x

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

Kategoria: Miejsca    03.02.2023

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

MOXO ma najwyższy w Polsce (wysoki na 8 m i szeroki na 12 m) bar, obok którego nie da się przejść obojętnie. Fot. materiały prasowe
MOXO ma najwyższy w Polsce (wysoki na 8 m i szeroki na 12 m) bar, obok którego nie da się przejść obojętnie. Fot. materiały prasowe
Serce MOXO stanowi restauracja oferująca fuzję dwóch kulinarnych światów: Japonii i Peru. Autorem menu jest szef kuchni Radosław Pelc, pasjonat z wieloletnim stażem, który doświadczenie zdobywał m.in. w Fort Village na Sardynii czy w restauracji warszawskiego Hotelu Sheraton.

W stworzonej przez niego karcie znajdziemy m.in. sushi, peruwiańskie ceviche, owoce morza, a także ryby i dania mięsne. Ofertę uzupełnia autorska karta koktajli, również inspirowana filozofią przenikania się kultury japońskiej i peruwiańskiej.

Industrialny charakter MOXO podkreśla zachowane pofabryczne wyposażenie obiektu. Fot. materiały prasowe
Industrialny charakter MOXO podkreśla zachowane pofabryczne wyposażenie obiektu. Fot. materiały prasowe
Goście MOXO mają do dyspozycji łącznie 900 mkw. (parter plus antresola) z 210 miejscami siedzącymi. Przy układzie koktajlowym lokal pomieści nawet 600 osób. Fot. materiały prasowe
Goście MOXO mają do dyspozycji łącznie 900 mkw. (parter plus antresola) z 210 miejscami siedzącymi. Przy układzie koktajlowym lokal pomieści nawet 600 osób. Fot. materiały prasowe
Industrial i welurowe kanapy
MOXO w Fabryce Norblina ma powierzchnię aż 1200 mkw. Wnętrze wypełnione nowoczesnym designem i industrialnym klimatem wykreowali architekci z biura PRC Architekci i PRC Design. Projekt podkreśla zarówno wyjątkowość konceptu, jak i lokalizacji – Hali Odlewni z 1882 roku.

Naturalną surowość pofabrycznej przestrzeni równoważy wystrój – miękkie welurowe kanapy, butelkowa zieleń oraz ciepłe światło wydobywające urok zabytkowych ścian. Charakter miejsca podkreśla zachowane pofabryczne wyposażenie obiektu: trójstanowiskowy piec kotlinowy wraz ze wspomagającym jego pracę przyściennym żurawiem oraz indukcyjne piece odlewnicze.

Zwieńczeniem imponującej przestrzeni na parterze jest najwyższy w Polsce (wysoki na 8 m i szeroki na 12 m) bar, obok którego nie da się przejść obojętnie. We wschodniej części zabytkowej hali zaprojektowano natomiast antresolę z drugim, już nieco mniejszym barem, do którego prowadzą wachlarzowe schody.

Goście mają do dyspozycji łącznie 900 mkw. (parter plus antresola) z 210 miejscami siedzącymi. Przy układzie koktajlowym lokal pomieści nawet 600 osób. O ich komfort i obsługę dba obecnie 60 pracowników.

MOXO oferuje fuzję dwóch kulinarnych światów: Japonii i Peru. Autorem menu jest szef kuchni Radosław Pelc. Fot. materiały prasowe
MOXO oferuje fuzję dwóch kulinarnych światów: Japonii i Peru. Autorem menu jest szef kuchni Radosław Pelc. Fot. materiały prasowe
Kto za tym stoi?
MOXO to autorski projekt Tomika Grewińskiego, jednej z najbardziej znanych i wpływowych osób w polskiej branży muzyczno-rozrywkowej oraz Bertranda Jasińskiego, twórcy takich marek, jak Centrum Podróży, Kuźnia Kulturalna, The Beer Store, Cook Story, Scena Kulturalna, Museum Store czy Cucina Wilanów.

– MOXO to miejsce spotkań z wyśmienitym jedzeniem, muzyką i dobrą energią. Szukaliśmy idealnej przestrzeni do realizacji naszego konceptu, w którym będziemy mogli stworzyć niepowtarzalny klimat i takie znaleźliśmy. Piękna, XIX–wieczna Hala Odlewni urządzona na nowo zapiera dech w piersiach – mówią Grewiński i Jasiński, inwestorzy z Amvox International, właściciela MOXO.

Po kolacji restauracja MOXO zamienia się w oryginalny klub muzyczny, przystosowany nie tylko do regularnych imprez klubowych, ale także dużych koncertów. Fot. materiały prasowe
Po kolacji restauracja MOXO zamienia się w oryginalny klub muzyczny, przystosowany nie tylko do regularnych imprez klubowych, ale także dużych koncertów. Fot. materiały prasowe
Smaki i dźwięki
MOXO oferuje połączenie smaków i dźwięków, dlatego po kolacji restauracja zamienia się w oryginalny klub muzyczny, przystosowany nie tylko do regularnych imprez klubowych, ale także dużych koncertów.

– MOXO to restauracja i klub muzyczny na miarę Nowego Jorku czy Londynu. Niesamowity design pofabrycznej hali zachwyca już od progu, do tego świetne jedzenie, dobra muzyka w wykonaniu najpopularniejszych artystów w Polsce i na świecie. Jestem pewna, że Warszawa pokocha MOXO – mówi Kinga Nowakowska, członkini zarządu i dyrektor operacyjna Grupy Capital Park.

Lokal tętni życiem przez 7 dni w tygodniu. Obok Piano Baru i Food Town to kolejne miejsce w Fabryce Norblina, w którym codziennie można posłuchać muzyki na żywo. Dominować tu będą imprezy cykliczne, podczas których usłyszymy najlepsze brzmienia od muzyki klubowej, po jazz, funk i soul.

Poniedziałek jest dniem przeznaczonym na eventy, jeśli jednak akurat nie będzie zaplanowana impreza zamknięta, wieczór upłynie pod hasłem „Move On”.O dobry nastrój gości zadbają znani DJ-e. Wtorek to mix funk&soul w wydaniu MOXO Band, a w środę stery przejmują kobiety. W czwartki w indywidualną podróż muzyczną gości będą zabierać znane osobistości.

Muzyczne piątki przeznaczone są dla miłośników, funk, disco i boogie. Sobota to dźwięki house w przeróżnych odmianach, a Sunday Chill pozwoli łagodnie zakończyć weekend i nastroić się odpowiednio przed nowym tygodniem.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Nowa marka Carat Kebab - Sheesha Bar. Pierwszy lokal - w Elblągu

W portfolio firmy 7 Street Łukasz Błażejewski pojawiła się marka lokali Carat Kebab - Sheesha Bar. Serwuje tradycyjny kebab i jego autorskie warianty, np. z miętą i bałkańskim serem.

So Coffee z nowymi lokalami na lotnisku Warszawa/Modlin

Oferta gastronomiczna lotniska w Modlinie poszerzyła się o lokale zarządzane przez grupę Lagardère Travel Retail. Do dyspozycji pasażerów oddano foodvenience’owy sklep 1Minute Smacznego! i dwie kawiarnie So Coffee w nowej odsłonie.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej