x

Tuńczyk marynowany z yuzu podany z pianą truflową

Kategoria: Karta - dania    23.12.2022

Przepis pochodzi z karty restauracji Ernesta i Aleksandry Jagodzińskich.

Danie z przepisu, Fot. Michał Radwański
Danie z przepisu, Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
• 400 g tuńczyka
• olej do smażenia

MARYNATA:
• 100 ml sosu sojowego
• 50 ml octu ryżowego
• 50 ml wina ryżowego
• 50 ml yuzu (purée)
• 20 g cukru trzcinowego
• 30 g świeżej kolendry
• 2 liście limonki kaffir
• 1 źdźbło trawy cytrynowej

Posmaruj tuńczyka olejem i usmaż na mocno rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Połącz wszystkie składniki marynaty, dzieląc na mniejsze części trawę cytrynową, liście kaffiru i kolendry. Włóż usmażonego tuńczyka do marynaty i odstaw na 24 godziny. Co kilka godzin obracaj rybę, aby marynata równomiernie w nią wsiąkła.

PIANA TRUFLOWA:
• 20 g sosu sojowego
• 100 ml bulionu dashi
• 20 ml mleka 3,2%
• 10 g oleju truflowego
• 1,6 g lecytyny

Wszystkie składniki (poza lecytyną) wymieszaj i podgrzej do temperatury 80 stopni, następnie dodaj lecytynę i zmiksuj. Odstaw na godzinę. Przed serwisem zblenduj w temperaturze około 80 stopni i odstaw na 3 minuty.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej