówi m.in. o śniadaniach wysokobiałkowych, fleksitariańskich, wegańskich czy o porannych posiłkach bazujących wyłącznie na sokach. Na co postawić w ofercie restauracji i hotelu?

Przednówek na talerzu

Przełom zimy i wiosny to okres, w którym mierzymy się z niedostatkiem świeżych, lokalnych warzyw i owoców, a przygotowanie ciekawego menu stanowi nie lada wyzwanie. Jak to zrobić, by zaspokoić potrzeby gości?

Tłusty Czwartek inaczej - hiszpańskie churros, sycylijskie cannoli i nie tylko

A może tym razem zamiast (albo oprócz) pączków i faworków skusicie się w Tłusty Czwartek na przysmaki z krajów, które o karnawale i świętowaniu wiedzą niemal wszystko? Włoskie cannoli i hiszpańskie churros można przecież kupić w polskich lokalach!

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej