x

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Kategoria: Karta - dania    10.03.2023

Przepis pochodzi z restauracji Baken

JABŁKOWE CRÊPES  SUZETTE Z LABNEH  Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ  KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken. Fot. Michał Radwański
JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken. Fot. Michał Radwański
1. MAŚLANE CIASTO KRUCHE
SKŁADNIKI:
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 laska wanilii
• 200 g zimnego masła
• 1 jajko
• 40 ml wody
• 350 g mąki pszennej typ 550

Do misy miksera wsypujemy cukier, ziarna z laski wanilii i pokrojone w kostkę masło. Zakładamy mieszadło typu „listek” i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, wodę i znów ucieramy. Potem wsypujemy mąkę i na wolnych obrotach łączymy ciasto, aż będzie zbrylone. Wykańczamy je kilkoma ruchami ręki, aby go nie zagrzać oraz żeby było kruche (poprzez zbyt długie wyrabianie ciasta powstaje w nim siatka glutenowa, która powoduje, że zbiega się w pieczeniu i jest twarde, a nie kruche). Pieczemy 20-25 min w temp. 170 st. C z termoobiegiem.

2. SYROP JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
• 150 g cukru trzcinowego
• 400 ml wytrawnego cydru
• 1 l soku jabłkowego
• 1 laska cynamonu
• 1 cytryna

Do garnka wsypujemy cukier i roztapiamy, by powstał jasny karmel. Dodajemy cydr i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a alkohol z cydru wyparuje. Dodajemy sok jabłkowy, laskę cynamonu, zest i sok z cytryny i gotując, redukujemy do uzyskania 1 litra syropu.

3. NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
• 1 l mleka
• 200 ml wody
• 500 g mąki
• 4 jajka
• 100 g cukru
• 2 g soli
• 25 g roztopionego masła

Składniki na naleśniki blendujemy na gładko. Crêpes Suzette muszą być bardzo cienkie, zatem nadmiar ciasta rozlanego na patelni zlewamy z powrotem do pojemnika z ciastem.

4. LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY
SKŁADNIKI:
• 1 kg kwaśnej śmietany 18%
• 5 g soli drobnoziarnistej
• pielucha tetrowa

Kwaśną śmietanę mieszamy z solą. Następnie przekładamy na pieluchę tetrową, a tę zawieszamy na hak na noc do odciekania – najlepiej w lodówce. Po odsączeniu przekładamy gęstą masę do pojemnika i przechowujemy w lodówce.

5. CRÊPES SUZETTE – SKŁADANIE DANIA
SKŁADNIKI:
• 3-5 naleśników
• 80 g labneh z kwaśnej śmietany
• 100 ml syropu jabłkowego
• 1 jabłko
• 50 g ciasta kruchego
• 50 g masła

Jabłko kroimy na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i naleśniki złożone w trójkąty. Przesmażamy na złotobrązowo z obu stron i zalewamy syropem jabłkowym. Redukujemy syrop do powstania gęstego sosu jabłkowego. Na talerzu rozsmarowujemy labneh z kwaśnej śmietany, nakładamy naleśniki, na nie jabłka i polewamy wszystko gęstym sosem. Posypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem maślanym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

GRILLOWANE BOCZNIAKI W GLAZURZE MOSCOVADO, KREM Z NERKOWCÓW, SALSA MACHA, CYTRYNA

Grillowane boczniaki w wersji przygotowywanej przez restaurację Peaches Gastro Girls. Sprawdźcie, jak one to robią!

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej