- Juniorzy z kadry narodowej polskich kucharzy zdobyli dwa srebrne medale podczas Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, czyli Kulinarnego Pucharu Świata. Zdjęcie: materiały prasowe
Od 25 do 30 listopada 75 drużyn narodowych z 55 krajów – juniorów, seniorów, a także zespołów cateringowych i regionalnych – rywalizowało w Luksemburgu o medale. Polska reprezentacja młodych adeptów sztuki kulinarnej wystartowała w konkurencjach Restaurant des Nations oraz Chef’s Table, zdobywając dwa srebrne medale.
Kadra od ponad dziesięciu miesięcy przygotowywała się do wydarzenia, trenując w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wspierana przez strategicznych partnerów, jakimi są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Podczas treningów ważne było nie tylko udoskonalenia konkursowych potraw, ale też doprowadzenie do perfekcji mechanizmów pracy zespołowej i logistyki w finałowych konkurencjach.
– To były bardzo wymagające miesiące dla reprezentacji, ale jesteśmy dumni z naszych kucharzy. Startowi towarzyszyły ogromne, ale pozytywne emocje. Dziękujemy za zaufanie naszym partnerom – mówi Jarosław Uściński, prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Stowarzyszenie wspólnie z Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry przygotowuje reprezentację narodową kucharzy do startów w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych. Kolejny cel to Olimpiada Kulinarna, która odbędzie się w lutym 2024 r. w Stuttgarcie.