Riesling jest obecnie uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich Niemiec. W niemieckich winnicach na powierzchni 24 318 ha (2021 r.) uprawianych jest blisko 45% wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat, Mozela i Hesja Nadreńska są trzema największymi na świecie regionami upraw rieslinga, które zajmują tam odpowiednio 5 968 ha, 5 414 ha i 5 156 ha. W samym Rheingau, riesling z około 2 475 ha upraw zajmuje prawie 78% powierzchni winorośli w regionie.
Dziś riesling przeżywa prawdziwy renesans. Oferta win z Niemiec znacznie zyskała na jakości. Wybór rieslingów jest bardzo szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, z odmiany tej produkowane są także wina jakościowe. „Typowy” riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos ma zdominowany przez aromat brzoskwini lub jabłka, a na podniebieniu wyczuwalna jest rasowa kwasowość.
Riesling jest wszechstronny w połączeniach z jedzeniem. Znany jest także z odzwierciedlania smaku terroir, w którym jest uprawiany. Ciężkie gleby gliniaste skutkują aromatami cytrusów, kolorowy piaskowiec nadaje winom niuans moreli, a gleby łupkowe podkreślają nuty mineralne, niekiedy przywodzące na myśl krzemień.
Rieslingi świetnie znoszą starzenie. Dojrzałe rozwijają charakterystyczną, szlachetną nutę nafty, która sprawia największą rozkosz koneserom.