

Dominika Kowalska Mistrzynią Polski Barista, Natalia Kwiatkowska najlepsza w Mistrzostwach Brewers Cup


Dominika Kowalska okazała się najlepszą polską baristką, zaś pierwsze miejsce w zawodach Brewers Cup zdobyła Natalia Kwiatkowska, która wywalczyła także tytuł wicemistrzyni Polski Barista.
Tegoroczne Mistrzostwa Polski Baristów oraz Mistrzostwa Brewers Cup stały pod znakiem debiutów. Dla Dominiki Kowalskiej był to pierwszy konkursowy występ i od razu tak owocny – zdobyła tytuł najlepszej polskiej baristki. Z kolei Natalia Kwiatkowska po raz pierwszy rywalizowała w Brewers Cup i wygrała.
O tytuł najlepszego baristy w kraju walczyło łącznie dziewięcioro zawodników, zaś w zmaganiach Mistrzostw Polski Brewers Cup wzięły udział 24 osoby. Organizowane przez Speciality Coffee Association Polska zawody zaangażowały także 30 sędziów, oceniających przygotowywane przez uczestników mistrzostw kawy.
– Rywalizacja była zacięta, a różnice punktowe niewielkie, co pokazuje wysoki poziom polskich baristek i baristów. Rywalizacja po raz kolejny udowodniła, że Polska scena kawowa kobietami stoi i tę tendencję widać w naszym kraju od kilku lat. Dominika debiutowała na scenie, to był jej pierwszy występ na zawodach, a sięgnęła po mistrzowskie trofeum i będzie reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata, które odbędą się w tym razem w Atenach, w czerwcu tego roku. Natalia Kwiatkowska, dwa lata z rzędu zdobywająca tytuł Mistrzyni Polski Barista, zajęła drugie miejsce, potwierdzając swoje bardzo dobre przygotowanie. Wygrywając Mistrzostwa Polski Brewers Cup potwierdziła, że można być dobrym baristą w szerokim zakresie – mówi Marcin Rzońca z SCA Polska.
Zwyciężczyni Brewers Cup zdobyła także tytuł wicemistrzyni Polski Barista. Natalia Kwiatkowska, na co dzień baristka z palarni Bless Coffee Roasters, nie kryła zadowolenia z rezultatów osiągniętych w obu konkurencjach.
– To dla nas ogromny sukces i duma. W zawodach brali udział bariści światowej klasy. Podczas obu konkurencji serwowałam tą samą kawę, oczywiście przygotowaną inaczej, jeśli chodzi o profil wypalenia. Ważne było dla mnie, by móc sprawdzić tę kawę pod różnymi względami. Wybierając ją, mieliśmy pełną świadomość, że jest ona światowej klasy, ale chcieliśmy zobaczyć, co powiedzą także sędziowie. To ważne z punktu widzenia potwierdzenia naszych kwalifikacji – opowiada Natalia Kwiatkowska.
Dla zawodniczek zwycięstwo w Warszawie nie oznacza jeszcze końca zmagań. Dominika Kowalska i Natalia Kwiatkowska reprezentować będą Polskę w swoich kategoriach podczas mistrzostw świata w Atenach, w czerwcu tego roku.

Zobacz także

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

"Polskie mięso karmi zmysły" - ruszyła piąta edycja kampanii

Ruszyła kolejna, piąta już edycja ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej "Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje" organizowanej przez Związek Polskie Mięso. W tym roku zostanie przeprowadzona pod hasłem "Polskie mięso karmi zmysły".

Lubiana zaprezentuje katalog dla branży HoReCa

Marka Lubiana po raz piąty zaprezentuje katalog swoich produktów dla gastronomii i hotelarstwa. Premiera "HoReCa dla profesjonalistów 2023" odbędzie się 28-30 marca podczas EuroGastro - Międzynarodowych Targów Branży Gastronomicznej. Czym zaskoczy tegoroczne wydanie?

Idealny cukiernik i piekarz według Tomasza Dekera, Julii Juchnowicz-Zielińskiej i Konrada Toty

Z okazji przypadającego 15 marca Dnia Piekarza i Cukiernika pytamy reprezentantów tych zawodów o blaski i cienie ich pracy. Jaki powinien być idealny cukiernik i piekarz - opowiadają mistrz świata Tomasz Deker, Julia Juchnowicz-Zielińska z piekarni Figle i Konrad Tota z Galerii Tortów Artystycznych.
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

