x

Karta - dania - strona 1

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda - jak dobrze znacie regionalne smaki?

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy - uważa ponad połowa respondentów badania "Polacy i kuchnia regionalna". Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie - aż 85% rodaków lubi poznawać regionalne potrawy. Nazwy czasem brzmią dziwnie, ale dania są smaczne i nietrudne do zrobienia.

Ryba w roli głównej

Ryby, chociaż występują w polskiej kuchni od stuleci, nieczęsto stanowią główny element karty dzisiejszych restauracji, a Polacy dopiero się do nich przekonują. Ponieważ dania z ryb powinny stanowić ważny element w codziennej diecie człowieka, warto wprowadzić je do menu lokalu.

Strusina - zdrowa i niebanalna

Strusina to wprawdzie produkt niszowy, ale zyskuje coraz większą popularność, szczególnie w Europie. Konsumenci doceniają jakość mięsa wyprodukowanego metodami niemal naturalnymi, z wyłączeniem technologii, takich jak intensywne tuczenie i podawanie antybiotyków.

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny według Guy'a Savoy'a.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Azjatyckie trendy w jesiennej kuchni

Dalekowschodnie przysmaki doskonale sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym - do wyboru jest sporo dań, które sycą, wzmacniają odporność i mają działanie rozgrzewające, a Polacy pokochali kuchnię azjatycką - jak ten trend wykorzystać w restauracji?

Sezonowe menu: rozgrzewające zupy

Karta dań zmieniająca się wraz z porami roku staje się już standardem. Nic dziwnego, bo w czasie zbiorów produkty bazowe są smaczniejsze i tańsze, a goście chętnie sięgają po przyrządzone z nich potrawy. Jesień to czas produktów, które świetnie nadają się do przygotowania zup, polewek i gulaszy.

Kurczak z ryżem po hajnańsku

Kurczak z ryżem po hajnańsku według Beñata Alonso.

Krewetki w solonych żółtkach

Krewetki w solonych żółtkach według Trisno Hamida.

Owoce jesieni: głóg, dereń, rokitnik

Jesień przynosi nam w darze pomarańczowe i czerwone kulki rokitnika, derenia oraz głogu. Te rzadko wykorzystywane w kuchni owoce mogą wzbogacić nasze menu od razu albo w formie przetworów uatrakcyjniać dania przez kolejne miesiące.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej