x

Nowe Milanovo, czyli duża przestrzeń włoskich smaków (i nie tylko)

Kategoria: Miejsca    05.12.2022

Restauracja Milanovo, słynąca z dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, ponownie otworzyła swoje drzwi po remoncie. Nowości w menu przygotowano we współpracy z szefem kuchni Jerzym Sobieniakiem.

Usytuowana w najbliższym sąsiedztwie Królewskiego Pałacu w Wilanowie restauracja Milanovo to miejsce tworzone przez ludzi z pasją i miłością do gotowania. Zdjęcie: materiały prasowe
Usytuowana w najbliższym sąsiedztwie Królewskiego Pałacu w Wilanowie restauracja Milanovo to miejsce tworzone przez ludzi z pasją i miłością do gotowania. Zdjęcie: materiały prasowe
Usytuowana w najbliższym sąsiedztwie Królewskiego Pałacu w Wilanowie restauracja Milanovo to miejsce tworzone przez ludzi z pasją i miłością do gotowania. Właściciel restauracji i twórca marki Maciej Lubiak uważa, że dobre jedzenie powinno kusić swoim wyglądem i zapachem, a jego smak musi pozostać w pamięci na długi czas.

Lokal znany jest mieszkańcom warszawskiego Wilanowa i gościom odwiedzającym ogrody pobliskiego Pałacu Królewskiego. Teraz – odmieniony – otwiera się po remoncie, który trwał 6 miesięcy.

W centralnym miejscu restauracji Milanovo stanęły dwa nowe, złote piece do wypiekania Pizzy Napoletany Canotto, z której słynie restauracja. Zdjęcie: materiały prasowe
W centralnym miejscu restauracji Milanovo stanęły dwa nowe, złote piece do wypiekania Pizzy Napoletany Canotto, z której słynie restauracja. Zdjęcie: materiały prasowe
Drewno, biel i złoto
Nowe, powiększone wnętrze powstało we współpracy z pracownią architektoniczną Modesi Homo Deco. Większa przestrzeń wygląda imponująco i ma niepowtarzalny klimat. W centralnym miejscu stanęły dwa nowe, złote piece do wypiekania Pizzy Napoletany Canotto, z której słynie restauracja.

Wystrój utrzymany jest w odcieniach drewna, bieli i złota, a całości dopełniają wysmakowane dodatki oraz idealnie dobrane zieleń i światło.
– Kiedyś zastanawiałem się, czy nie otworzyć kolejnej restauracji. Dziś wiem, że nie miałbym wystarczająco dużo czasu, aby poświęcić się tylko byciu restauratorem. Ale ponieważ nadarzyła się sposobność, postanowiłem powiększyć przestrzeń. Nowe Milanovo ma teraz do dyspozycji ponad 600 m kw., a liczba miejsc siedzących wzrosła do ponad 140. Dodatkowo mamy 52 miejsca w ogrodzie zimowym, a w sezonie wiosna – jesień nasz ogródek letni oferuje dodatkowych 50 miejsc – opowiada Maciej Lubiak.

Wystrój restauracji Milanovo utrzymany jest w odcieniach drewna, bieli i złota. Zdjęcie: materiały prasowe
Wystrój restauracji Milanovo utrzymany jest w odcieniach drewna, bieli i złota. Zdjęcie: materiały prasowe
Nowości w menu
Restauracja uwzględnia potrzeby zarówno smakoszy mięsa, jak i wegetarian oraz wegan. Na gości czekają nowości przygotowane przez szefa kuchni Jerzego Sobieniaka, z którym restauracja współpracuje od samego początku.
Menu zawiera dania włoskie, m. in. kilkadziesiąt rodzajów pizzy Napoletany Canotto, potrawy dla dzieci i desery. Wśród nowych propozycji są m. in. pizze Africana, Bolognese e béarnaise i Crema di Tonno, sałatka Superfoods, aromatyczne żeberka BBQ, krewetkowa Buła Marcello, fish & chips czy wege burger.

– Milanovo to mój drugi dom. Traktuję to miejsce jak własną, rodzinną kuchnię. To tu nauczyłem się podstaw gastronomii i wyczucia kulinarnego, dlatego wszystkie dania, które goście znajdą w karcie, ubóstwiam także ja – podsumowuje Maciej Lubiak.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Cukiernia Sowa w Toruniu po metamorfozie

Cukiernia i Restauracja Sowa na Rynku Staromiejskim w Toruniu przeszła metamorfozę. Torunianie i turyści można teraz konsumować torty, serniki, tarty, kawę i lunche w nowoczesnym, designerskim wnętrzu.

Shitty Dinner w Warszawie. Sukces konceptu łączącego kolację ze spektaklem komediowym

Koncept najpierw zawitał do łódzkiej restauracji Ukryte Rzeki, a teraz święci triumfy w warszawskiej Mokolove. Shitty Dinner - połączenie eleganckiej kolacji z improwizowanym spektaklem komicznym - cieszy się ogromnym powodzeniem.

Warszawskie Butero - restauracja, w której rządzą masło i duch jedności

Butero to nowo otwarty lokal, którego wyróżnikiem jest wyrabiane na miejscu masło podawane w różnych wariantach smakowych. To jednak tylko jedna z wielu atrakcji konceptu otwarcie nawiązującego do kultury queer.

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej