x

Karta - dania - strona 1

Chrupiący i pachnący, czyli przepis na chleb własnego wypieku

Przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Z okazji Światowego Dnia Chleba (16 października) bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie upiec pachnący bochenek.

Dlaczego kochamy chleb? Wyjaśniają specjaliści z piekarni Chaud Pain

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Przy tej okazji specjaliści z warszawskiej piekarni rzemieślniczej Chaud Pain wyjaśniają, z czego wynika miłość do tego wypieku - zarówno w Polsce, jak i we Francji.

Ciasto mango z ziarnami kakaowca

Przepis na ciasto mango z ziarnami kakaowca. Autorem przepisu jest Patryk Szczepański z pracowni Pure Sugar, ambasador Chefs for Change.

Andrzeja Polana sposoby na ziemniaki. 3 przepisy na dania z kartofli

Jemy je najczęściej w formie dodatku do mięsa czy warzyw. Mimo to, ziemniaki, szczególnie jesienią doskonale sprawdzają się jako składniki klusek, placków, a nawet... kiełbasek. Andrzej Polan pokazuje, jak kreatywnie można wykorzystać poczciwe kartofle.

Vegan mania! - wegańska pizza w Telepizzy

W wybranych lokalach Telepizza może zamówić wegańską pizzę na bazie Violife o smaku Goudy. Do wyboru jest własna kompozycja pizzy ze wszystkich roślinnych składników dostępnych w ofercie albo jedna z dwóch gotowych rodzajów pizz wegańskich - Pizza Popcorn lub Pizza Ananasita.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Matias z gzikiem

Matias z gzikiem według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Z szynką, jajkiem, tuńczykiem, śledziem. Pyszna historia kanapki

Dawniej sandwicz był arystokratycznym przysmakiem, w komunizmie stał się symbolem niedoborów i robotniczego posiłku, a teraz jest najbardziej popularną przekąską na świecie. Wszystko się zaczęło od fanaberii pewnego brytyjskiego arystokraty. A jaki jest polski wkład w historię kanapki?

Trendy w deserach lodowych: co będziemy jeść tego lata?

Proste albo niezwykle złożone, słodkie albo orzeźwiające, mleczne lub owocowe - desery lodowe mogą mieć tysiące wariantów. Część z nich chętnie spróbowalibyśmy jeszcze tego lata.

Frytki - kulinarny hit McDonald’s

To jedna z najpopularniejszych pozycji w menu McDonald’s® na całym świecie. Tylko w 2020 r. w Polsce sprzedano ponad 144 mln porcji - ułożone w linii prostej sięgnęłyby z Ziemi do Księżyca. Frytki z Maka zawsze są robione w 100% z ziemniaków z polskich pól.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej