x

GRILLOWANE BOCZNIAKI W GLAZURZE MOSCOVADO, KREM Z NERKOWCÓW, SALSA MACHA, CYTRYNA

Kategoria: Karta - dania    06.01.2023

Przepis pochodzi z restauracji PEACHES GASTRO GIRLS

Fot. Michał Radwański
Fot. Michał Radwański
KREM Z NERKOWCÓW:
• 1 kubek nerkowców
• ½ kubka białego sezamu
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka soli
• 35 g soku z cytryny
• 1 kubek allum confit
• ¼ oleju rzepakowego

Do rondla przełóż sezam i olej rzepakowy. Gotuj na wolnym ogniu, aż sezam będzie lekko brązowy (uwaga: po zdjęciu rondla z gazu, sezam będzie dochodził w gorącym oleju, dlatego trzeba go zdjąć przed uzyskaniem pożądanego koloru). Do kolejnego garnka wlej 1 kubek wody, 1 łyżkę soli i ugotuj nerkowce (do miękkości, czyli przez ok. 15 min). Ugotowane nerkowce przecedź. Zblenduj orzechy z sezamem w oleju z pozostałymi składnikami (czosnek, cytryna, allum confit). Powoli dodawaj wodę, aby uzyskać kremową konsystencję. Dosól wedle uznania.

GLAZURA MOSCOVADO
• 200 g cukru moscovado
• 100 g sosu sojowego z wyciągiem z jabłek i cebuli

Połącz oba składniki w rondlu i gotuj, aż cukier się rozpuści.

SALSA MACHA
• 1 l oleju słonecznikowego
• 1 ½ migdałów bez skórki
• 12 ząbków czosnku
• 4 papryczki de Ancho
• 4 papryczki pastilla
• 10 papryczek de arbol
• sól

Wlej olej słonecznikowy do garnka i włóż na gaz. Gdy temperatura oleju osiągnie 140 st. C, smaż osobno ząbki czosnku i migdały (do osiągnięcia lekko brązowego koloru). Usmażone składniki przełóż do miski. Następnie usmaż papryczki – każdy rodzaj osobno. Jeżeli papryczki wystają nad powierzchnię oleju, dociśnij je łyżką i zanurz. Smaż, aż napęcznieją (przez ok. 10 min), po usmażeniu wyjmij i ostudź. Na koniec zblenduj wszystkie składniki, pozostawiając kawałki orzechów i papryczek. Dosól według uznania.

BOCZNIAKI
• 500 g boczniaków
• 1 cytryna

Boczniaki nabij na szpilki do szaszłyków. Cytrynę pokrój na sześć kawałków wzdłuż długości. Szaszłyki smaż na mocno rozgrzanej patelni, od czasu do czasu podlewając olejem. Boczniaki najlepiej dociskać np. dnem drugiej patelni, aby pozbyć się wody. Do usmażonych już grzybów dodaj 4 łyżki karmelu.

Na talerz wyłóż sos, przełóż szaszłyki, oblewając je karmelem z patelni. Polej wszystko salsą machą i udekoruj pokrojoną cytryną.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej