Kalendarium
EuroGastro i WorldHotel 27.03.2019

Nowa lokalizacja stwarza szansę na dalszy, dynamiczny rozwój tych wydarzeń oraz zwiększenie komfortu Wystawców i Gości. Nowe konkursy, nowe atrakcje, nowe imprezy towarzyszące, nowe eventy merytoryczne, a wszystko to z zachowaniem najlepszych elementów tradycji Targów, tworzą nowy obraz i nową jakość imprezy. Przy tej edycji przymiotnik „nowy” odmieniany jest przez wszystkie przypadki. I nie jest to przypadek, ale reguła.

Dogodne położenie, zaledwie 20 minut od centrum stolicy, bezpośrednio przy trasie S8, w niewielkiej odległości od A2 i S7, zapewnia łatwy i szybki dojazd. Na miejscu czeka 15.000 miejsc parkingowych. Wszyscy chętni będą mogli też skorzystać ze specjalnych autobusów targowych, które połączą centrum Warszawy z obiektem targowym. 20.000 m2 powierzchni wystawienniczej pozwoli na jeszcze lepszą prezentację ofert Wystawców.

W trakcie Targów zaplanowano cały szereg wydarzeń o charakterze merytorycznym. Planowany jest specjalny event dedykowany menedżerom restauracji i szefom kuchni, a także szkolenia i warsztaty dla hotelarzy i projektantów, restauratorów, dystrybutorów czy kelnerów.

Pojawią się nowe imprezy towarzyszące, a wśród nich konkurs i pokazy cukiernicze organizowane przez Pawła Mieszałę, co jednak nie oznacza odejścia od sprawdzonych i lubianych formatów. Powrócą więc tradycyjne konkursy, organizowane przez znanych i cenionych szefów kuchni, jak „CHEF Culinary Cup” pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, „Kulinarny Talent” – autorski konkurs Roberta Sowy czy Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. W zmienionej i odświeżonej formule odbędzie się „Olimpiada Kawy”, organizowana przez Apro Trade / Akademię Kawy oraz MT Targi Polska. Zaplanowane zostały również specjalne atrakcje dla barmanów i sommelierów.

Nie zabraknie też konkursów dla Wystawców na Najlepszy Produkt Targów „Najwyższa Jakość EuroGastro” i „Najlepszy Produkt dla Hotelu „The Best of WorldHotel”.

Targi EuroGastro oraz WorldHotel to imprezy prezentujące bogatą ofertę rozwiązań technologicznych, usług i produktów dla branży HoReCa, uznawane za największe i najważniejsze wydarzenie branżowe w Polsce. Edycja 2018 zgromadziła blisko 300 wystawców z 20 krajów i przyciągnęła blisko 20.000 zwiedzających.

http://eurogastro.com.pl


Link do wydarzenia: TUTAJ

Zarabiaj na kawie! - warsztaty i dni otwarte Segafredo 25.03.2019

Segafredo Zanetti Poland zaprasza do swojego showroomu na bezpłatne warsztaty, wykłady omawiające studia przypadków oraz networking, w trakcie których specjaliści oraz najlepsi bariści Segafredo przedstawią praktyczne wskazówki, jak rozwijać biznes gastronomiczny w oparciu o kawę. 

Kiedy?

– 25 marca 2019 r. – warsztaty 
– 26-29 marca 2019 r. – dni otwarte (w godzinach 9-16)

Gdzie?

Showroom Segafredo Zanetti Poland, al. Jerozolimskie 181B (wejcie B1), Warszawa

Tematy:

– Jakość ma znaczenie, czyli co wpływa na prestiż lokalu.
– Sprzedawaj więcej, zarabiaj więcej!, czyli jak oferta sezonowa zwiększa obroty finansowe.
– Jak być atrakcyjnym dla pokolenia XYZ? Cold Brew – bądź trendy i odróżnij się od konkurencji. 
– Jak personalizacja menu wpływa na podnoszenie sprzedaży?
– Jak szkolić personel, aby sprzedawał lepiej?

Zgłoszenia uczestnictwa: www.zarabiajnakawie.pl

W trakcie dni otwartych Segafredo, goście będą mogli wziąć udział w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – codzienne do wygrania iPad, szkolenia baristyczne i pakiet produktów Segafredo.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Restauracja na Facebooku 12.03.2019

We współczesnym świecie portale społecznościowe są jednymi ze skuteczniejszych mediów komunikacji restauracji z gościem. Cześć lokali w ogóle przestała tworzyć oddzielne strony www umieszczając wszystkie niezbędne informacje właśnie na Facebooku.

Już w najbliższy wtorek, 12 marca 2019 agencja kreatywna FIKA – strategia i komunikacja dla gastronomii organizuje szkolenie dotyczące zasad komunikacji w sieci. Na szkoleniu zostaną poruszone takie zagadnienia, jak:
– Strategia komunikacji na Facebooku,
– Tworzenie treści i planu komunikacji,
– Reklama na Facebooku.

Szkolenie poprowadzi Marta Panfil, ekspert z wieloletnim doświadczeniem w marketingu gastronomicznym

Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/1200137973477791/?active_tab=about

Link do strony www z informacjami i linkiem do zapisów: http://agencjakreatywnafika.pl/szkolenie-restauracja-online/


Link do wydarzenia: TUTAJ

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 09.03.2019

Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbywają się cyklicznie od 2015 roku. Całodniowy konkurs to rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów, których zadaniem jest przygotowanie wykwintnych potraw z jesiotrem w roli głównej. Tak jak w ubiegłym roku obecna edycja wydarzenia stanowi część Kulinarnego Pucharu Polski.

