x

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Kategoria: Miejsca    22.02.2023

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Sushi Soul - restauracja działająca w mokotowskim Forcie Piłsudskiego, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer. Fot. Przemysław Ziemichód
Sushi Soul - restauracja działająca w mokotowskim Forcie Piłsudskiego, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer. Fot. Przemysław Ziemichód
XIX-wieczny Fort Piłsudskiego (pierwotnie nazywany Fortem Cze) zlokalizowany jest na dziesięciohektarowej przestrzeni rozciągającej się na warszawskim Mokotowie, a będącej częścią umocnień dawnej Twierdzy Warszawa. Przez lata teren ten przyciągał głównie miłośników historii i poszukiwaczy przygód, jednak w ostatnich latach, po gruntownej rewitalizacji, całkowicie zmienił swoje oblicze.

Dziś na terenie dawnej fortyfikacji w dawnych wojskowych zabudowaniach znajduje się m.in. 21 apartamentów. Restauracja Sushi Soul mieści się w samym sercu dawnego fortu, w zrewitalizowanym budynku koszar.

Lokal składa się z dwóch sal – głównej z drink barem ulokowanej na wprost od wejścia, oraz mniejszej z sushi barem. Za koncept Sushi Soul odpowiada Mariusz Melcer, jego współwłaściciel, a zarazem szef kuchni znany warszawskim miłośnikom japońskiej kuchni z sieci restauracji Sakana.

– Pracowałem w różnych restauracjach grupy, właściwie przeszedłem przez wszystkie. Zaczynałem od lokalu przy Moliera, potem byłem szefem kuchni restauracji przy Burakowskiej, a następnie otwierałem Sakana Sushi na Wilanowie. Tam dopełniłem swoją wiedzę zarówno w zakresie kulinariów, jak i prowadzenia biznesu – mówi Mariusz Melcer.

Jedno z dań z menu Sushi Soul - restauracji Mariusza Melcera. Fot. Przemysław Ziemichód
Jedno z dań z menu Sushi Soul - restauracji Mariusza Melcera. Fot. Przemysław Ziemichód
Sushi z twistem
Specjalnością lokalu w Forcie Piłsudskiego jest, zgodnie z nazwą, sushi. Oprócz tradycyjnych i dobrze znanych smaków, jak chociażby klasyczne nigiri z tuńczykiem, okoniem czy awokado, w menu znajdziemy także znacznie mniej oczywiste i nieortodoksyjne warianty japońskiego dania, chętnie wybierane przez gości.

– Nie jest to standardowe sushi, a raczej pewien twist, nasza wizja tego, jak smacznie można połączyć ze sobą określone składniki. Twistem mogą być np. chips z pietruszki, różnego rodzaju sosy, takie jak żel z yuzu, a także sposób wykonania, jak w przypadku sashimi special, w którym rybę polewamy rozgrzanym olejem, by delikatnie się zeszkliła z wierzchu. Nie ograniczamy się. Jeśli ktoś przyjdzie do nas z myślą o klasyce, to ją otrzyma, ale gdy zechce spróbować naszych fantazji kulinarnych, to serdecznie polecamy – podreśla szef kuchni.

Wspomnianych fantazji w menu warszawskiego lokalu nie brakuje. I tak na przykład, nigiri z serioli towarzyszą sos ponzu i żel z yuzu, sashimi w wariancie "soul” jest wzbogacone o foie gras, a w rolkach sushi soul znajdziemy prażonego pora, truflę czy papryczkę jalapeno.

– Są to spore, ośmio-kawałkowe rolki z dużą ilością dodatków, gdzie bawimy się smakami, teksturami, a nawet temperaturami. Mamy także za sobą już pierwszą wersję kolacji degustacyjnej w formie omakase. Trwa ona trzy godziny i w tym czasie serwujemy klasyczne nigiri oraz drugą porcję przygotowaną z tej samej ryby, ale w formie twistu. To nadal sushi albo sashimi, ale z odpowiednim doprawieniem i dodatkami – opowiada współwłaściciel Sushi Soul.

Nie tylko rolki
Choć ryżowe rolki stanowią podstawę karty restauracji to nie są jedynymi daniami tam serwowanymi. Menu zawiera również m.in. tatar z opalanej polędwicy marynowanej ze smażonym czosnkiem, podawany z pastą truflową, majonezem truflowym własnego wyrobu, świeżą truflą, piklowaną cebulą i grzybami shimeji. Całość zwieńczona jest żółtkiem z jaja przepiórczego.

Dopełnieniem oferty są autorskie koktajle inspirowane azjatyckimi smakami, przygotowywane w większości na bazie japońskich alkoholu. Do wyboru są np. whisky sour z marakują czy miks ginu z japońskim likierem choya, wodą gazowaną i yuzu.

Choć karta Sushi Soul nie będzie przechodzić rewolucyjnych przeobrażeń, to w najbliższym czasie pojawią się w niej niewielkie zmiany. Rozszerzy się ona o kilka wariantów crispy rice oraz rolek sushi soul, które cieszą się największą popularnością wśród gości.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Nowa marka Carat Kebab - Sheesha Bar. Pierwszy lokal - w Elblągu

W portfolio firmy 7 Street Łukasz Błażejewski pojawiła się marka lokali Carat Kebab - Sheesha Bar. Serwuje tradycyjny kebab i jego autorskie warianty, np. z miętą i bałkańskim serem.

So Coffee z nowymi lokalami na lotnisku Warszawa/Modlin

Oferta gastronomiczna lotniska w Modlinie poszerzyła się o lokale zarządzane przez grupę Lagardère Travel Retail. Do dyspozycji pasażerów oddano foodvenience’owy sklep 1Minute Smacznego! i dwie kawiarnie So Coffee w nowej odsłonie.

Let’s Nibble w Fabryce Norblina - miejsce, w którym należy się dzielić

W industrialnej przestrzeni 200-letniej Fabryki Norblina powstał lokal, który zachęca do testowania dań i dzielenia się nimi w towarzystwie. Let’s Nibble oferuje comfort food bazujący na lokalnych produktach i niestandardowym podejściu do klasycznych smaków w połączeniu kulturą winną.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej