x

Karta - dania - strona 1

Z szynką, jajkiem, tuńczykiem, śledziem. Pyszna historia kanapki

Dawniej sandwicz był arystokratycznym przysmakiem, w komunizmie stał się symbolem niedoborów i robotniczego posiłku, a teraz jest najbardziej popularną przekąską na świecie. Wszystko się zaczęło od fanaberii pewnego brytyjskiego arystokraty. A jaki jest polski wkład w historię kanapki?

Trendy w deserach lodowych: co będziemy jeść tego lata?

Proste albo niezwykle złożone, słodkie albo orzeźwiające, mleczne lub owocowe - desery lodowe mogą mieć tysiące wariantów. Część z nich chętnie spróbowalibyśmy jeszcze tego lata.

Frytki - kulinarny hit McDonald’s

To jedna z najpopularniejszych pozycji w menu McDonald’s® na całym świecie. Tylko w 2020 r. w Polsce sprzedano ponad 144 mln porcji - ułożone w linii prostej sięgnęłyby z Ziemi do Księżyca. Frytki z Maka zawsze są robione w 100% z ziemniaków z polskich pól.

Jak zrobić i z czym podać idealne frytki? Nie tylko w Międzynarodowy Dzień Frytek

Są świetnym dodatkiem do burgera, steku, panierowanej ryby. W Międzynarodowy Dzień Frytek, który przypada 13 lipca, podpowiadamy, jak je przygotować, by stały się gwiazdą na talerzu. Radzi ekspert - Lukas Mol, właściciel Urban Nomad Bistro w Warszawie.

Domowe burgery jak z burgerowni - porady szefów kuchni

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji podpowiadamy jak samodzielnie przyrządzić klasycznego burgera z wołowiny, fishburgera i wersję roślinną. Radzą znani szefowie kuchni: Andrzej Andrzejczak, Rafał Niewiarowski i Lucas Pollier.

Sałata - gra w zielone

Jest symbolem świeżości i lekkości, daje zastrzyk witamin. A po męczącej zimie tego nam właśnie wiosną potrzeba! Liczba odmian sałat, różnorodność ich smaków, tekstur, kształtów liści i kolorów może pozytywnie zawrócić w głowie.

Maczaron z krewetkami i szynką parmeńską z Dziurki od Klucza

Właściciele warszawskiej restauracji Dziurka od Klucza: Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszczyk dzielą się z nami przepisem na swój słynny maczaron!

Szparagi: trzy sposoby na to, by poczuć wiosnę

Jak i z czym najlepiej podawać szparagi? Dlaczego azjatycki sos sojowy pasuje do nich niemal tak dobrze jak gęsty sos holenderski? Dzięki nauce poznaliśmy odpowiedzi na te pytania oraz najlepsze połączenia smaków, które ożywią wiosenno-letnie szparagowe menu.

Grill idealny - jak przygotować mięso, ryby i warzywa? Porady szefów kuchni

Przeciętny Polak jest przekonany, że zna się na sztuce grillowania nie najgorzej. Ale… diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego przed startem grillowego sezonu, jakim jest tradycyjnie długi majowy weekend, podpowiadamy, jak idealnie przyrządzić ryby, warzywa i mięsa na grilla.

Jak uczcić Europejski Dzień Śniadań? Podsuwamy trzy warianty śniadania mistrzów!

Lekkie i słodkie, a może sycące i mięsne? Z okazji Europejskiego Dnia Śniadań, który obchodzimy 24 kwietnia, sprawdzamy, co rano pojawia się na talerzach Francuzów, Brytyjczyków i Turków. Może te trzy różne sposoby celebrowania pierwszego posiłku zainspirują was do przygotowania śniadania mistrzów?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej