Karta - dania
LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI

Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.

GRZYBY NIEZNANE

W Polsce są 44 gatunki świeżych grzybów dopuszczone do obrotu handlowego i przetwórstwa. Lista niedługo powinna się wydłużyć o smardze jadalne, smardze stożkowate i naparstniczkę czeską. Nieoficjalnie grzybów jadalnych jest znacznie więcej.

OMAKASE TO FINE DINING PO JAPOŃSKU

Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. Jej egzemplifikacja w postaci sushi cieszy się dużą popularnością, porównywalną jedynie z pizzą i kebabem. I tak jak w przypadku tych dwóch dań z Włoch i Persji również sushi zdegradowało się niemalże do roli fast foodu.

ZIMNE NÓŻKI

Przepis na zimne nóżki pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha - Bazar Kocha. Lokal powstał w 2014 r. i w swoim może pomieścić 70 gości.

GRYCZAK Z SOSEM TATARSKIM

Przepis na gryczak z sosem tatarski pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha Bazar Kocha. Szefem kuchni jest tam Tomasz Maćkowiak.

Polacy przy grillu - klasycznie czy nowocześnie?

Zwyczaj wspólnego grillowania jest popularny w Polsce od wielu lat. Sezon grillowy to z kolei jeden z najdłuższych okresów w gastronomii. Co więcej, z sezonu na sezon obserwujemy jego rozciąganie w czasie.

Comber z polskiej sarny, lasagne z dyni i grzybów, suszona śliwka, słonecznik

Mateusz Wichrowski/Brasserie Warszawska

Tatar wołowy, grzanki, jajko przepiórcze

Mateusz Wichrowski/Brasserie Warszawska

Chrupiąca sałatka Bakalland najlepszym produktem dla sektora HoReCa

Przedstawiamy nowość w ofercie Bakalland

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

Personalizowane receptury sosów dużą siłą Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, kolejny rok z rzędu zakończył ze wzrostem sprzedaży. Największy wpływ na utrzymanie dynamiki wzrostu, miało elastyczne podejście do Klientów oraz produkcja oparta na procedurach personalizowania receptur.

Green Caffè Nero - świeże, naturalne jedzenie i domowe smaki

Green Caffè Nero to nie tylko dobra kawa, ale też smaczne jedzenie przygotowywane w wyjątkowy sposób.

Tykwa, awokado, omlet. Lista składników na sushi dla wegetarian

Choć mogłoby się wydawać, że sushi to danie przede wszystkim dla mięso-, a właściwie rybożerców, japoński specjał smakuje także wegetarianom, a nawet weganom.

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

Śliwka kalifornijska nie tylko "od święta"

Z najnowszych badań wynika, że respondenci równie chętnie sięgają po nią jako przekąskę, czy dodatek w codziennej kuchni.

Świąteczne ryby i vademecum sommeliera wodnego na Mikserze Kulinarnym

Za nami ostatni Mikser Kulinarny w tym roku kalendarzowym. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski. Tematem przewodnim były ryby w kontekście Świąt Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego.

Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.

MAKRO Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault&Millau

Podczas uroczystej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni MAKRO Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem.

Zawsze Dzikie

Pod takim hasłem rusza kampania MSC na rzecz ochrony dzikiej natury oceanów

Dziczyzna w Makro Polska

Sieć hurtowni Makro Polska oferuje szeroki wybór mięs z dzikich zwierząt, m.in. dzika, sarny, jelenia czy gęsi. Dziczyzna wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi oraz coraz częściej gości w restauracyjnych menu.

Pierogi leniwe z grzybami leśnymi, kukurydzą i cytryną

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Potrawka z fasoli z kiełbasą z gęsi, ćwikłą, kiszonymi pomidorami, burakami, kwaśną śmietaną i koprem

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Pita falafel z wedgesami

Malka Kafka/Tel Aviv

Buddha bowl - miska Buddy

Malka Kafka/Tel Aviv

Grasica cielęca

Dawid Łagowski/Pałac Mierzęcin

Ogrodowe sałaty

Dawid Łagowski/Pałac Mierzęcin

Kiełbasa z kaczki

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Karp wędzony

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej