- iVario to zaawansowane urządzenie wielofunkcyjne, które zastępuje patelnie uchylne, kotły, frytownice i sprzęt do gotowania pod ciśnieniem. Zdjęcie: materiały prasowe
Szybkość i precyzja
Jeśli chodzi o rozgrzewanie, żaden sprzęt nie jest tak szybki jak iVario. Może osiągnąć 2000 st. C w 2,5 minuty. Równocześnie ciepło jest rozprowadzane równomiernie, temperatura jest precyzyjnie kontrolowana, dzięki czemu jest wykorzystywana niezwykle wydajnie. Dzieje się tak za sprawą iVarioBoost, który dostarcza niezbędną ilość energii tylko wtedy i tam, gdzie jest ona potrzebna. Przykład: przy gotowaniu 12 kg gulaszu wołowego przez ok. 1,5 godziny, iVario Pro L zużywa tylko 25% (7kW) swojej całkowitej mocy grzewczej przez 75% czasu.
Inteligentny system zarządzania energią oblicza zapotrzebowanie na energię i pobiera ją z najwyższą dokładnością. Ma to pozytywny wpływ nie tylko na jakość żywności, ale także na podłączone obciążenie energetyczne: w porównaniu z konwencjonalną technologią kuchenną podłączone obciążenie jest do 9% mniejsze, ale wydajność gotowania jest do 20% wyższa. Dzięki temu koszty instalacji są szczególnie opłacalne.
Monitorowanie i wsparcie
Rutynowe zadania należą już do przeszłości, dziś iVario przejmuje czasochłonne monitorowanie procesu gotowania. Szef kuchni będzie musiał tylko obrócić, nalać lub wyjąć coś, gdy urządzenie zasygnalizuje. A jednak nic się nie przypala ani nie kipi. Nawet delikatne dania, takie jak risotto czy budyń, nie wymagają prawie żadnej uwagi, co odciąża codzienną pracę i pozostawia wystarczająco dużo czasu na inne, ciekawsze zadania.
Cyfryzacja i automatyzacja to wielkie zalety zwłaszcza w czasach niedoboru pracowników. Oba te elementy uatrakcyjniają miejsce zatrudnienia, zwłaszcza dla młodych ludzi, stwarzają lepsze warunki pracy i wymagają jedynie szybkiego oraz nieskomplikowanego szkolenia. A mimo to osiągane są pierwszorzędne i spójne rezultaty. Dodatkowo lokale gastronomiczne oszczędzają również na surowych produktach. Mniej marnotrawienia żywności z powodu błędów produkcyjnych to mniejsze straty wagi w produkcji żywności.
Rezultat: mniej znaczy więcej
Podsumowując pracę z iVario, szybko dochodzisz do wniosku, że mniej znaczy więcej. Na przykład mniej przestrzeni – ponieważ iVario może zastąpić patelnie uchylne, kotły, frytownice i sprzęt do gotowania pod ciśnieniem, w kuchni jest nagle więcej miejsca, średnio o 33% więcej. Do tego dochodzi wysoka produktywność dzięki precyzyjnej wydajności, jaką zapewnia iVario. Można wyprodukować znacznie więcej w krótszym czasie.
To sprawia, że iVario Pro jest inwestycją, która bardzo szybko się zwraca. Jeśli weźmiemy pod uwagę przeciętną restaurację firmową z 600 posiłkami dziennie (2 serwisy), oszczędności surowców, energii, czasu pracy i sprzątania zmniejszają koszty nawet o 40 000 euro rocznie w porównaniu z eksploatacją z konwencjonalną patelnią uchylną, kotłem czy frytownicą. Dzieje się tak bez uszczerbku na jakości żywności.