W tym roku w jury konkursu zasiądą m.in.: Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz jeden z pomysłodawców wydarzenia – Adam Dmyterko. Funkcję przewodniczącej jury VIP obejmie Ewa Wachowicz.

Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie: http://jesiotrikawior.pl/
Zgłoszeń dokonywać można do 26 lutego 2019 roku.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Food Service Summit 2019 05.03.2019

„Food Service Summit” to największa ogólnopolska konferencja branży HoReCa, w ramach której odbędą się wykłady i warsztaty specjalnie przygotowane z myślą o problemach, z jakimi przychodzi się mierzyć przedstawicielom branży HoReCa. Nasze wydarzenie to także doskonała okazja do networkingu.

„Food Service Summit 2019" to:

  • intensywna wymiana praktycznej wiedzy i doświadczeń,
  • warsztaty i wykłady prowadzone przez znanych i cenionych w branży ekspertów,
  • integracja 300 zaangażowanych uczestników, także podczas wieczornego koktajlu.

W tym roku inspiracją do stworzenia programu konferencji było odkrycie kart sukcesu ludzi tworzących cenione i popularne restauracje w Polsce. Różnorodność poruszanych tematów zainteresuje zarówno osoby, które stawiają w branży HoReCa pierwsze kroki, jak i doświadczonych graczy, którzy pragną przełamać rutynę i nabrać nowego wiatru w żagle.

Szczegółowy program wydarzenia dostępny jest na stronie: http://foodservicesummit.pl/

Kiedy?
5 marca 2019 roku

Gdzie?
Mała Warszawa, ul. Otwocka 14, Warszawa

Zarejestruj się już dziś!


Link do wydarzenia: TUTAJ

Parabere Forum 03.03.2019

Parabere Forum to coroczne wydarzenie, które gromadzi liderów branży gastronomicznej, ekspertów i aktywistów związanych z jedzeniem i odżywianiem. Celem konferencji jest wzmocnienie roli kobiet w tych właśnie dziedzinach, oddanie im głosu w sprawach ważkich, promowanie różnorodności i zrównoważonego rozwoju.

Co roku inne miasto jest gospodarzem wydarzenia. Najbliższa, 5. edycja odbędzie się 3-4 marca w Oslo, a tematem przewodnim będzie hasło „Changing the Game”. Na program konferencji złożą się debaty i wykłady wygłoszone przez liderów opinii, aktywistów, naukowców, farmerów, sommelierów oraz światowej sławy szefowe kuchni z całego świata.

Pomysłodawczynią i prezeską Parabere Forum jest Maria Canabal.

Więcej szczegółów na stronie: parabereforum.com

L’art de la Cuisine Martell 2019 01.03.2019

L’art de la Cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Obok Kulinarnego Pucharu Polski ma najdłuższą historię, a zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami.

W zbliżającej się edycji 2019, obowiązkowym elementem jest kurczak sielski, długo hodowany i wolny od antybiotyków. Nowością jest wykorzystanie, obok składnika głównego, produktu charakterystycznego dla regionu z którego pochodzą uczestnicy. To nowy warunek w tegorocznym regulaminie konkursu.

Uczestnikami mogą być osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomii, zajmujące dowolne stanowisku w hierarchii zawodowej, które w dniu rozpoczęcia konkursu nie przekroczyły 30 roku życia. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Obowiązującą porcelanę ogłosi i przekaże uczestnikom Organizator.

Prawidłowo uzupełniony formularz konkursowy musi zawierać pełne dane adresowe uczestników i restauracji kierującej, nazwę dania konkursowego, szczegółowy opis – składniki i wykonanie oraz wyraźne zdjęcie. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 lutego 2019 roku. Komisja dokona selekcji i wybierze 16 drużyn. Zakwalifikowani zostaną powiadomieni o tym fakcie do 20 lutego 2019 r.

16 drużyn, 12 talerzy, 3 składy jurorskie i tylko jedna godzina

Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę. Na wzór poprzednich lat, prace oceniać będą trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.

Przewodniczącym Jury, podobnie jak w roku ubiegłym, został Andrea Camastra, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej gwiazdką Michelin, jedyny z Polski, notowany na liście 100 najlepszych według magazynu Le Chef. Jak co roku wydarzenie poprowadzi Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Zamkowy dziedziniec będzie nie tylko miejscem konkursu, lecz także pokazów oraz prezentacji sponsorów i partnerów. Odwiedzający imprezę będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i seminariach. Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali.

Organizatorem konkursu i sponsorem tytularnym jest Pernod Ricard Polska oraz Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****. Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

Formularz zgłoszeniowy, regulamin: www.zamekryn.pl/martell


Link do wydarzenia: TUTAJ

Fine Dining Week 06.02.2019

Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week już od 6 do 17 lutego, w tym w Walentynki. Debiutujący na Śląsku Festiwal obejmie również Warszawę, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź i Trójmiasto.Szefowie Kuchni najwybitniejszych restauracji w całym kraju (w tym m.in. Senses, Concept13, czy słynny Opasły Tom w nowej odsłonie) przygotowali popisowe pięciodaniowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie 119 zł, a wygodne rezerwacje dostępne są już na stronie festiwalu.

Fine dining to połączenie bezkompromisowej jakości rzadkich produktów, najwyższej jakości ich przygotowania oraz światowej klasy oprawy i atmosfery w restauracji. Do każdego pięciodaniowego posiłku podczas Festiwalu Fine Dining Week, goście mogą dokupić koktajl aperitivo na bazie wermutu Martini Riserva, który pobudzi apetyt oraz zmysły stając się idealnym dopełnieniem dla serwowanych dań.

Gościem specjalnym Festiwalu będzie Massimo Bottura, Szef Kuchni, właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) i pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul. Massimo Bottura jest ambasadorem marki GRUNDIG, twórcy idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Goście posiadający festiwalową rezerwację będą mogli wygrać miejsce podczas wyjątkowej kolacji z Massimo Botturą w duchu #RespectFood (Warszawa, 7.02.2019). Massimo Bottura będzie gościem odrestaurowanego 5-gwiazdkowego Hotelu Warszawa, w którym znajduje się m.in. restauracja "Warszawska", w której Szefem Kuchni jest Dariusz Barański, absolwent legendarnej Le Cordon Bleu.

Wspaniałą informacją dla największych fanów polskiej sceny fine diningowej jest bez wątpienia niepowtarzalne zaproszenie do najlepszej restauracji w kraju, czyli stołecznego Senses. W ramach wydarzenia towarzyszącego festiwalowi, Szef Kuchni Andrea Camastra przygotuje jedenastodaniowe menu metodą note à note, z autorskim wine pairingiem. Goście uczestniczący w kolacji, będą mieli okazję zwiedzić restauracyjne laboratorium oraz restauracyjną kuchnię w trakcie pracy.

Więcej szczegółów w kanałach social media festiwalu Fine Dining Week oraz na stronie www.fineDiningWeek.pl.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Food Interactive Days 06.02.2019

Food Interactive Days to nowe wydarzenie na gastronomicznej mapie Polski, które już 6-7 lutego 2019 odbędzie się w AmberExpo w Gdańsku. Organizatorzy stawiają na hasło: Graj w pierwszej drużynie! Biznes HoReCa to gra. Zwycięża zespół, który jest najlepiej przygotowany, zgrany i nie boi się nowych wyzwań.

Konferencja to intensywny dwudniowy trening dla osób związanych z branżą HoReCa. Uczestnicy będą mieli możliwość wzięcia udział w spotkaniach z profesjonalistami prowadzonych w formie warsztatów, nawiązania nowych kontaktów i znajomości w zorganizowanej z myślą o networkingu przestrzeni barowej oraz odwiedzenia ekspozycji targowej.

Główne tematy Food Interactive Days to:

I. Zgrany zespół

Każdy lokal gastronomiczny jest jak drużyna, a każdy członek tej drużyny jest tak samo ważny. Szef kuchni, manager, kelnerzy, kucharze, pomoce kuchenne – jeśli wszyscy nie będą tworzyć zgranego zespołu, ciężko będzie odnieść sukces. O tym jak budować relacje i porozumienie w zespole opowie Kinga Rylska, która swoje doświadczenie marketingowe zdobywała w sieci restauracji Aioli. W trakcie spotkania Kinga postara się odpowiedzieć na pytania: czym właściwie zajmuje się marketing w gastronomii i co tak naprawdę ma na celu?

II. Zarządzanie zespołem

Jak stać się dobrym trenerem swojego zespołu, czego wymagać, ale też jak motywować do pracy? Jak sprawić, aby ludzie chcieli  słuchać i żeby restauracja nie została dotknięta problemem braku pracowników? O zarządzaniu zespołem opowie Małgorzata Bednarz z MWM Partners, która opracowała i wprowadziła w wielu restauracjach innowacyjne programy naprawcze i rozwojowe, mające na celu zwiększenie sprzedaży i rentowności firmy.

III. Dobór strategii

O tym, jak zbudować strategię promocji lokalu i jak potem wdrożyć ją z sukcesem opowie gościom konferencji Marta Panfil z warszawskiej Agencji Kreatywnej FIKA.

Z kolei Arieta Prusak i Miriam Małgorzata Szypielewicz z Agencji Kreatywnej MOXIE opowiedzą o wyborze odpowiedniej grupy docelowej oraz dostosowaniu do niej komunikacji medialnej. Opowiedzą także o trendach na rynku gastronomicznym w Polsce i za granicą oraz o zachowaniach różnych grup konsumentów i sposobach dostosowania swojej strategii do zmieniającego się otoczenia.

Na temat konsekwentnego budowania marki będzie można porozmawiać z Jolą Słomą i Mirosławem Trybulakiem, twórcami Atelier Smaku, restauracji jednoznacznie kojarzonej z bezglutenową kuchnią wegańską.

IV. Wizerunek

Klienci coraz częściej odwiedzają nie znane sobie wcześniej miejsca kierując się albo aspektem wizualnym, zachęceni zdjęciami potraw i wnętrza, albo po przeczytaniu pochlebnej recenzji. O sile fotografii kulinarnej opowie w trakcie warsztatów Kasia Fiszer z FOOD&LIGHT. Natomiast Klaudia Sroczyńska, autorka bloga Dusiowa Kuchnia zdradzi tajniki współpracy z właścicielem cieszącej się popularnością restauracji Meso Ramen i opowie o tym, dlaczego system poleceń jest tak ważny dla pomorskich lokali.

W trakcie Food Interactive Days poruszone zostaną także tematy prawne. Edyta Duchnowska, Radca Prawny, odpowie na pytania związane z obowiązkiem zachowania tajemnicy przez pracowników, umowami cywilnoprawnymi i B2B, umowami o zachowaniu poufności, czynami nieuczciwej konkurencji.

Osoby zainteresowane wydarzeniem, zarówno chętne do uczestnictwa w konferencji, jak i firmy chcące zaprezentować swoje stoisko na towarzyszących konferencji targach więcej informacji mogą uzyskać na stronie: https://foodinteractivedays.pl/pl/.

Organizator:
Targi w Krakowie Sp. z o.o. są trzecim w Polsce organizatorem targów i kongresów. Firma od lat organizuje najważniejsze, branżowe imprezy, w tym m.in. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, które od blisko 27 lat są jedną z najlepiej ocenianych imprez branży hotelarskiej oraz gastronomicznej w Polsce.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Madrid Fusión 2019 28.01.2019

Jak co roku na poszczególnych piętrach budynku Palacio Municipal będą odbywać się wykłady, degustacje win, targi, prezentacje produktów z całego świata, konkursy gastronomiczne i konferencje prasowe. Clue programu stanowią jednak prezentacje szefów kuchni zarówno tych początkujących, jak i tych o ugruntowanej pozycji. Podczas wykładów prezentują oni filozofię swojego gotowania, dania, regionalne produkty czy relacje z nowych projektów. Gwiazdą tegorocznej edycji będzie legendarny twórca El Bulli Ferran Adria, który dokładnie 8 lat temu na scenie Madrid Fusión ogłosił, że zamyka restaurację. W tym roku opowie o nowym projekcie elBulli 1846. Do tej pory swoją obecność potwierdzili m.in.: Joan i Josep Roca, David Muñoz, Dominique Crenn, Ana Roš czy Elena Arzak. Poza tym jak zwykle część konferencyjna będzie doskonałą okazją do zapoznania się z nowinkami z hiszpańskiej sceny gastronomicznej – swoje prezentacje zapowiedzieli: Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch (Disfrutar, Spain), Quique Dacosta (Quique Dacosta) czy Ángel León (Aponiente). W tym samym czasie także na terenie Palacio Municipal będą odbywać się targi winiarskie Eno Fusion, gdzie będzie można spróbować najlepszych win z Hiszpanii.

Madrid Fusión to idealna platforma dla wszystkich tych, którzy poszukują inspiracji i nowych rozwiązań dla prowadzenia swojego biznesu. Liczne wydarzenia towarzyszące (targi produktów regionalnych, konkursy kulinarne, degustacje winiarskie) to dodatkowy argument dla poszukujących możliwości rozwoju w branży gastronomicznej.

Konferencja "Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa" 05.12.2018

Harmonogram Konferencji:

10:00 Historia winiarstwa polskiego
prof. Wojciech Włodarczyk -Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie
Wojciech Gogoliński - redaktor senior magazynu Czas Wina

10:30 Perspektywy rozwoju winiarstwa polskiego na tle winiarstwa światowego
Produkcja wina w Polsce - biodynamika i vitis vinifera - enolg Agnieszka Wyrobek Rousseau
Uprawa hybryd w Polsce - Roman Myśliwiec - Fundacja Galicja Vitis

11:00 Możliwości rozwoju produkcji win musujących w Polsce na przykładach winiarstwa światowego
Romana Echensperger MW

11:45 Panel - perspektywy rozwoju produkcji win musujących w Polsce
Moderator: Monika Bielka - Vescovi

Winnica pod Lubuskim Słońcem- Bożena Schabikowska
Winnica Gaj- Andrzej Barański
Winnica Chodorowa- Zbigniew Krzyżak
Winnice Wzgórz Trzebnickich- Paulina Bielak, Rafał Wesołowski
Winnica Jakubów – Michał Pajdosz
Winnica Miłosz- Krzysztof Fedorowicz

12:15-13:00 Przerwa kawowa

13:00 Rozwój regionów winiarskich w Polsce
Wojciech Bosak - historyk i dziennikarz winiarski
Radosław Froń - Paragraf w kieliszku
Mateusz Paciura - Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy

13:30 Tworzenie rozpoznawalnej ogólnopolskiej marki oraz możliwości rozwoju w sektorze eksportu
Zbigniew Turnau - Winnica Turnau

14:00 Wprowadzanie polskich marek win do sklepów wielkopowierzchniowych
sommelier Michał Jancik

14:30 Panel - Marketing, branding oraz enoturystyka jako narzędzia sprzedażowe oraz turystyczne
Moderator: Monika Bielka – Vescovi

Justyna Suchocka - redaktor magazynu Czas Wina
Katarzyna Korzeń - redaktor portalu Polski Portal Enoturystyczny
Ewa Wawro - redaktor portalu Nasze Winnice
Bartosz Wilczyński - Promotor Kulinarny
Bartek Kieżun - kulinaria i wino - Kukbuk
Agnieszka Kluszczyńska - Willa Odkrywców

15:00 Wine in Moderation
prof. Grzegorz Gajos - Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

16:00-18:00 Degustacja polskich win musujących
Mariusz Kapczyński - redaktor portalu Vinisfera
Maciej Nowicki - redaktor magazyny Ferment

Gala Żółtego Przewodnika po raz piąty 26.11.2018

W wydarzeniu weźmie udział ponad 700 gości, w tym setki szefów kuchni, których restauracje znajdą się w Żółtym Przewodniku na 2019 r. Jak co roku najlepsi szefowie w Polsce zostaną nagrodzeni w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Najcenniejszy dyplom, z tytułem Szefa Roku, do tej pory został wręczony Andrei Camastrze, Wojciechowi Modestowi Amaro, Pawłowi Oszczykowi oraz Witoldowi Iwańskiemu.

26 listopada to data oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska 2019 - przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Jest on ogólnopolskim, rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto zjeść, smakowicie spędzić czas, a także gdzie kupić regionalne produkty, przetestowane i polecane przez grono inspektorów Żółtego Przewodnika. W tym roku pozytywną weryfikację inspektorów G&M przeszło aż 650 restauracji. Nie będzie brakowało także niespodzianek:

- W Przewodniku pojawi się nowa sekcja – to miejsca wyróżnione oznaczeniem POP. Te, które nie są restauracjami, a mimo tego cieszą znakomitymi smakami i atmosferą. Wśród nich są najlepsze cocktail i wine bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w wydaniu gourmet. Nie usiłujemy ich porównywać z restauracjami, stąd opracowaliśmy tę nową kategorię i zupełnie nowy styl oznaczeń. - mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika.

Gala w nawiązaniu do nowej kategorii opisywanych miejsc będzie miała w tym roku inną niż dotychczas formułę – po wręczeniu nagród najlepszym szefom kuchni organizatorzy zaproszą gości na prawdziwe kulinarne show. Spodziewajcie się pojedynków i gorących emocji!

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.



Targi Horeca/Gastrofood/EnoExpo 07.11.2018

Już wkrótce Targi HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO (Kraków, 7-9.11.2018). Jeszcze do 6. listopada można dokonać rejestracji online i skorzystać z bezpłatnego wstępu na targi oraz na dodatkowe szkolenia, warsztaty i degustacje: https://horeca18.exposupport.pl/visitor/register
Aktualna lista wystawców i plan hal: http://horeca.krakow.pl/pl/lista-wystawcow-i-plan-hali.html

 

Konkurs Młodych Sommelierów 28.10.2018

Konkurs jest adresowany do młodych sommelierów, kelnerów, osób pracujących w restauracjach, sklepach winiarskich czy firmach importujących wino, a także uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnikami mogą być zarówno członkowie SSP, jak i osoby nie zrzeszone, mający nie więcej niż 30 lat. Z udziału w konkursie wykluczeni są finaliści zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą, ale wymagany jest język angielski.

„Zależy nam na odkrywaniu nowych talentów w branży wina i tworzeniu szans na rozwijanie pasji w młodym pokoleniu” – mówi Piotr Kamecki, Prezydent SSP i podkreśla, że co prawda formuła konkursu jest zbliżona do Mistrzostw Polski Sommelierów, jednak stopień trudności wszystkich zadań będzie zdecydowanie niższy.

W rozpoczynających się rano kilkugodzinnych eliminacjach spośród wszystkich uczestników wybranych zostanie trzech finalistów. Po południu będą oni rywalizować ze sobą na głównej scenie. Finał odbędzie się z udziałem publiczności. Elementami konkursu będą test z podstawowej wiedzy o winie, sprawdzenie praktycznych umiejętności serwowania wina i degustacja wina w ciemno.
 
Formularz zgłoszeniowy do pobrania na www.sommelierzy.pl

Smakuj Trójmiasto 28.10.2018

Z najbliższą edycją pojawia się jeszcze jedna długo wyczekiwana zmiana. Wyjątkowa atmosfera Smakuj Trójmiasto i klimatyczne wnętrze Starego Maneżu to dobre połączenie, za którym wielu gości festiwalu tęskniło, dlatego organizatorzy postanowili wrócić z wydarzeniem na teren Garnizonu Kultury.
Najlepsze restauracje i bary nie tylko z Trójmiasta, ale i z innych polskich miast, będą serwować wspaniałości dalekowschodniej kuchni w rozmaitych wydaniach – od nudli, przez ryże, różnorodne pierożki, owoce morza, warzywa w aromatycznych sosach i zupy, aż po orientalne ciastka i desery, choć to na pewno nie koniec repertuaru specjałów. Każdy znajdzie coś dla siebie bez względu na dietę. Wielu wystawców pojawi się na festiwalu po raz pierwszy, więc nawet na stałych bywalców wydarzenia czekają nowości.
Oprócz gotowych do zjedzenia dań, podczas wydarzenia będzie można kupić także oryginalne produkty takie jak herbaty, sosy i przyprawy oraz azjatycki design.

Pyszne orientalne posiłki kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, libańskiej, marokańskiej, gruzińskiej i innych, do tego pokazy kulinarne i różnorodne atrakcje z pewnością pozwolą lepiej poznać odległą kulturę orientu i zainspirują do dalszego odkrywania nowych smaków.

GDZIE?
Stary Maneż
Ul. Słowackiego 23
Wrzeszcz, Gdańsk

KIEDY?
28 października 2018
11:00 - 19:00

WSTĘP
Koszt zakupu biletu wstępu to 10 zł*. Dzieci do lat 14 zapraszamy bezpłatnie.
* płatność tylko gotówką

Festiwal Wódki i Zakąski 2018 19.10.2018

Festiwal Wódki 2018 to druga edycja wydarzenia organizowanego przez Dom Wódki, którego misją jest propagowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju oraz nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych. Na gości będzie czekać kilkudziesięciu producentów wódek, nalewek, miodów pitnych oraz likierów, jak również strefa gastronomiczna z przekąskami, pokazy i prezentacje kulinarne oraz barmańskie. Festiwal Wódki 2018 to ważne i jedyne wydarzenie tego typu w Polsce.

W cenie biletu na gości czekają takie atrakcje jak: degustacje rozlicznych wódek, nalewek, miodów pitnych, spotkania z producentami, sommelierami, ekspertami z branży i pasjonatami, prezentacje branżowe, pokazy barmańskie, możliwość zakupu prezentowanych produktów, konkursy i niespodzianki. Festiwal jest wydarzeniem spajającym wszystkie inicjatywy Domu Wódki, w ramach którego funkcjonują Muzeum Wódki, restauracja Elixir wraz z Vodka Atelier oraz koktajl bar The Roots. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

12. edycja Restaurant Week 17.10.2018

Hasło festiwalu nawiązuje do odkrywania kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną. Najbliższa edycja Restaurant Week obejmie swoich zasięgiem 14 regionów, w tym po raz pierwszy Podhale. Rezerwacje na trzydaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie www.RestaurantWeek.pl w cenie 49 zł.
W ramach Restaurant Week restaurator Jarek Chrobociński, właściciel takich restauracji jak Thaisty, u Rysia, Gruba Ryba, Zdrowa Konkurencja oraz Trattorii Boccone, przyznaje, że przygotowując festiwalowe menu, czerpał inspiracje z ostatniego pobytu we Włoszech. – Doszedłem do wniosku, że na warszawskim rynku gastronomicznym brakuje absolutnego hitu tego lata, czyli czarnej pizzy. Tradycyjna włoska pizza serwowana na czarnym cieście, barwionym węglem bambusowym lub sepią ma nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również szerokie właściwości zdrowotne. W ramach festiwalowego menu znajdą się właśnie topowe włoskie pizze, również w wersji wegetariańskiej – mówi Chrobociński.
Podobnie jak w każdej edycji organizatorzy przygotowali dla gości wiele niespodzianek. Główną nagrodą w konkursie zdjęciowym ostatniej edycji był rejs LOT-em i kolacja w Singapurze. Nadchodząca edycja zapowiada się jeszcze okazalej, do wygrania bowiem będzie rejs do Włoch klasą business i kolacja w Osteria Francescana - najlepszej restauracji świata. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.

Degustacja win niemieckich 17.10.2018

Serdecznie zapraszamy na degustacje komentowane podczas których, chcemy zwrócić Waszą uwagę na ten mały, ale jednocześnie bardzo interesujący i obecnie rosnący segment win aromatycznych. Te wyjątkowe degustacje w Poznaniu i następnego dnia w Warszawie poprowadzi Manuela Liebchen z Niemieckiego Instytutu Wina.
Podczas degustacji przybliżymy odmiany: Gewürztraminer, Scheurebe, Sauvignon Blanc, Muskateller.

Terminy i miejsca:

Poznań

16.10.2018 (wtorek)   godz. 11.00-14.00

Restauracja SPOT.

Dolna Wilda 87

Warszawa

17.10.2018 (środa)   godz. 11.00-14.00

Ms Mermaid – Conference Center at The Tides

Wioślarska 8

Program:

godz.11:00-13:00   degustacja komentowana

godz. 13:00-14:00  networking i przekąski

Udział w degustacjach jest bezpłatny. Zgłoszenia udziału prosimy przesyłać do dnia 11 października na adres info@winaniemieckie.pl z dopiskiem Poznań lub Warszawa. Spotkanie jest wyłącznie dla branży winiarskiej, HORECA, importerów, sklepów specjalistycznych oraz dziennikarzy i bloggerów branżowych. Wstęp na degustację tylko po potwierdzeniu zgłoszenia przez organizatora.

UWAGA: Na degustacjach mamy ograniczoną ilość miejsc, decyduje kolejność zgłoszeń.

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie 05.10.2018

Uczestnikami będą znani badacze historii jedzenia, wśród nich: prof. Massimo Montanari z Bolonii – jeden z twórców historii kulturowej jedzenia i współautor pierwszej syntezy w tej dziedzinie, prof. Fabio Parasecoli z Nowego Jorku – redaktor najnowszej sześciotomowej kulturowej historii jedzenia oraz prof. Bruno Laurioux z Tours – dyrektor Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Jedzenia. Będziemy rozmawiać o tradycji Europy Środkowej i Wschodniej – zwłaszcza Polski, Rosji i Turcji – na tle znacznie lepiej znanej historii jedzenia, kultury stołu i ceremoniału w krajach Europy Zachodniej.

TERMIN: 5–6 października 2018 r.
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
WSTĘP: bezpłatny | obowiązują zapisy

Ameryka od kuchni 27.09.2018

Podczas cyklu warsztatów, degustacji i prelekcji na stoisku „Ameryka od kuchni” goście kongresu będą mogli przekonać się, że współczesna amerykańska kuchnia prezentuje wielowymiarowe bogactwo smaków i aromatów, nie ograniczając się do popularnych steków, burgerów i prostego grilla.
Dla odwiedzających stoisko szefów kuchni i sommelierów organizatorzy przygotowali degustację win z Kalifornii oraz produktów spożywczych pochodzących z różnych regionów Stanów Zjednoczonych, takich jak wołowina, ryby z Alaski czy bataty. Na stoisku odbędą się również trzy odsłony praktycznych warsztatów z food & wine pairingu, podczas których wybitny specjalista winiarski Tomasz Prange Barczyński zapozna uczestników z tajnikami udanych połączeń kulinarno-winiarskich w restauracyjnym menu. Redaktor wygłosi również prelekcję ze sceny głównej „Wino w restauracji – jak to się robi w Kalifornii”. Szczegóły i rejestracja gości pod adresem: https://amerykaodkuchnikongres.evenea.pl/

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.



Poznań stolicą kulinarnych inspiracji? Tak, Chef! 26.09.2018

Bezpośrednie rozmowy z producentami, degustacje artykułów oferowanych w szerokim asortymencie firmy i Dark Restaurant to tylko niektóre ze smakowitych atrakcji przygotowanych dla zaproszonych gości. Pierwszego dnia do emocjonującej rywalizacji staną finaliści IV edycji konkursu Chefs Culinar Cup. Kucharze pod czujnym okiem autorytetów z branży kulinarnej zawalczą o tytuł Mistrza Chefs Culinar, nagrody pieniężne i rzeczowe oraz staże w prestiżowych restauracjach. Drugiego dnia członkowie jury: Robert Skubisz, Maciej Rosiński oraz Paweł Oszczyk, podczas pokazów wyznaczą modne kierunki i rozbudzą apetyt na gastronomiczny sukces. Nie zabraknie również eksperckich opinii doradców – Jacka Fedde i Rafała Soroczyńskiego. Imprezę poprowadzi znana z programów telewizyjnych Daria Ładocha, miłośniczka tajskiej kuchni, autorka książek kulinarnych.

VARSOVINO 2018 25.09.2018

Wina będą reprezentować ogromny przekrój hiszpańskich regionów winiarskich, między innymi: Uclés, Priorat, Penedés, Empordà, Manchuela, Almansa, Jumilla, Méntrida, Cigales, Arlanza, Valencia, Bierzo, oraz dobrze znane w Polsce apelacje Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava. Wśród wystawców znajdą się i tacy, którzy będą poszukiwać polskich dystrybutorów swoich produktów.

Apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo, będzie tegorocznym partnerem Varsovino 2018. Z tej okazji odbędzie się Rueda Masterclass, na którym uczestnicy zdegustują klasyki i nowinki z regionu.

Gościem specjalnym wydarzenia będzie Audrey Doré – z pochodzenia Francuzka, sommelierka w nagradzanej restauracji El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Doré poprowadzi degustację, na której zaprezentuje autorską selekcję win prezentowanych podczas Varsovino.

Przekąski dla gości przygotuje Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej – executive chef hotelu Raffles Europejski. Wydarzenie przeznaczone jest branży winiarskiej. Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii przy wsparciu instytutu ICEX Hiszpania Handel i Inwestycje.

MISTRZOSTWA POLSKI AEROPRESS 2018 22.09.2018

Spośród ponad stu uczestników zostanie wyłoniona osoba, która będzie reprezentować nasz kraj na finałach w Sydney. Już dwa razy w historii mistrzostw - organizowanych od 2008 r. - zdarzyło się, że to Polak stawał na najwyższym podium.

Aeropress to niewielkie, ale jakże uniwersalne urządzenie do parzenia kawy. Zaprojektowane w 2005 r. przez Alana Adlera, profesora aerodynamiki na Uniwersytecie Stanford, jest genialnie proste. Składa się zaledwie z trzech plastikowych elementów i wygląda jak przerośnięta strzykawka z sitkiem, w które wkłada się filtr - standardowo papierowy, ale powstały też wersje z innym materiałów, np. metalu. Wystarczy wsypać zmieloną kawę do cylindra, zalać gorącą wodą, zamieszać i po chwili przecisnąć tłoczkiem przez filtr. W zależności od ilości użytej wody i kawy otrzymuje się napar stężony jak espresso albo lekki i zbalansowany niczym kawa przelewowa.

Mistrzostwa świata w parzeniu kawy z aeropressa organizowane są od 10 lat, co roku w innym mieście. W tym będzie to Sydney w Australii. Zarówno mistrz świata, jak i mistrzowie krajowi wyłaniani są w zawodach, które swoją luźną atmosferą są dalekie od innych zawodów dla baristów. Ocena następuje natychmiast - sędziowie wskazują na zwycięską filiżankę, a kryterium oceny jest tylko jedno: smak!

Obowiązuje system pucharowy, gdzie zwycięzcy trzyosobowych pojedynków przechodzą do kolejnych rund, a zawody umilają dowcipy prowadzącego (w tym roku po raz kolejny zadba o nie Mateusz Gaca z poznańskiego Brismana), piwo rzemieślnicze, dobra muzyka i jedzenie z foodtrucków.

Ziarna kawy dla zawodników wypali organizator, palarnia Czarna Fala. Sponsorem zielonego ziarna jest importer Bero Polska, natomiast nagrody dla finalistów oraz nagrodę główną - bilet na mistrzostwa świata w Sydney - ufundował dystrybutor Aeropressu na Polskę, firma Coffee Desk.

Mistrzostwa Polski Aeropress 2018 odbędą się w Forcie Mokotów, ul. Racławicka 99, Warszawa w godz. 12-22.

Więcej informacji: hello@czarnafala.pl

Jesień enologiczna 21.09.2018

Jesień Enologiczna to wydarzenie kulturalne, które jednoczy coraz liczniejsze grono miłośników wina i produktów regionalnych. Przed uczestnikami wydarzenia trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi. Na miłośników enologii czekać będą warsztaty, degustacje, projekcje filmów o tematyce winiarskiej i kulturze stołu, koncert oraz wyjątkowy historyczny spacer po Krakowie śladami wina, piwa i miodu. Nie zabraknie też propozycji dla profesjonalistów, czyli konferencji, której tematem jest „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle  winiarstwa światowego”. Wezmą w niej udział czołowi specjaliści dziedziny enologii i uprawy winorośli.

Obchody tegorocznej edycji rozpoczną się przeglądową degustacją win z Krakowa i Małopolski. W programie znajdzie się również „tajemnicza degustacja”, której tematem będą małopolskie produkty. Na uczestników warsztatów czekać będzie spotkanie dotyczące łączenia polskich i zagranicznych win z małopolskimi produktami tradycyjnymi i regionalnymi, a właścicielka Winnicy Wieliczka, Agnieszka Rousseau, przybliży temat zastosowanie chwastów i ziół oraz wyrobów alkoholowych w tradycyjnej małopolskiej kuchni. Jedno ze spotkań degustacyjnych będzie dotyczyć produkcji cydrów oraz przetworów z małopolskich odmian jabłek.

Inicjatorem i organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.



Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" 16.09.2018

Ten tytuł nie jest przypadkowy – panele, warsztaty, pokazy i liczne atrakcje będą odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, ratuszu dzielnicy oraz na Plaży Wilanów.

W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności, odpowiedniej i odpowiedzialnej diety, trendów i designu, organizatorzy podejmą wątki naszego kulinarnego dziedzictwa i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Dowiemy się, jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych, spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Organizatorami są Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów.


Godziny otwarcia: 10-19, wstęp bezpłatny. „Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Festiwal Whisky Jastrzębia Góra po raz piąty 24.08.2018

Jest to pierwszy w Polsce Festiwal Whisky, a jego pomysłodawcą oraz organizatorem jest Dom Whisky. Festiwal Whisky Jastrzębia Góra to jedyne wydarzenie, które w jednym miejscu gromadzi największe osobistości świata whisky, pasjonatów, ale również osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z whisky. Nie narzuca zasad, ale pokazuje, w jaki sposób wydobyć z whisky najwięcej tajemnic. Kierując się mottem: "Whisky jest jak przyjaźń, czym starsza, tym lepsza", organizatorzy wierzą, że razem z publicznością stworzą niepowtarzalną atmosferę festiwalu, a nawiązane relacje będą przez kolejne lata dojrzewały jak najszlachetniejsza "woda życia".

V edycja festiwalu to:

- Masterclass prowadzone przez największe osobistości świata whisky.
- Ponad 600 wyjątkowych edycji whisky do degustacji.
- Festiwalowe whisky do nabycia w najniższych cenach w Polsce.
- Prezentacje, warsztaty, degustacje.
- Koncerty na żywo, szereg animacji oraz specjalna strefa "After Party".

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.


Link do wydarzenia: TUTAJ

Kino Kulinarne Transatlantyk 14.07.2018

8. edycja Transatlantyk Festival odbędzie się w dniach 13-20 lipca w Łodzi.

Pierwszego dnia sekcji Kina Kulinarnego (14.07) zostanie pokazany film trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee - „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”, a kolację przygotuje szef Wojciech Modest Amaro. Kolejnego wieczoru w podróż po świecie smaków zabierze nas najsłynniejszy szef kuchni Alain Ducasse w filmie „Alain Ducasse - kuchenne wyzwania”, natomiast kolację przygotują Kurt Scheller oraz Robert Skubisz. 16 lipca pokażemy film „Kubańskie historie”. Film przybliży klimat „Gorącej Wyspy”, a jej smaki przybliży Robert Sowa. Następny dzień upłynie pod znakiem eklektycznej kuchni Izraela – filmu „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” i kolacji „W stylu aszkenazyjskim” Marcina Popielarza. Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Wino we krwi” w reż. Emily Railsback, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację “Matka Polka, matka Gruzja” przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska. Wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami.

Bilety na pokazy i kolacje w ramach Kina Kulinarnego, które można nabyć przez stronę www.transatlantyk.org, stronę www.goingapp.pl oraz aplikację Going.


Link do wydarzenia: TUTAJ