x

Za nami pierwsze warsztaty less waste organizowane przez Foodsi

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.02.2023

Marka Foodsi rozpoczęła cykl warsztatów "Rozwiązania less waste dla branży gastronomicznej". Pierwsze spotkanie zorganizowano 26 stycznia w Comfort Food Studio w warszawskiej Hali Koszyki. Uczestniczyli w nim przedstawiciele stołecznych restauracji, piekarni oraz cukierni.

Uczestnicy warsztatów „Rozwiązania less waste dla branży gastronomicznej” wspólnie z Julianem Karewiczem (na zdjęciu w środku), szefem kuchni Comfort Food Studio, przygotowali dania z resztek. Fot. materiały prasowe
Uczestnicy warsztatów „Rozwiązania less waste dla branży gastronomicznej” wspólnie z Julianem Karewiczem (na zdjęciu w środku), szefem kuchni Comfort Food Studio, przygotowali dania z resztek. Fot. materiały prasowe
Pierwsza część warsztatów „Zjedz ziemniaczki, będzie deserek” dotyczyła zarządzania produktami słodkimi i słonymi. Swoją wiedzą oraz doświadczeniem w tym zakresie podzieliła się Mira Bogucka, creative chef sieci francuskich cukierni Batida.

– Zdarzają się sytuacje, że zostaje nam surowiec, którego musimy się jak najszybciej pozbyć. Jako creative chef w Batidzie mam tu duże pole do popisu. Moim zadaniem jest wymyślenie takiego produktu, który będzie atrakcyjny, szybko się sprzeda i pozwoli nam zużyć dany surowiec – mówiła na warsztatach Mira Bogucka.

Opowiedziała o swoich sposobach na wykorzystanie uszkodzonych owoców lub części produktu, których nie wykorzystujemy w 100 procentach. Przykładowo maliny, które ucierpiały w trakcie transportu i nie nadają się do ozdoby, można przerobić na mus do ciasta. Natomiast laska wanilii, po wykorzystaniu ziaren, sprawdzi się jako aromatyzujący dodatek do kompotów czy przetworów.

Jak wykorzystać fusy po kawie, podpowiedział Jakub Malec, zero waste manager Żabka Group. Będą idealnym dodatkiem do ciasta z makiem – nadadzą wypiekowi kawowego aromatu.

Podczas drugiej części spotkania zatytułowanej „Coś z niczego” goście przenieśli się do kuchni. Tam wspólnie z Julianem Karewiczem, szefem kuchni Comfort Food Studio, przygotowali dania z resztek. Uczestnicy dowiedzieli się, jak wykorzystać wodę po ziemniakach, zalegające w lodówce warzywa i nadwiędłe zioła. Te produkty – po prostu znalezione w kuchni – były podstawą menu. Dodatkowe koszty zakupów na posiłek dla prawie 30-osobowej grupy wyniosły tylko 16 zł.

Powstała zupa krem z ziemniaków na bazie rosołu z resztek, a pełni smaku nadawał jej puder z palonej dymki. Drugim daniem było arancini z kaszy gryczanej, ugotowanej w wodzie po ziemniakach, otoczone chrupiącym panko i podane ze śmietaną z ziołami.

Na koniec warsztatów Julian Karewicz oraz Jakub Malec omówili, jakie rozwiązania less waste warto wprowadzić w swoim biznesie i zachęcili do zabierania na wynos niedojedzonych dań z restauracji. Podali również nieoczywiste sposoby wykorzystania niektórych produktów, np. lekko zwiędłą sałatę można użyć do zrobienia pesto, a z obierek po warzywach powstanie pyszny rosół.

W dążeniu do ideału, jakim jest zero waste, ważne jest też, aby nie wpaść w błędne koło, co podkreślali kilkukrotnie podczas spotkania nasi prowadzący.
– We wszystkim należy zachować równowagę. Ratujmy jedzenie, ale pamiętajmy, że do jego dalszego przetwarzania zużywamy energię, gaz i wodę. Działajmy z głową i korzyścią dla środowiska — podsumowuje spotkanie Ewa Pawella, head of marketing Foodsi.

Partnerami warsztatów byli: Batida, Comfort Food Studio i Hala Koszyki. Patronat nad wydarzeniem objęły portal OuiChef.pl i magazyn „Food Service”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

"Polskie mięso karmi zmysły" - ruszyła piąta edycja kampanii

Ruszyła kolejna, piąta już edycja ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej "Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje" organizowanej przez Związek Polskie Mięso. W tym roku zostanie przeprowadzona pod hasłem "Polskie mięso karmi zmysły".

Lubiana zaprezentuje katalog dla branży HoReCa

Marka Lubiana po raz piąty zaprezentuje katalog swoich produktów dla gastronomii i hotelarstwa. Premiera "HoReCa dla profesjonalistów 2023" odbędzie się 28-30 marca podczas EuroGastro - Międzynarodowych Targów Branży Gastronomicznej. Czym zaskoczy tegoroczne wydanie?

Idealny cukiernik i piekarz według Tomasza Dekera, Julii Juchnowicz-Zielińskiej i Konrada Toty

Z okazji przypadającego 15 marca Dnia Piekarza i Cukiernika pytamy reprezentantów tych zawodów o blaski i cienie ich pracy. Jaki powinien być idealny cukiernik i piekarz - opowiadają mistrz świata Tomasz Deker, Julia Juchnowicz-Zielińska z piekarni Figle i Konrad Tota z Galerii Tortów Artystycznych.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej