x

Pedet Renoma - Wrocław zyskuje unikatowy food hall

Kategoria: Miejsca    31.01.2023

Jesienią ruszy wrocławska strefa gastronomiczno-kulturalna Pedet Renoma. Wyróżnikiem nowego food hallu mają być autorskie koncepty restauracyjne i atmosfera historycznego miejsca. Za projektem stoi firma Globalworth, która jest również właścicielem i zarządcą warszawskiej Hali Koszyki.

Wizualizacja wrocławskiej strefy gastronomiczno-kulturalnej Pedet Renoma. Fot. materiały prasowe
Wizualizacja wrocławskiej strefy gastronomiczno-kulturalnej Pedet Renoma. Fot. materiały prasowe
W Pedecie historia połączy się z nowoczesnym podejściem do najnowszych trendów w handlu i gastronomii. Będzie to miejsce inspirowane tym, co najlepsze w tak modnych i popularnych obecnie food hallach, w których prowadzeniu Globalworth jako właściciel i zarządca warszawskiej Hali Koszyki oraz katowickiego Supersamu ma wieloletnie doświadczenie.

Nazwa Pedet odwołuje się do wieloletniej historii Powszechnego Tomu Towarowego, który w powojennym Wrocławiu był przez dekady symbolem wielkomiejskiego handlu, na długo przed erą galerii handlowych.

Jedzenie i kultura
Food hall oferujący ponad 240 miejsc siedzących ma być miejscem idealnym zarówno na lunch, spotkanie biznesowe, kolację w gronie znajomych czy rozrywkowy wieczór w artystycznej atmosferze.

Ponadczasowy design będzie się przeplatał się z elementami modernizmu nawiązującego do stylistyki oryginalnego, przedwojennego stylu art deco.  
– Uwagę każdego gościa z pewnością przykuje neon z logo Pedet nawiązujący do historycznej nazwy Renomy –  Powszechnego Domu Towarowego – mówi Weronika Maria Kuna, asset management and leasing manager w Globalworth Poland.

W efekcie prowadzonej metamorfozy Renomy powstaną dwie strefy restauracyjne – od strony Placu Kościuszki oraz od strony Placu Czystego wraz z zewnętrznymi ogródkami restauracyjnymi. Wypełni je siedem autorskich konceptów gastronomicznych oferujących podróż po odległych zakątkach świata, jak również możliwość skosztowania regionalnych specjałów w zaskakujących wariantach.

W centrum stanie Bar Pedet wraz ze sceną przeznaczoną na eventy, muzykę na żywo, stanowisko DJ-a, koncerty czy projekty kulturalno-artystyczne takie jak spektakle, recitale czy wernisaże. Niektóre z nich swoim charakterem odwoływać się będą do atmosfery miejsca, czyli historii Renomy.

– Strefa food hall Pedetu Renoma to przemyślana koncepcja, opracowana zgodnie z aktualnymi trendami. Mowa tu nie tylko o wystroju wnętrz, ale również o funkcjonalności i potrzebach klientów – podkreśla Paweł Konarski, portfolio gastronomy & entertainment manager w Globalworth Poland.

Renoma odzyskuje dawny blask
Pierwszy fragment przebudowanej części Renomy – atrium północne wraz ze strefą wejściową od strony ul. Świdnickiej – został oddany do użytku pod koniec marca 2022. Odtworzono oryginalny układ bliźniaczych dziedzińców, jakie znajdowały się tam pierwotnie.

Oba atria zdobią biało-szare marmury z Portugalii i Turcji, złocone rzeźby słynnych głów, wzorowane na tych z fasady, a także ogromne żyrandole kształtem nawiązujące do przedwojennych oryginałów w stylu art deco. Projektantem przebudowy jest uznany wrocławski architekt Zbigniew Maćków i jego pracownia.  

Po metamorfozie, której zakończenie planowane jest w III kwartale tego roku, Renoma zaoferuje blisko 35 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Przyszli użytkownicy biur będą mieć do dyspozycji m.in. stacje do ładowania samochodów i hulajnóg elektrycznych, które zostaną też udostępnione również gościom i klientom, rozbudowaną infrastrukturę rowerową z szatniami, prysznicami i stojakami, a także usługi carsharingu.

Najemcy otrzymają też aplikację Globalworth, dzięki której ich pracownicy skorzystają z bezdotykowego dostępu do biura, przywołają windy przez smartfon, otworzą szlaban do parkingu czy zarezerwują salkę konferencyjną lub miejsce parkingowe. Renoma jest również przyjazna środowisku – obiekt może się poszczycić certyfikatem BREEAM na poziomie Excellent, zasilaniem w 100% zieloną energią oraz certyfikatem WELL Health & Safety 2022.

Trochę historii
Renoma jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków Wrocławia i zarazem ikoną modernistycznej architektury. Obiekt otwarto w 1930 r. pod oryginalną nazwą Dom Towarowy Wertheim, a jego projektantem był berliński architekt Hermann Dernburg. Elewacje budynku ozdobiły istniejące do dziś rzeźby głów ludzi z różnych rejonów świata, mające symbolizować nie tylko międzynarodowe pochodzenie oferowanych towarów, ale przede wszystkim różnorodność kulturową i otwartość na drugiego człowieka.

Zniszczony w wyniku działań wojennych Dom Towarowy Wertheim został częściowo odbudowany i otwarty w 1948 r. jako Powszechny Dom Towarowy, a wszystkie jego piętra oddano do użytku dopiero w 1985 r. Wtedy też budynek przyjął swoją obecną nazwę wyłonioną w konkursie przez mieszkańców Wrocławia.

W 2009 roku Renoma została przebudowana i rozbudowana według projektu wrocławskiego architekta Zbigniewa Maćkowa. Na niższych kondygnacjach znalazło się ponad 120 sklepów i punktów usługowych, natomiast wyższe piętra zajęły biura oraz część restauracyjna. Obecnie budynek przechodzi kolejną metamorfozę, w wyniku której przywrócona zostanie przedwojenna architektura dziedzińców.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Nowa marka Carat Kebab - Sheesha Bar. Pierwszy lokal - w Elblągu

W portfolio firmy 7 Street Łukasz Błażejewski pojawiła się marka lokali Carat Kebab - Sheesha Bar. Serwuje tradycyjny kebab i jego autorskie warianty, np. z miętą i bałkańskim serem.

So Coffee z nowymi lokalami na lotnisku Warszawa/Modlin

Oferta gastronomiczna lotniska w Modlinie poszerzyła się o lokale zarządzane przez grupę Lagardère Travel Retail. Do dyspozycji pasażerów oddano foodvenience’owy sklep 1Minute Smacznego! i dwie kawiarnie So Coffee w nowej odsłonie.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej