Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Drużyny muszą przygotować łącznie sześć porcji stworzonego przez siebie dania. Przed przystąpieniem do pracy zawodnicy mogą jedynie obrać warzywa i zamarynować mięso, a całość potrawy musi powstać w trakcie samego konkursu.
Jury konkursowe oprócz walorów degustacyjnych potraw oceni, m.in. także sposób użycia wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, pracę na stanowisku i technikę wykonania potrawy. Zadaniem zawodników będzie także ustne opisanie przygotowanego dania.
Organizatorem konkursu jest Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia
Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Konkurs odbędzie się 10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy ulicy Puławskiej 58 w Mysiadle.