- Adam Pawłowski, Fot. materiały prasowe
Mimo przeciwności losu winiarska Europa notuje dobry, a nawet bardzo dobry rocznik 2022 ze zbiorami wyższymi o ok. 1% w stosunku do roku poprzedniego. Francja notuje wzrost aż o 16%, ale Hiszpania z powodu wyjątkowej suszy obniżyła plon o 10% w stosunku do 2021 r.
Szampania ostatnimi laty traci swój wizerunek zimnego i wilgotnego klimatu na rzecz regionu suchego, zmagającego się z nad wyraz wysoką dojrzałością owocu. Im więcej cukru w winogronach, tym mniej kwasowości, a to z nią utożsamiamy styl klasycznych bąbelków. Żeby utrzymać kwasowy sznyt, pewnie wielu winiarzy nie zdecyduje się na fermentację jabłkowo-mlekową dla wina bazowego, spodziewam się też mniejszych ilości cukru dodawanych do powtórnej fermentacji w butelce. Generalnie rocznik 2022 w Szampanii jest bardzo dobry, ale bez potencjału na wieloletnie leżakowanie.
Burgundia zanotowała kolejny gorący rok, a kluczem do sukcesu było mądre określenie czasu zbiorów. W wyniku suszy grona są bardzo małe i mają dużo fenoli, które potrzebują dłuższego okresu dojrzewania, co może przełożyć się na wysoki poziom alkoholu, a ten efekt nie jest pożądany w eleganckim burgundzie.
Pozostańmy we Francji, mimo suszy i niebezpiecznych pożarów trawiących południe regionu Bordeaux ogłasza świetny rocznik. Winiarze poradzili sobie z przeciwnościami losu, stosując sztuczne nawadnianie, redukcję masy zielonej na krzewach i wcześniej zbierając winogrona. Z tego też powodu to będzie raczej rok wczesnego merlota, a nie późnego cabernet sauvignon.
Upały i susze nie oszczędziły Włoch. Spędziłem część lata w północnych i centralnych Włoszech i potwierdzam, że upały były nie do zniesienia, a spalona słońcem ziemia nie widziała deszczu nawet 1,5 miesiąca. Kto śledził wiadomości, ten wie, że w Toskanii wystąpiły pożary, a woda była niezbędna nie tylko do ich gaszenia, ale także do irygacji suchych winnic. Ze względu na wysoką dojrzałość gron winiarze Valpolicelli będą musieli hamować proces podsuszania winogron na amarone, żeby utrzymać wino w racjonalnych poziomach alkoholu.
Hiszpanie zanotowali rekordowo wczesne zbiory. Winiarze Katalonii i Andaluzji zaczęli zbierać winogrona już w lipcu. Osiągnęły one optimum dojrzałości nawet dwa tygodnie wcześniej niż zwykle. Owocu jest mniej, ale jego jakość jest wysoka. Zestresowane upałem (rekordowa temperatura 47,6º C) i suszą (mniej niż ¼ średnich opadów) grona są zdrowsze i mniejsze, a więc ich smak jest bardziej intensywny.
Klimat Europy zmienia się na naszych oczach, co niesie ze sobą szanse oraz zagrożenia. Rocznik 2022 stał pod znakiem bycia poza strefą komfortu, ale był też ogromną nauką na kolejne, miejmy nadzieję, świetne zbiory.