x

Karta - dania - strona 1

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza

Faworki to jedna z trudniejszych receptur w naszej tradycyjnej cukierni, jakie przyszło mi weganizować - wyznaje Wojciech Starowicz, szef Cukierni Starowicz. Ale udało się! Teraz znany cukiernik dzieli się swym przepisem - przyda się tym, którzy Tłusty Czwartek chcą świętować w roślinnym stylu.

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Congee - klasyczne chińskie śniadanie według The Cool Cat

Congee to wegańskie danie podawane na Dalekim Wschodzie na śniadanie, ale my przecież możemy je jeść przez cały dzień. Dzielimy się z wami przepisem pochodzącym z restauracji The Cool Cat.

Trzy kroki do roślinnego dania

Oczekiwania wobec dań roślinnych i mięsnych niczym się nie różnią - każde powinno być po prostu smaczne.

Burger z pulled jackfruitem według Jakuba Mołdy

Jackfruit to doskonały zamiennik mięsa, który dobrze sprawdza się m.in w popularnych kanapkach amerykańskich, zastępując szarpaną wieprzowinę. Swoją wersję burgera z pulled jackfruitem stworzył Jakub Mołda z Marshal Food. Oto jego przepis.

Boże Narodzenie na krańcu Europy. Co w święta jadają Portugalczycy?

Z Portugalczykami łączy nas miłość do obfitych wigilijnych potraw, słodkości i grzanego wina. Panierowany dorsz, cynamonowe grzanki czy ryżowy pudding to tylko niektóre z dań, do których podczas świąt zasiadają mieszkańcy krańca Europy.

Natale, czyli Boże Narodzenie po włosku. Jak wyglądają święta w Italii?

Boże Narodzenie Włosi zwykli spędzać w radosnej, ale i niezobowiązującej atmosferze w dużym rodzinnym gronie. Obfite obiady, spotkania i tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenia - brzmi znajomo? Owszem, ale na włoskim świątecznym stole znajdziecie zupełnie inne potrawy niż w Polsce.

Pastilla z jagnięciną

Pastilla z jagnięciną według przepisu Katarzyny Rogowskiej i Justyny Ładzińskiej - szefowej kuchni i menedżerki w restauracji Amfora w Katowicach.

Seler pieczony w masie solnej

Seler pieczony w masie solnej według przepisu Katarzyny Rogowskiej i Justyny Ładzińskiej - szefowej kuchni i menedżerki w restauracji Amfora w Katowicach.

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem Pana Tasaka

Szukacie przepisu na niebanalną sylwestrowo-karnawałową przekąskę? Do win musujących pasować będą szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem według przepisu Wita Szychowskiego, znanego jako Pan Tasak. Popularny kucharz podaje je z musem z karmelizowanej cebuli z kminkiem i estragonem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej