x

Zimowe menu Michała Brysia w Setkach Powodów

Kategoria: Miejsca    08.12.2022

Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Kolejnym atutem jest zimowa karta autorstwa Michała Brysia, w której szef kuchni dostarcza dziesięć kulinarnych powodów, by odwiedzić to miejsce.

Każdą z pozycji zimowej karty Setek Powodów można zamówić w opcji do dzielenia się, co stwarza możliwość ułożenia własnego menu degustacyjnego. Zdjęcie: materiały prasowe
Każdą z pozycji zimowej karty Setek Powodów można zamówić w opcji do dzielenia się, co stwarza możliwość ułożenia własnego menu degustacyjnego. Zdjęcie: materiały prasowe
Nowa karta szefa kuchni Michała Brysia (wcześniej dowodzącego nieistniejącą już restauracją L'enfant Terrible na Mokotowie) miała premierę w Mikołajki.

Zimowe atrakcje kulinarne
W zimowym menu Setek Powodów znalazły się m.in. kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia dania, zbudowane jednak na niebanalnych połączeniach: barszcz czerwony na zakwasie z pulpetami z sandacza i kleksem kwaśnej śmietany, śledź w oleju lnianym z prażonymi orzeszkami pinii, pudrem jałowcowym i herbatnikiem korzennym oraz grzybowe gnocchi z ciecierzycą.

W dniu premiery karty, nowe dania ocenili dziennikarze kulinarni i influencerzy. Zdecydowanym numerem jeden okazał się deser „Orzechy i grzechy” - uzyskał 10/10 punktów. To ciasto karmelowo-orzechowe z sosem z kawy i białej czekolady oraz z żurawiną i likierem kawowym. Drugą ulubioną potrawą była zupa „Pora na kalafiora”, czyli krem z kalafiora podawany z confitowanym porem na grzance żytniej (9,6/10 punktów), a podium zamknęło danie główne „Za miskę ryżu”, czyli kremowe risotto na białym winie z duszonym w maśle fenkułem i marakują ze średnią ocen 9,3/10.

Każdą z pozycji zimowej karty Setek Powodów można zamówić w opcji do dzielenia się, co stwarza możliwość ułożenia własnego menu degustacyjnego. To świetna oferta dla grup znajomych, zwłaszcza, że lokal wyposażony jest w duże stoły i wygodne kanapy.

Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Zdjęcie: materiały prasowe
Setki Powodów w warszawskim Koneserze to niedawno otwarty lokal, którego energetyczne wnętrze, pełne kolorowych neonów, rozjaśnia pochmurną aurę. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajle z... kranu
Poza sezonowym menu, w Setkach Powodów znajdziemy także koktajle serwowane w wyjątkowy sposób, bo z…. kranu. Do wyboru pięć rodzajów drinków: Furora, Kafka, Ten Czerwony, Sianko oraz Szprycny.

Ponadto w karcie sezonowo pojawią się takżę grzańce w trzech smakach: gruszkowym, śliwkowym i porzeczkowym. Można się nimi uraczyć przed lub po wizycie w pobliskim Muzeum Wódki, a także po szaleństwie na lodowisku, które znajduje się naprzeciwko wejścia do lokalu.

Miejsce spotkań i imprez
Setki Powodów to przede wszystkim miejsce spotkań oferujące nie tylko koktajle i smaczne jedzenie, ale również organizujące wydarzenia kulturalne i weekendowe imprezy z muzyką na żywo. Mimo krótkiego stażu, lista gości sceny Setek jest już długa: Reni Jusis, Marika, Nick Sinckler, Rafał Szatan, Beata Orbik czy DJ Easy.

W każdy piątek oraz sobotę odbywają się tu weekendowe imprezy z muzyką na żywo: It’s Friday! Live Music Party ze stałym składem zespołu Gniewomira Tomczyka i wokalem Beaty Orbik oraz soboty w towarzystwie najlepszych DJ-ów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Cukiernia Sowa w Toruniu po metamorfozie

Cukiernia i Restauracja Sowa na Rynku Staromiejskim w Toruniu przeszła metamorfozę. Torunianie i turyści można teraz konsumować torty, serniki, tarty, kawę i lunche w nowoczesnym, designerskim wnętrzu.

Shitty Dinner w Warszawie. Sukces konceptu łączącego kolację ze spektaklem komediowym

Koncept najpierw zawitał do łódzkiej restauracji Ukryte Rzeki, a teraz święci triumfy w warszawskiej Mokolove. Shitty Dinner - połączenie eleganckiej kolacji z improwizowanym spektaklem komicznym - cieszy się ogromnym powodzeniem.

Warszawskie Butero - restauracja, w której rządzą masło i duch jedności

Butero to nowo otwarty lokal, którego wyróżnikiem jest wyrabiane na miejscu masło podawane w różnych wariantach smakowych. To jednak tylko jedna z wielu atrakcji konceptu otwarcie nawiązującego do kultury queer.

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej