Kalendarium
EuroGastro i WorldHotel 27.03.2019

Nowa lokalizacja stwarza szansę na dalszy, dynamiczny rozwój tych wydarzeń oraz zwiększenie komfortu Wystawców i Gości. Nowe konkursy, nowe atrakcje, nowe imprezy towarzyszące, nowe eventy merytoryczne, a wszystko to z zachowaniem najlepszych elementów tradycji Targów, tworzą nowy obraz i nową jakość imprezy. Przy tej edycji przymiotnik „nowy” odmieniany jest przez wszystkie przypadki. I nie jest to przypadek, ale reguła.

Dogodne położenie, zaledwie 20 minut od centrum stolicy, bezpośrednio przy trasie S8, w niewielkiej odległości od A2 i S7, zapewnia łatwy i szybki dojazd. Na miejscu czeka 15.000 miejsc parkingowych. Wszyscy chętni będą mogli też skorzystać ze specjalnych autobusów targowych, które połączą centrum Warszawy z obiektem targowym. 20.000 m2 powierzchni wystawienniczej pozwoli na jeszcze lepszą prezentację ofert Wystawców.

W trakcie Targów zaplanowano cały szereg wydarzeń o charakterze merytorycznym. Planowany jest specjalny event dedykowany menedżerom restauracji i szefom kuchni, a także szkolenia i warsztaty dla hotelarzy i projektantów, restauratorów, dystrybutorów czy kelnerów.

Pojawią się nowe imprezy towarzyszące, a wśród nich konkurs i pokazy cukiernicze organizowane przez Pawła Mieszałę, co jednak nie oznacza odejścia od sprawdzonych i lubianych formatów. Powrócą więc tradycyjne konkursy, organizowane przez znanych i cenionych szefów kuchni, jak „CHEF Culinary Cup” pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, „Kulinarny Talent” – autorski konkurs Roberta Sowy czy Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. W zmienionej i odświeżonej formule odbędzie się „Olimpiada Kawy”, organizowana przez Apro Trade / Akademię Kawy oraz MT Targi Polska. Zaplanowane zostały również specjalne atrakcje dla barmanów i sommelierów.

Nie zabraknie też konkursów dla Wystawców na Najlepszy Produkt Targów „Najwyższa Jakość EuroGastro” i „Najlepszy Produkt dla Hotelu „The Best of WorldHotel”.

Targi EuroGastro oraz WorldHotel to imprezy prezentujące bogatą ofertę rozwiązań technologicznych, usług i produktów dla branży HoReCa, uznawane za największe i najważniejsze wydarzenie branżowe w Polsce. Edycja 2018 zgromadziła blisko 300 wystawców z 20 krajów i przyciągnęła blisko 20.000 zwiedzających.

http://eurogastro.com.pl


Link do wydarzenia: TUTAJ

Konkurs Młodych Sommelierów 28.10.2018

Konkurs jest adresowany do młodych sommelierów, kelnerów, osób pracujących w restauracjach, sklepach winiarskich czy firmach importujących wino, a także uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnikami mogą być zarówno członkowie SSP, jak i osoby nie zrzeszone, mający nie więcej niż 30 lat. Z udziału w konkursie wykluczeni są finaliści zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą, ale wymagany jest język angielski.

„Zależy nam na odkrywaniu nowych talentów w branży wina i tworzeniu szans na rozwijanie pasji w młodym pokoleniu” – mówi Piotr Kamecki, Prezydent SSP i podkreśla, że co prawda formuła konkursu jest zbliżona do Mistrzostw Polski Sommelierów, jednak stopień trudności wszystkich zadań będzie zdecydowanie niższy.

W rozpoczynających się rano kilkugodzinnych eliminacjach spośród wszystkich uczestników wybranych zostanie trzech finalistów. Po południu będą oni rywalizować ze sobą na głównej scenie. Finał odbędzie się z udziałem publiczności. Elementami konkursu będą test z podstawowej wiedzy o winie, sprawdzenie praktycznych umiejętności serwowania wina i degustacja wina w ciemno.
 
Formularz zgłoszeniowy do pobrania na www.sommelierzy.pl

Smakuj Trójmiasto 28.10.2018

Z najbliższą edycją pojawia się jeszcze jedna długo wyczekiwana zmiana. Wyjątkowa atmosfera Smakuj Trójmiasto i klimatyczne wnętrze Starego Maneżu to dobre połączenie, za którym wielu gości festiwalu tęskniło, dlatego organizatorzy postanowili wrócić z wydarzeniem na teren Garnizonu Kultury.
Najlepsze restauracje i bary nie tylko z Trójmiasta, ale i z innych polskich miast, będą serwować wspaniałości dalekowschodniej kuchni w rozmaitych wydaniach – od nudli, przez ryże, różnorodne pierożki, owoce morza, warzywa w aromatycznych sosach i zupy, aż po orientalne ciastka i desery, choć to na pewno nie koniec repertuaru specjałów. Każdy znajdzie coś dla siebie bez względu na dietę. Wielu wystawców pojawi się na festiwalu po raz pierwszy, więc nawet na stałych bywalców wydarzenia czekają nowości.
Oprócz gotowych do zjedzenia dań, podczas wydarzenia będzie można kupić także oryginalne produkty takie jak herbaty, sosy i przyprawy oraz azjatycki design.

Pyszne orientalne posiłki kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, libańskiej, marokańskiej, gruzińskiej i innych, do tego pokazy kulinarne i różnorodne atrakcje z pewnością pozwolą lepiej poznać odległą kulturę orientu i zainspirują do dalszego odkrywania nowych smaków.

GDZIE?
Stary Maneż
Ul. Słowackiego 23
Wrzeszcz, Gdańsk

KIEDY?
28 października 2018
11:00 - 19:00

WSTĘP
Koszt zakupu biletu wstępu to 10 zł*. Dzieci do lat 14 zapraszamy bezpłatnie.
* płatność tylko gotówką

Festiwal Wódki i Zakąski 2018 19.10.2018

Festiwal Wódki 2018 to druga edycja wydarzenia organizowanego przez Dom Wódki, którego misją jest propagowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju oraz nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych. Na gości będzie czekać kilkudziesięciu producentów wódek, nalewek, miodów pitnych oraz likierów, jak również strefa gastronomiczna z przekąskami, pokazy i prezentacje kulinarne oraz barmańskie. Festiwal Wódki 2018 to ważne i jedyne wydarzenie tego typu w Polsce.

W cenie biletu na gości czekają takie atrakcje jak: degustacje rozlicznych wódek, nalewek, miodów pitnych, spotkania z producentami, sommelierami, ekspertami z branży i pasjonatami, prezentacje branżowe, pokazy barmańskie, możliwość zakupu prezentowanych produktów, konkursy i niespodzianki. Festiwal jest wydarzeniem spajającym wszystkie inicjatywy Domu Wódki, w ramach którego funkcjonują Muzeum Wódki, restauracja Elixir wraz z Vodka Atelier oraz koktajl bar The Roots. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

12. edycja Restaurant Week 17.10.2018

Hasło festiwalu nawiązuje do odkrywania kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną. Najbliższa edycja Restaurant Week obejmie swoich zasięgiem 14 regionów, w tym po raz pierwszy Podhale. Rezerwacje na trzydaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie www.RestaurantWeek.pl w cenie 49 zł.
W ramach Restaurant Week restaurator Jarek Chrobociński, właściciel takich restauracji jak Thaisty, u Rysia, Gruba Ryba, Zdrowa Konkurencja oraz Trattorii Boccone, przyznaje, że przygotowując festiwalowe menu, czerpał inspiracje z ostatniego pobytu we Włoszech. – Doszedłem do wniosku, że na warszawskim rynku gastronomicznym brakuje absolutnego hitu tego lata, czyli czarnej pizzy. Tradycyjna włoska pizza serwowana na czarnym cieście, barwionym węglem bambusowym lub sepią ma nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również szerokie właściwości zdrowotne. W ramach festiwalowego menu znajdą się właśnie topowe włoskie pizze, również w wersji wegetariańskiej – mówi Chrobociński.
Podobnie jak w każdej edycji organizatorzy przygotowali dla gości wiele niespodzianek. Główną nagrodą w konkursie zdjęciowym ostatniej edycji był rejs LOT-em i kolacja w Singapurze. Nadchodząca edycja zapowiada się jeszcze okazalej, do wygrania bowiem będzie rejs do Włoch klasą business i kolacja w Osteria Francescana - najlepszej restauracji świata. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Degustacja win niemieckich 17.10.2018

Serdecznie zapraszamy na degustacje komentowane podczas których, chcemy zwrócić Waszą uwagę na ten mały, ale jednocześnie bardzo interesujący i obecnie rosnący segment win aromatycznych. Te wyjątkowe degustacje w Poznaniu i następnego dnia w Warszawie poprowadzi Manuela Liebchen z Niemieckiego Instytutu Wina.
Podczas degustacji przybliżymy odmiany: Gewürztraminer, Scheurebe, Sauvignon Blanc, Muskateller.

Terminy i miejsca:

Poznań

16.10.2018 (wtorek)   godz. 11.00-14.00

Restauracja SPOT.

Dolna Wilda 87

Warszawa

17.10.2018 (środa)   godz. 11.00-14.00

Ms Mermaid – Conference Center at The Tides

Wioślarska 8

Program:

godz.11:00-13:00   degustacja komentowana

godz. 13:00-14:00  networking i przekąski

Udział w degustacjach jest bezpłatny. Zgłoszenia udziału prosimy przesyłać do dnia 11 października na adres info@winaniemieckie.pl z dopiskiem Poznań lub Warszawa. Spotkanie jest wyłącznie dla branży winiarskiej, HORECA, importerów, sklepów specjalistycznych oraz dziennikarzy i bloggerów branżowych. Wstęp na degustację tylko po potwierdzeniu zgłoszenia przez organizatora.

UWAGA: Na degustacjach mamy ograniczoną ilość miejsc, decyduje kolejność zgłoszeń.

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie 05.10.2018

Uczestnikami będą znani badacze historii jedzenia, wśród nich: prof. Massimo Montanari z Bolonii – jeden z twórców historii kulturowej jedzenia i współautor pierwszej syntezy w tej dziedzinie, prof. Fabio Parasecoli z Nowego Jorku – redaktor najnowszej sześciotomowej kulturowej historii jedzenia oraz prof. Bruno Laurioux z Tours – dyrektor Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Jedzenia. Będziemy rozmawiać o tradycji Europy Środkowej i Wschodniej – zwłaszcza Polski, Rosji i Turcji – na tle znacznie lepiej znanej historii jedzenia, kultury stołu i ceremoniału w krajach Europy Zachodniej.

TERMIN: 5–6 października 2018 r.
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
WSTĘP: bezpłatny | obowiązują zapisy

Ameryka od kuchni 27.09.2018

Podczas cyklu warsztatów, degustacji i prelekcji na stoisku „Ameryka od kuchni” goście kongresu będą mogli przekonać się, że współczesna amerykańska kuchnia prezentuje wielowymiarowe bogactwo smaków i aromatów, nie ograniczając się do popularnych steków, burgerów i prostego grilla.
Dla odwiedzających stoisko szefów kuchni i sommelierów organizatorzy przygotowali degustację win z Kalifornii oraz produktów spożywczych pochodzących z różnych regionów Stanów Zjednoczonych, takich jak wołowina, ryby z Alaski czy bataty. Na stoisku odbędą się również trzy odsłony praktycznych warsztatów z food & wine pairingu, podczas których wybitny specjalista winiarski Tomasz Prange Barczyński zapozna uczestników z tajnikami udanych połączeń kulinarno-winiarskich w restauracyjnym menu. Redaktor wygłosi również prelekcję ze sceny głównej „Wino w restauracji – jak to się robi w Kalifornii”. Szczegóły i rejestracja gości pod adresem: https://amerykaodkuchnikongres.evenea.pl/

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.



Poznań stolicą kulinarnych inspiracji? Tak, Chef! 26.09.2018

Bezpośrednie rozmowy z producentami, degustacje artykułów oferowanych w szerokim asortymencie firmy i Dark Restaurant to tylko niektóre ze smakowitych atrakcji przygotowanych dla zaproszonych gości. Pierwszego dnia do emocjonującej rywalizacji staną finaliści IV edycji konkursu Chefs Culinar Cup. Kucharze pod czujnym okiem autorytetów z branży kulinarnej zawalczą o tytuł Mistrza Chefs Culinar, nagrody pieniężne i rzeczowe oraz staże w prestiżowych restauracjach. Drugiego dnia członkowie jury: Robert Skubisz, Maciej Rosiński oraz Paweł Oszczyk, podczas pokazów wyznaczą modne kierunki i rozbudzą apetyt na gastronomiczny sukces. Nie zabraknie również eksperckich opinii doradców – Jacka Fedde i Rafała Soroczyńskiego. Imprezę poprowadzi znana z programów telewizyjnych Daria Ładocha, miłośniczka tajskiej kuchni, autorka książek kulinarnych.

VARSOVINO 2018 25.09.2018

Wina będą reprezentować ogromny przekrój hiszpańskich regionów winiarskich, między innymi: Uclés, Priorat, Penedés, Empordà, Manchuela, Almansa, Jumilla, Méntrida, Cigales, Arlanza, Valencia, Bierzo, oraz dobrze znane w Polsce apelacje Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava. Wśród wystawców znajdą się i tacy, którzy będą poszukiwać polskich dystrybutorów swoich produktów.

Apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo, będzie tegorocznym partnerem Varsovino 2018. Z tej okazji odbędzie się Rueda Masterclass, na którym uczestnicy zdegustują klasyki i nowinki z regionu.

Gościem specjalnym wydarzenia będzie Audrey Doré – z pochodzenia Francuzka, sommelierka w nagradzanej restauracji El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Doré poprowadzi degustację, na której zaprezentuje autorską selekcję win prezentowanych podczas Varsovino.

Przekąski dla gości przygotuje Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej – executive chef hotelu Raffles Europejski. Wydarzenie przeznaczone jest branży winiarskiej. Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii przy wsparciu instytutu ICEX Hiszpania Handel i Inwestycje.

MISTRZOSTWA POLSKI AEROPRESS 2018 22.09.2018

Spośród ponad stu uczestników zostanie wyłoniona osoba, która będzie reprezentować nasz kraj na finałach w Sydney. Już dwa razy w historii mistrzostw - organizowanych od 2008 r. - zdarzyło się, że to Polak stawał na najwyższym podium.

Aeropress to niewielkie, ale jakże uniwersalne urządzenie do parzenia kawy. Zaprojektowane w 2005 r. przez Alana Adlera, profesora aerodynamiki na Uniwersytecie Stanford, jest genialnie proste. Składa się zaledwie z trzech plastikowych elementów i wygląda jak przerośnięta strzykawka z sitkiem, w które wkłada się filtr - standardowo papierowy, ale powstały też wersje z innym materiałów, np. metalu. Wystarczy wsypać zmieloną kawę do cylindra, zalać gorącą wodą, zamieszać i po chwili przecisnąć tłoczkiem przez filtr. W zależności od ilości użytej wody i kawy otrzymuje się napar stężony jak espresso albo lekki i zbalansowany niczym kawa przelewowa.

Mistrzostwa świata w parzeniu kawy z aeropressa organizowane są od 10 lat, co roku w innym mieście. W tym będzie to Sydney w Australii. Zarówno mistrz świata, jak i mistrzowie krajowi wyłaniani są w zawodach, które swoją luźną atmosferą są dalekie od innych zawodów dla baristów. Ocena następuje natychmiast - sędziowie wskazują na zwycięską filiżankę, a kryterium oceny jest tylko jedno: smak!

Obowiązuje system pucharowy, gdzie zwycięzcy trzyosobowych pojedynków przechodzą do kolejnych rund, a zawody umilają dowcipy prowadzącego (w tym roku po raz kolejny zadba o nie Mateusz Gaca z poznańskiego Brismana), piwo rzemieślnicze, dobra muzyka i jedzenie z foodtrucków.

Ziarna kawy dla zawodników wypali organizator, palarnia Czarna Fala. Sponsorem zielonego ziarna jest importer Bero Polska, natomiast nagrody dla finalistów oraz nagrodę główną - bilet na mistrzostwa świata w Sydney - ufundował dystrybutor Aeropressu na Polskę, firma Coffee Desk.

Mistrzostwa Polski Aeropress 2018 odbędą się w Forcie Mokotów, ul. Racławicka 99, Warszawa w godz. 12-22.

Więcej informacji: hello@czarnafala.pl

Jesień enologiczna 21.09.2018

Jesień Enologiczna to wydarzenie kulturalne, które jednoczy coraz liczniejsze grono miłośników wina i produktów regionalnych. Przed uczestnikami wydarzenia trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi. Na miłośników enologii czekać będą warsztaty, degustacje, projekcje filmów o tematyce winiarskiej i kulturze stołu, koncert oraz wyjątkowy historyczny spacer po Krakowie śladami wina, piwa i miodu. Nie zabraknie też propozycji dla profesjonalistów, czyli konferencji, której tematem jest „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle  winiarstwa światowego”. Wezmą w niej udział czołowi specjaliści dziedziny enologii i uprawy winorośli.

Obchody tegorocznej edycji rozpoczną się przeglądową degustacją win z Krakowa i Małopolski. W programie znajdzie się również „tajemnicza degustacja”, której tematem będą małopolskie produkty. Na uczestników warsztatów czekać będzie spotkanie dotyczące łączenia polskich i zagranicznych win z małopolskimi produktami tradycyjnymi i regionalnymi, a właścicielka Winnicy Wieliczka, Agnieszka Rousseau, przybliży temat zastosowanie chwastów i ziół oraz wyrobów alkoholowych w tradycyjnej małopolskiej kuchni. Jedno ze spotkań degustacyjnych będzie dotyczyć produkcji cydrów oraz przetworów z małopolskich odmian jabłek.

Inicjatorem i organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.



Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" 16.09.2018

Ten tytuł nie jest przypadkowy – panele, warsztaty, pokazy i liczne atrakcje będą odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, ratuszu dzielnicy oraz na Plaży Wilanów.

W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności, odpowiedniej i odpowiedzialnej diety, trendów i designu, organizatorzy podejmą wątki naszego kulinarnego dziedzictwa i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Dowiemy się, jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych, spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Organizatorami są Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów.


Godziny otwarcia: 10-19, wstęp bezpłatny. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Festiwal Whisky Jastrzębia Góra po raz piąty 24.08.2018

Jest to pierwszy w Polsce Festiwal Whisky, a jego pomysłodawcą oraz organizatorem jest Dom Whisky. Festiwal Whisky Jastrzębia Góra to jedyne wydarzenie, które w jednym miejscu gromadzi największe osobistości świata whisky, pasjonatów, ale również osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z whisky. Nie narzuca zasad, ale pokazuje, w jaki sposób wydobyć z whisky najwięcej tajemnic. Kierując się mottem: "Whisky jest jak przyjaźń, czym starsza, tym lepsza", organizatorzy wierzą, że razem z publicznością stworzą niepowtarzalną atmosferę festiwalu, a nawiązane relacje będą przez kolejne lata dojrzewały jak najszlachetniejsza "woda życia".

V edycja festiwalu to:

- Masterclass prowadzone przez największe osobistości świata whisky.
- Ponad 600 wyjątkowych edycji whisky do degustacji.
- Festiwalowe whisky do nabycia w najniższych cenach w Polsce.
- Prezentacje, warsztaty, degustacje.
- Koncerty na żywo, szereg animacji oraz specjalna strefa "After Party".

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Kino Kulinarne Transatlantyk 14.07.2018

8. edycja Transatlantyk Festival odbędzie się w dniach 13-20 lipca w Łodzi.

Pierwszego dnia sekcji Kina Kulinarnego (14.07) zostanie pokazany film trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee - „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”, a kolację przygotuje szef Wojciech Modest Amaro. Kolejnego wieczoru w podróż po świecie smaków zabierze nas najsłynniejszy szef kuchni Alain Ducasse w filmie „Alain Ducasse - kuchenne wyzwania”, natomiast kolację przygotują Kurt Scheller oraz Robert Skubisz. 16 lipca pokażemy film „Kubańskie historie”. Film przybliży klimat „Gorącej Wyspy”, a jej smaki przybliży Robert Sowa. Następny dzień upłynie pod znakiem eklektycznej kuchni Izraela – filmu „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” i kolacji „W stylu aszkenazyjskim” Marcina Popielarza. Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Wino we krwi” w reż. Emily Railsback, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację “Matka Polka, matka Gruzja” przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska. Wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami.

Bilety na pokazy i kolacje w ramach Kina Kulinarnego, które można nabyć przez stronę www.transatlantyk.org, stronę www.goingapp.pl oraz aplikację Going.


Link do wydarzenia: TUTAJ