x

Karta - dania - strona 1

Serce karczocha - na talerzu

Z wyglądu karczochy przypominają sosnowe szyszki, a tak naprawdę stanowią pąki kwiatów. Na południu Europy oraz w krajach arabskich są przyrządzane na wiele sposobów i spożywane niezwykle często, w Polsce - niestety nie. Szkoda, bo potrafią zachwycić smakiem!

Roślinne nuggetsy o smaku kurczaka w ofercie King Rooster

W sieci King Rooster dostępne są już roślinne nuggetsy od The Vegetarian Butcher - marki, która jest częścią Unilever. Nowe nuggetsy w chrupiącej panierce smakują zupełnie jakby były zrobione z mięsa kurczaka, ale są w 100% wegańskie.

Bowl food - modne dania w miskach

Bowle, czyli odpowiednio skomponowane potrawy podawane w miskach, były hitem światowej gastronomii w 2018 r. Analizując trendy 2020 r., okazuje się, że moda ta nie przeminęła i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie miski straciły na popularności.

Słodka kraina - przegląd trendów deserowych

Od kilku lat słodkie trendy rozwijają się w kilku kierunkach. Z jednej strony mamy sezonowe hity stawiające na konkretne smaki i dodatki, z drugiej - klasyki chętnie zamawiane przez cały rok, a z jeszcze innej - modne nowinki. Oto przegląd inspiracji oraz oferty gastronomicznej deserów i dodatków.

Ryba jest dobra! Nowe koncepty z morskimi przysmakami

Istnieje wiele tradycyjnych sposobów przygotowania ryb i owoców morza. Są też potrawy nowatorskie. Jak Europa długa i szeroka, miłośnicy morskich przysmaków doprawiają "świeże ryby prosto od rybaka" odrobiną nowoczesności, zamieniając stare kawałki w kąski, których chcą spróbować wszyscy.

Pizza napoletana - (nie)spodziewany sukces

Czy pizza rzeczywiście jest najpopularniejszym daniem na świecie? Odpowiedź na to pytanie nie musi być jednoznaczna, ale jedno jest pewne - płaski placek z dodatkami trwale zdefiniował oblicze gastronomii nie tylko we Włoszech, ale też w dziesiątkach innych krajów, również w Polsce.

Moskole, kwaśnica, bombolki - tradycyjna kuchnia Podhala

Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów. Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?

Wędzony arbuz - nowojorski kulinarny hit w Polsce!

Wędzony arbuz znany jest jako "szynka z wędzonego arbuza" (smoked watermelon ham). Media opisują go jako hit nowojorskiej restauracji, a tymczasem można go spróbować w katowickim Cześć Brat! GASTROPUB.

Perliczka - perła na stole

Szlachetne mięso perliczki rzadko gości w polskich domach. Może dlatego, że wymaga odpowiedniej obróbki, aby zachowało soczystość, kruchość i walory smakowe. To zatem atrakcyjna pozycja w restauracyjnym menu - wszak goście lubią próbować dań, których sami nie potrafią przygotować.

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Mogą go próbować klienci sieci "7th Street - Bar & Grill" oraz "Meet & Fit - Slow Food".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej