- Lokal Niewinni Czarodzieje Trzy Zero poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Fot. Grażyna Tarwid, prod. Agencja Social Spot
Na cenę luksusowego deseru wpłynęły przede wszystkim surowce, takie jak jadalne złoto, krem pistacjowy z przecieranych pistacji oraz ciasto z jakościowego masła i jajek "od szczęśliwych kur”. Pączki smażone były na klarowanym maśle, oblane polewą i obsypane posypką z malin. W sprzedaży pojawiło się jedynie 25 takich "złotych" okazów zapakowanych w ozdobne pudełka, a całość została wyprzedana jeszcze przed czwartkowym świętem.
- Na cenę luksusowego pączka za 49 zł wpłynęły surowce, takie jak jadalne złoto, krem pistacjowy z przecieranych pistacji oraz ciasto z jakościowego masła i jajek \"od szczęśliwych kur”. Pączki smażone były na klarowanym maśle, oblane polewą i obsypane posypką z malin. Fot. Grażyna Tarwid, prod. Agencja Social Spot
– Dla restauracji robienie pączków to znikomy zarobek, dlatego produkty te nie kosztują tyle, co w piekarniach. Problemem jest sprzęt, przystosowanie całego zaplecza. Gdy przeliczymy koszt składników i pracy, nie wygląda to już tak różowo. Na dłuższą metę byłoby nieopłacalne. Nie chcę niczego ujmować cukierniom, ale jeśli pączek kosztuje 4 złote, to nie wiem, na czym można tu zarobić – zastanawia się Paweł Chomentowski.
Niewinni Czarodzieje 3.0 w w Gdyńskim Centrum Kultury Filmowej to lokal Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego działający od lipca 2021 roku. Pomimo niemal identycznej nazwy nie ma nic wspólnego z dotychczasowymi konceptami gastronomicznymi dziennikarza w Warszawie oraz Wrocławiu.
O Tłustym Czwartku w cieniu kryzysu i o tym, kto w tym roku zarobi na pączkach - przeczytacie w tym artykule.