- MOXO ma najwyższy w Polsce (wysoki na 8 m i szeroki na 12 m) bar, obok którego nie da się przejść obojętnie. Fot. materiały prasowe
W stworzonej przez niego karcie znajdziemy m.in. sushi, peruwiańskie ceviche, owoce morza, a także ryby i dania mięsne. Ofertę uzupełnia autorska karta koktajli, również inspirowana filozofią przenikania się kultury japońskiej i peruwiańskiej.
Industrial i welurowe kanapy
MOXO w Fabryce Norblina ma powierzchnię aż 1200 mkw. Wnętrze wypełnione nowoczesnym designem i industrialnym klimatem wykreowali architekci z biura PRC Architekci i PRC Design. Projekt podkreśla zarówno wyjątkowość konceptu, jak i lokalizacji – Hali Odlewni z 1882 roku.
Naturalną surowość pofabrycznej przestrzeni równoważy wystrój – miękkie welurowe kanapy, butelkowa zieleń oraz ciepłe światło wydobywające urok zabytkowych ścian. Charakter miejsca podkreśla zachowane pofabryczne wyposażenie obiektu: trójstanowiskowy piec kotlinowy wraz ze wspomagającym jego pracę przyściennym żurawiem oraz indukcyjne piece odlewnicze.
Zwieńczeniem imponującej przestrzeni na parterze jest najwyższy w Polsce (wysoki na 8 m i szeroki na 12 m) bar, obok którego nie da się przejść obojętnie. We wschodniej części zabytkowej hali zaprojektowano natomiast antresolę z drugim, już nieco mniejszym barem, do którego prowadzą wachlarzowe schody.
Goście mają do dyspozycji łącznie 900 mkw. (parter plus antresola) z 210 miejscami siedzącymi. Przy układzie koktajlowym lokal pomieści nawet 600 osób. O ich komfort i obsługę dba obecnie 60 pracowników.
Kto za tym stoi?
MOXO to autorski projekt Tomika Grewińskiego, jednej z najbardziej znanych i wpływowych osób w polskiej branży muzyczno-rozrywkowej oraz Bertranda Jasińskiego, twórcy takich marek, jak Centrum Podróży, Kuźnia Kulturalna, The Beer Store, Cook Story, Scena Kulturalna, Museum Store czy Cucina Wilanów.
– MOXO to miejsce spotkań z wyśmienitym jedzeniem, muzyką i dobrą energią. Szukaliśmy idealnej przestrzeni do realizacji naszego konceptu, w którym będziemy mogli stworzyć niepowtarzalny klimat i takie znaleźliśmy. Piękna, XIX–wieczna Hala Odlewni urządzona na nowo zapiera dech w piersiach – mówią Grewiński i Jasiński, inwestorzy z Amvox International, właściciela MOXO.
Smaki i dźwięki
MOXO oferuje połączenie smaków i dźwięków, dlatego po kolacji restauracja zamienia się w oryginalny klub muzyczny, przystosowany nie tylko do regularnych imprez klubowych, ale także dużych koncertów.
– MOXO to restauracja i klub muzyczny na miarę Nowego Jorku czy Londynu. Niesamowity design pofabrycznej hali zachwyca już od progu, do tego świetne jedzenie, dobra muzyka w wykonaniu najpopularniejszych artystów w Polsce i na świecie. Jestem pewna, że Warszawa pokocha MOXO – mówi Kinga Nowakowska, członkini zarządu i dyrektor operacyjna Grupy Capital Park.
Lokal tętni życiem przez 7 dni w tygodniu. Obok Piano Baru i Food Town to kolejne miejsce w Fabryce Norblina, w którym codziennie można posłuchać muzyki na żywo. Dominować tu będą imprezy cykliczne, podczas których usłyszymy najlepsze brzmienia od muzyki klubowej, po jazz, funk i soul.
Poniedziałek jest dniem przeznaczonym na eventy, jeśli jednak akurat nie będzie zaplanowana impreza zamknięta, wieczór upłynie pod hasłem „Move On”.O dobry nastrój gości zadbają znani DJ-e. Wtorek to mix funk&soul w wydaniu MOXO Band, a w środę stery przejmują kobiety. W czwartki w indywidualną podróż muzyczną gości będą zabierać znane osobistości.
Muzyczne piątki przeznaczone są dla miłośników, funk, disco i boogie. Sobota to dźwięki house w przeróżnych odmianach, a Sunday Chill pozwoli łagodnie zakończyć weekend i nastroić się odpowiednio przed nowym tygodniem.