x

Zwycięskie restauracje plebiscytu gości Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    20.12.2022

135 tysięcy gości Restaurant Week spotkało się przy wspólnym stole w tegorocznej edycji festiwalu. Po wizycie w jednej z ponad 400 restauracji w kraju mieli oni szansę, by ocenić dania, obsługę i atmosferę lokalu. Oto wyniki plebiscytu.

Danie z restauracji Wina Dajcie (Rzeszów). Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Wina Dajcie (Rzeszów). Zdjęcie: materiały prasowe
Goście festiwalu mogli oceniać restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja plebiscytu. Nagrody i wyróżnienia otrzymało łącznie ponad 100 restauracji.

Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została gdańska restauracja Fellini. Na drugim miejscu znalazło się wrocławskie Forum Kulinarne, a trzecie miejsce na podium zajęło rzeszowskie Wina Dajcie. Oprócz uznania ze strony gości restauracje otrzymały także nagrody, których część ufundowały magazyn "Food Service" oraz portal OuiChef.pl.

Wyniki ogólnopolskie:

I MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
II MIEJSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
III MIEJSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wzorcownia by W. Bober, Fabryka Wełny Hotel & SPA**** (Łódź)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Palmyra (Szczecin)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Concordia Taste Wrocław (Wrocław)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Hewelke Restaurant & Bakery (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT: La Forchetta na nowo (Kraków)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Patio – Grand Hotel (Rzeszów)

Wyniki regionalne:

BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk
II MIEJSCE: Kwestia Czasu
III MIEJSCE: Talerz Smaku
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kwestia Czasu
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZY DESER: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Świętojańska 21
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Oranżeria w Hotelu Branicki
NAJLEPSZY DEBIUT: Bona Me w Hotelu Mercure
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kwestia Czasu

CZĘSTOCHOWA
I MIEJSCE: Kredens
II MIEJSCE: Gospoda Kwaśnica
III MIEJSCE: ArcheVita
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kredens
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kredens
NAJLEPSZY DESER: Gospoda Kwaśnica
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kredens
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZY DEBIUT: ArcheVita
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gospoda Złoty Garniec

KRAKÓW
I MIEJSCE: La Forchetta na nowo
II MIEJSCE: Garnish Food & Wine
III MIEJSCE: Esterante
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kluska na Placu
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: La Forchetta na nowo
NAJLEPSZY DESER: Garnish Food & Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Halicka Eatery & Bar
NAJLEPSZA OBSŁUGA: William Rabbit & Co – Magic Spot
NAJLEPSZY DEBIUT: La Forchetta na nowo
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Brasserie Olympique

LUBLIN
I MIEJSCE: Matsu Sushi
II MIEJSCE: Małe Indie
III MIEJSCE: Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Matsu Sushi
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Małe Indie
NAJLEPSZY DESER: Perłowa Pijalnia Piwa
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Locomotiva
NAJLEPSZA OBSŁUGA: MOJO Kuchnia & Przyjaciele
NAJLEPSZY DEBIUT: Matsu Sushi
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Mercure

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Ramki Restauracja
II MIEJSCE: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
III MIEJSCE: Ryby & Owce
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Gỗ by Ha Long
NAJLEPSZY DESER: Ramki Restauracja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ryby & Owce
NAJLEPSZY DEBIUT: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ramki Restauracja

POZNAŃ
I MIEJSCE: Cztery Pory Roku
II MIEJSCE: Restauracja Nadzieja
III MIEJSCE: Hotel Platinum & Restauracja Enjoy
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Nadzieja
NAJLEPSZY DESER: M. Mielnik Restauracja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Dram Bar: Coffee / Kitchen / Cocktails
NAJLEPSZY DEBIUT: Restauracja Nadzieja
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cztery Pory Roku

RADOM
I MIEJSCE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
II MIEJSCE: Pasja
III MIEJSCE: Kraft Bistro
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kraft Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
NAJLEPSZY DESER: PaTaThai
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pasja
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bonito Sushi & Asian Food
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kraft Bistro

RZESZÓW
I MIEJSCE: Wina Dajcie
II MIEJSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów
III MIEJSCE: Stary Browar Rzeszowski
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Okovita
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Stary Browar Rzeszowski
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Patio – Grand Hotel Rzeszów
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie
NAJLEPSZY DEBIUT: Okovita
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Patio – Grand Hotel Rzeszów

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
III MIEJSCE: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Winestone (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Momento di Felicita (Siemianowice Śląskie)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Food & Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ważne Miejsce (Katowice)

SZCZECIN
I MIEJSCE: Palmyra
II MIEJSCE: Sushi & Pizza House
III MIEJSCE: Boskie Ciao
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Sushi & Pizza House
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Boskie Ciao
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
NAJLEPSZA ATMOSFERA: VA BANQUE
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Przełomy Bistro Kafe
NAJLEPSZY DEBIUT: Sushi & Pizza House
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Chief by the Kitchen

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
II MIEJSCE: Endi Wine House
III MIEJSCE: Hewelke Restaurant & Bakery
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Endi Wine House
NAJLEPSZY DESER: Pelican (Sopot)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Luis Mexicantina
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Hewelke Restaurant & Bakery
NAJLEPSZY DEBIUT: Hewelke Restaurant & Bakery
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Spożywczy Food & Drinks (Gdańsk)

WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Rukola
II MIEJSCE: Browar Chmury (Giżycko)
III MIEJSCE: Prosta 38 (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Rukola
NAJLEPSZY DESER: Prosta 38 (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Browar Chmury (Giżycko)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Imbirowy Sad
NAJLEPSZY DEBIUT: Tafla
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Prosta 38 (Olsztyn)

WARSZAWA
I MIEJSCE: HOŻA Argentine Steakhouse
II MIEJSCE: Żywa Kuchnia
III MIEJSCE: LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Port Royal MINI
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Żywa Kuchnia
NAJLEPSZY DESER: Mozaika Restauracja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ORZO Powiśle
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Szara Eminencja x Piaseczno
NAJLEPSZY DEBIUT: Der Elefant
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Wolna Europa

Danie z restauracji Forum Kulinarne (Wrocław). Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Forum Kulinarne (Wrocław). Zdjęcie: materiały prasowe
WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Cimone
III MIEJSCE: Piwnica Świdnicka
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Piwnica Świdnicka
NAJLEPSZY DESER: Cimone
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Concordia Taste Wrocław
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Korill180
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Piwnica Świdnicka

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Medaliści olimpiady pizzy wsparli WOŚP w nietypowy sposób

Zdobywcy miejsc na olimpiadzie Vera Pizza Napoletana w Neapolu spotkali się w Pabianicach. Tym razem jednak nie po to, by ze sobą rywalizować, a wspólnie zebrać pieniądze na szczytny cel, przygotowując nietypową pizzę.

Festiwal Pizzy w Pizzy Hut najdroższy od lat. Internauci bezlitośni

Festiwal Pizzy w Pizza Hut to wydarzenie, które odbywa się pod hasłem: Jesz i pijesz, ile chcesz. Za z góry określoną kwotę można zamówić dowolną ilość pizzy, z napojami lub bez. Internauci ostro krytykują tegoroczne ceny akcji i dają upust emocjom w komentarzach.

Trwa głosowanie w plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt 2022

Piąty plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022 kampanii RoślinnieJemy wszedł w kolejny etap. Do 31 stycznia konsumenci mogą oddawać głosy na produkty i marki, które szczególnie zapadły im w pamięć, wpłynęły na ich zwyczaje żywieniowe lub ułatwiły dostęp do pełnowartościowej diety roślinnej.

Kraków z najtańszą ofertą wegańską w Europie

Kraków zajął pierwsze miejsce w rankingu europejskich miast z najbardziej atrakcyjną cenowo ofertą wegańskich restauracji. W pierwszej dwudziestce znalazły się także Warszawa i Łódź. Zestawienie utworzono na podstawie analizy danych z 3,5 miliona roślinnych lokali na świecie.

Selgros Cash & Carry i Caritas Polska zapraszają potrzebujących do wigilijnego stołu

Caritas Polska zorganizuje 24 grudnia spotkania wigilijne dla potrzebujących. W 85 miastach przygotowane zostaną stoły z daniami wigilijnymi, a także paczki świąteczne dla 20 tysięcy osób. Kolejny rok z rzędu partnerem strategicznym wydarzenia i fundatorem produktów jest Selgros Cash & Carry.

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej