Kongres w stolicy Hiszpanii jak zawsze zaoferuje przegląd trendów, które będą kształtować przyszłość gastronomii w najbliższym czasie. Ta edycja imprezy przyciągnie do Madrytu restauratorów i szefów kuchni z różnych zakątków globu.
Na scenie pojawią się m.in: Poul Andrias Ziska z dwugwiazdkowej restauracji Koks na Wyspach Owczych, Virgilio Martínez, Pía León i Malena Martínez (Proyecto Mil, Peru), Konstantin Filippou (restauracja Konstantin Filippou **, Austria) oraz najmłodszy włoski szef kuchni nagrodzony dwiema gwiazdkami Michelin Massimiliano Alajmo (Le Calandre).
Wśród zaproszonych gości znalazła się także silna reprezentacja hiszpańskich szefów kuchni: Dabiz Muñoz, bracia Joan, Josep i Jordi Roca, Quique Dacosta, Ángel León, Ricard Camarena, Andoni Aduriz, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, Alberto Ferruz, Nandu Jubany, Aitor Arregi, Pedrito Sánchez oraz Álvaro Salazar i María Cano.
Madrid Fusion, jeden z największych na świecie kongresów branży gastronomicznej, odbywa się w stolicy Hiszpanii od 2003 roku. Początkowo w Palacio Municipal de Congresos, Campo de las Naciones, a od 2020 roku - w halach Institución Ferial de Madrid (IFEMA). Edycja 2021 z uwagi na obostrzenia spowodowane pandemią została zorganizowana w modelu hybrydowym w marcu, a nie jak zawsze w styczniu. Goście nieuczestniczący w kongresie stacjonarnie mogli oglądać wybrane wydarzenia za pośrednictwem internetu.
Edycja 2022 pobiła rekord frekwencji. W imprezie uczestniczyło 16 500 gości i dziennikarzy z całego świata. Sprzedaż biletów na tegoroczny Madrid Fusion już się rozpoczęła. Można je kupić za pośrednictwem strony internetowej kongresu.