x

Karta - dania - strona 1

Burger King poszerza wegańską ofertę o roślinne nuggetsy

Roślinne nuggetsy to kolejna pozycja w Burger King, która pojawia się w menu sieci w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie roślinnym jedzeniem wśród Polaków.

Na Dzień Czekolady - brownie inne niż wszystkie według Michała Wiśniewskiego

12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie ma lepszego i słodszego sposobu na uczczenie tego święta niż dekadenckie czekoladowe brownie. Zdradzamy przepis znanego trójmiejskiego cukiernika Michała Wiśniewskiego.

Pokrzywa? Nie bójcie się!

W powszechnej świadomości jest pospolitym chwastem, którego unikamy w obawie przed poparzeniem. Ale dla osób rozpoczynających przygodę z dziką kuchnią roślinną to często pierwszy składnik z jej repertuaru, który mają odwagę włączyć do menu.

W domu jak w pizzerii. Jak zrobić pizzę neapolitańską? Radzi Piotr Górecki, który wie o niej wszystko

Dla smakoszy wzorcem najpopularniejszego włoskiego dania jest pizza neapolitańska. Nic więc dziwnego, że wiele osób próbuje ją samodzielnie przyrządzić w domu. Jak to zrobić profesjonalnie, by rezultat nas pozytywnie zaskoczył? Podpowiada znawca tematu Piotr Górecki.

Wielkanoc w dostawie - oferta restauracji nie tylko z Warszawy

Chcecie, aby ktoś was wyręczył w przedświątecznych przygotowaniach kulinarnych? Zamknięte od pół roku restauracje potrzebują pomocy, czyli naszych zamówień! Można połączyć przyjemne z pożytecznym i skorzystać z oferty wielkanocnego cateringu. Oto nasz subiektywny wybór najciekawszych propozycji.

Mikroliście: rewolucja nigdy nie była smaczniejsza!

Zmiana ma postać niepozornych purpurowych i zielonych listków, które szturmem wdarły się do naszych kuchni i na nasze talerze. Są uprawiane w kontrolowanych warunkach na nowego typu farmach, w pomieszczeniach zamkniętych, bez gleby i sztucznych nawozów. Czy uda im się całkowicie odmienić rolnictwo?

Sushi, czyli polskie danie narodowe?

W ciągu dwóch dekad z kulinarnej nowinki zmieniło się w stały element sylwestrowego menu i obowiązkowy składnik wielu domówek. Dziś nie odstrasza nas w nim już nie tylko surowa ryba, ale także banan czy czekolada. Co sprawia, że danie z odległej Japonii bije w Polsce rekordy popularności?

Ocet - wzmacniacz smaku

Kojarzy się z gospodarką niedoborów. Średnie pokolenie pamięta puste półki sklepowe lat 80., na których stał tylko ocet spirytusowy. Obecnie znów sięgamy po octy, ale kontekst jest inny - na fali trendu zero waste oraz powrotu do tego, co tradycyjne i wytwarzane metodą naturalną.

Polacy zapomnieli smaku ryb

To, co znamienne dla polskiego konsumenta, nazwać można wypłaszczeniem smaku - preferencją mniej słonych i intensywnych pod względem smaku oraz aromatu produktów rybnych. Czyżbyśmy zapomnieli o tak bliskiej nam tradycji kiszenia śledzi w beczkach?

Pączek z różą? Nuda! Oto bardziej dekadenckie propozycje na Tłusty Czwartek!

Pączki z kaszanką, z nadzieniem Piña Colada, a może smażone bułeczki bao z kremem matcha? Oto nasz subiektywny wybór 8 alternatywnych sposobów na świętowanie Tłustego Czwartku w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej