x

Karta - dania - strona 1

Królik w musztardzie i estragonie

Królik w musztardzie i estragonie według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Zimowe warzywa korzeniowe

Zimowe warzywa korzeniowe według przepisu Pawła Chomentowskiego.

Podwędzany jesiotr

Podwędzany jesiotr według przepisu Pawła Chomentowskiego.

Beyond Meat w Pizza Hut

Pizza to od lat jedno z ulubionych dań Polaków. Teraz przeżuwa swoją wegetariańską odsłonę dzięki współpracy Pizza Hut i Beyond Meat.

(Nie)trudny orzech do zgryzienia

Czas na orzechy włoskie! Teraz są najsmaczniejsze - tuż po jesiennych zbiorach, porządnie podsuszone, wreszcie dotarły na stragany i będą nas kusić przez cały zimowy sezon. Grzech nie wykorzystać ich w menu.

Opanuj czekoladę

Jedną z najtrudniejszych sztuk w cukiernictwie i czekoladziarstwie jest temperowanie czekolady. Jednocześnie to prawie wyłącznie dzięki prawidłowej obróbce wstępnej tego składnika uzyskuje się czekoladowe desery o idealnej konsystencji.

Ryby na talerzu

Mięso ryb nie jest szczególnie popularne w Polsce. Rodacy przyrządzają i spożywają je stosunkowo rzadko. Wyjątkiem są święta - postna tradycja stołu wigilijnego wręcz wymaga potraw rybnych. W tym okresie najważniejszymi gatunkami są karpie i śledzie, ale również inne mają szansę zabłysnąć.

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej