- Sherry może być spożywane nie tylko solo. Ma też potencjał jako kluczowy składnik koktajli. Zdjęcie: Shutterstock.com
Jak wziąć udział?
Chętni do udziału w konkursie powinni wejść na stronę www.tiopepe.com/challenge i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do rejestracji kandydaci muszą przedstawić dowód, że są obecnie zatrudnieni jako profesjonalni barmani. Rejestracja jest otwarta do 30 marca 2023 r. W odróżnieniu od poprzedniego konkursu, w tym roku nie ma ogólnego testu z wiedzy o sherry, ale jak zawsze, trzeba wykazać się pomysłowością. Wszyscy zarejestrowani barmani muszą do końca marca zgłosić swoją propozycję koktajlu. Odbywa się to poprzez formularz online.
Finał ogólnopolski
Finał eliminacji krajowych odbędzie się 3 kwietnia br. w barze Hotelu Golden Tulip w Warszawie. Grono 10 finalistów wyłoni ekspercki panel sędziowski oceniający zaproponowane koktajle. Nie bez znaczenia będą smak, wygląd, ale i oryginalność konkursowego dzieła.
Krajowi finaliści powalczą o wyjazd do Jerez, rywalizując w trzech konkurencjach. Są to:
- degustacja w ciemno czterech win sherry, co stanowi 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
- technika nalewania wina venencią (tradycyjną miarką do sherry na długim pałąku): 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
- przygotowanie popisowego koktajlu z użyciem González Byass Sherry Wine jako składnika: 60% wyniku końcowego (60/100 punktów).
Udział w konkursie Tío Pepe Challenge jest bezpłatny. Niezbędna jest znajomość języka angielskiego, bowiem w nim odbywa się cała komunikacja.
Polacy w Tío Pepe Challenge
W tym roku odbędzie się jubileuszowa, 10. edycja Tío Pepe Challenge. W roku 2021, po raz pierwszy w historii konkursu, wystartował Polak – Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się na żywo na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu, a eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce.