- Dzięki publikacji Bartka Kieżuna \"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości z historii kulinarnej. Fot. Jeremi Dobrzański
– Rozpoczynając pracę nad książką, nie chciałem, by przypominała ona nudny podręcznik do historii. Zależało mi, by opowiedzieć historię lekką i barwną, odbrązawiającą władców panujących na Zamku Królewskim na Wawelu. Oni wszyscy mieli pragnienia, ambicje, zachcianki. Są więc tutaj krewcy włoscy architekci wcinający łazanki. Jest królowa Jadwiga z obwarzankiem, a Bona biega z garnkiem zupy cebulowej. Pojawia się też Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy i Michał Korybut Wiśniowiecki, który wbrew plotkom wcale nie udławił się korniszonem – opowiada Bartek Kieżun.
Jakim jadłem stała kuchnia polskich monarchów? Przede wszystkim rybami, dlatego w książce pojawiły się m.in. rady, jak przyrządzić szczupaka w sosie szafranowym, a także karpia w sosie piwno-piernikowym. Poza tym autor zachęca do przygotowania we własnym domu m.in. zupy migdałowej, pasztetu z bażanta w piwie, raków w śmietanie i nalewki z kwiatów dzikiego bzu.Miłośników słodkich wypieków ucieszą przepisy na chałkę, miodownik, sernik krakowski i jagodzianki. W sumie autor zgromadził 50 receptur na dania kuchni polskiej, które mogły być zarówno przygotowane przez wawelskich kucharzy, jak i serwowane w krakowskich szynkach, karczmach czy prywatnych domach.
– Smaki królewskiej kuchni mieliśmy okazję poczuć w minionych latach podczas specjalnych uczt, organizowanych na dziedzińcu arkadowym. Książka Bartka Kieżuna jest efektem naszej współpracy, podsumowaniem wnikliwych poszukiwań odsłaniających interesujące i mało znane oblicze jagiellońskiej rezydencji. Cieszymy się niezmiernie, że popularyzacji historii przyjęła tak pyszną formę – mówi Bogumiła Wiśniewska, szefowa działu interpretacji sztuki, pomysłodawczyni Uczty na Wawelu.
– Jesteśmy przekonani, że dotrzemy do nowych odbiorców, zachęcając ich do smakowania historii o bezcennej kolekcji Zamku na wielu poziomach, nie tylko kulinarnych – podsumowuje prof. Andrzej Betlej, dyrektor Zamku Królewskiego na Wawelu.
Książka kosztuje 89 zł.