x

Regale Bar & Restaurant w Hotelu Saskim Kraków - art deco, tradycja i trendy

Kategoria: Miejsca    02.12.2022

Pierwszy lifestylowy koncept pod międzynarodowym brandem Regale Bar & Restaurant wystartował w pięciogwiazdkowym Hotelu Saskim Kraków, Curio Collection by Hilton. Krakowski obiekt wybrano jako światowy debiut marki restauracji przyhotelowych dostępnych dla wszystkich.

W barze Regale króluje elegancka, lecz nieformalna atmosfera. Zdjęcie: storymakers.pl
W barze Regale króluje elegancka, lecz nieformalna atmosfera. Zdjęcie: storymakers.pl
Nowo otwarta Regale Bar & Restaurant stanowi poszerzenie oferty Hotelu Saskiego o ogólnodostępną przestrzeń gastronomiczną. "Regale" znaczy kusić, ucztować, delektować się - przypomina o tym dewiza w karcie menu.

W stylu art deco
Reprezentacyjny lokal usytuowany jest na parterze hotelowego budynku położonego przy samym Rynku Głównym. Przestronne wejście bezpośrednio z lobby czyni restaurację miejscem rozpoznawalnym i przystępnym zarówno dla gości hotelowych, jak i mieszkańców Krakowa. Do odwiedzenia lokalu subtelnie zaprasza widoczny z ulicy neonowy totem „Regale”. Osoby poszukujące ciekawych, kulinarnych doznań, trafią tu więc bez problemu.

Aranżacja wnętrz utrzymana jest w stylu art deco. Elementy wystroju inspirowane są, podobnie jak w całym hotelu, motywami muzycznymi. Nastrojowy klimat podkreślają zdobiące ściany restauracji portrety wybitnych wykonawców i kompozytorów. Ich autorem jest światowej sławy krakowski fotograf Ryszard Horowitz.

Luksusowy ton pomieszczeniom nadaje paleta wyrazistych kolorów: zieleni, złota i różu. Królewskie barwy mają ważne znaczenie symboliczne. Odnoszą się do najlepszych tradycji zapoczątkowanych tu przed dwoma wiekami przez Macieja Knotza i jego oberżę „Pod Królem Węgierskim”. Barwną historię Knotza oraz jego węgierskie korzenie przywołują liczne opisy w menu, sygnowane koktajle, a nawet zaciszna sala restauracyjna o charakterze VIP Room, nazwana na jego cześć Knotz Room.

Wysmakowany wystrój lokalu dał efekt miejsca zawieszonego w czasie, z magicznie nobliwą atmosferą, w której da się wyczuć nutę nostalgii za dawnymi, tętniącymi życiem lokalnej bohemy, krakowskimi salonami.

Wszystkie potrawy w restauracji Regale są przygotowywane z najwyższej jakości regionalnych składników przez Romana Pawlika, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w Krakowie. Zdjęcie: storymakers.pl
Wszystkie potrawy w restauracji Regale są przygotowywane z najwyższej jakości regionalnych składników przez Romana Pawlika, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w Krakowie. Zdjęcie: storymakers.pl
Kuchnia polska i nowe trendy
Restauracja serwuje dania polskiej kuchni z międzynarodowym akcentem, umiejętnie łącząc tradycję z najnowszymi trendami kulinarnymi. Wszystkie potrawy są przygotowywane z najwyższej jakości regionalnych składników przez Romana Pawlika, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w Krakowie.

- Kuchnia hotelowa musi odpowiadać gustom i upodobaniom smakowym gości z całego świata, jednak dla mnie równie ważne jest łączenie jej z lokalnymi daniami i sezonowymi produktami - mówi Roman Pawlik, szef kuchni Hotelu Saskiego Kraków.

Do jego popisowych dań dostępnych wyłącznie na miejscu w Regale Bar & Restaurant należy między innymi tarta cebulowa z młodym groszkiem, karmelizowaną cebulą i musem z sera Stary Giewont. To właśnie ten pochodzący z Podhala, długo dojrzewający ser o delikatnym orzechowym posmaku, jest wyróżniającym danie lokalnym składnikiem. Wytwarza się go tylko w okresie wypasu krów, co zapewnia mu niepowtarzalną nutę zapachową i smakową.

Restauracja Regale. W królestwie deserów Romana Pawlika miejsce szczególne zajmuje autorski Tort Saski. Zdjęcie: storymakers.pl
Restauracja Regale. W królestwie deserów Romana Pawlika miejsce szczególne zajmuje autorski Tort Saski. Zdjęcie: storymakers.pl
Ciekawy jest również koncept szefa kuchni na pierogi z wędzonym twarogiem w sosie na bazie karmelizowanej cebuli. Nasuwające się skojarzenie z dobrze znanymi swojskimi pierogami jest nieco mylne. Można powiedzieć, że to inny rodzaj potrawy. Danie ma też swój wegetariański odpowiednik - wtedy podawane jest bez popcornu z wieprzowiny złotnickiej.

W królestwie deserów Romana Pawlika miejsce szczególne zajmuje autorski Tort Saski. To kompozycja, w której doskonałą melodię smaków tworzy połączenie nut słodkiej i kwaśnej z czekoladą oraz chrupiącym ciastem.

Koktaile na lodzie z sygnaturą
W barze króluje elegancka, lecz nieformalna atmosfera. Karta kusi oryginalnymi koktajlami - to m.in. „Saski Mule”, „1820” czy „Hungarian King”. Autorskie drinki powstają na bazie domowych nalewek, infuzowanych wódek, sezonowych owoców oraz niewielkich porcji markowych alkoholi. Ich niepowtarzalność podkreślają tłoczone na przejrzystych kostkach lodu sygnatury Regale.

Na specjalne życzenie gości, obsługę przy stoliku może też świadczyć miksolog. Mobilny barek do serowania drinków pozwala na celebrowanie „Sunset Ceremony” („Ceremonii Zachodu Słońca”). Co to takiego? O tym można się przekonać tylko będąc na miejscu.

Doświadczona obsługa pomoże gościom w wyborze odpowiednich win, których bogata lista pochodzenia obejmuje niemal wszystkie kontynenty świata. To również stanowi wprost nawiązanie do tradycji i historii miejsca, w którym pierwotnie kupiec Maciej Knotz stworzył swego czasu największy w Krakowie skład win.

Cała przestrzeń restauracji może pomieścić 64 osoby. Składają się na nią cztery oddzielne sale o różnym charakterze. Zdjęcie: storymakers.pl
Cała przestrzeń restauracji może pomieścić 64 osoby. Składają się na nią cztery oddzielne sale o różnym charakterze. Zdjęcie: storymakers.pl
Strefy na różne okazje
Cała przestrzeń restauracji może pomieścić 64 osoby. Składają się na nią cztery oddzielne sale o różnym charakterze. Przesłaniem restauracji, która w swoim logo ma wiecznie zielony liść Anturium, jest bowiem: Relax. Relish. Reconnect [z ang. Zrelaksuj się. Rozkoszuj się. Odzyskaj kontakt]. Służy temu przemyślane strefowanie przestrzeni, w której każdy może odnaleźć miejsce dla siebie.

Najbardziej oddalona od hotelowego korytarza Knotz Room zapewnia gościom intymny klimat, sprzyjający świętowaniu wyjątkowych okazji. To również doskonałe miejsce na spotkania biznesowe nawet w gronie 16 osób. Podawane są tu najlepsze wina na kieliszki i ekskluzywne marki alkoholi, a menu jest dodatkowo wzbogacone o przekąski i zimne dania. Śledź bałtycki i tatar z siekanej wołowiny serwowane są zawsze w towarzystwie schłodzonej wódki Belvedere Lake Bartężek.

Nie zapomniano jednak o miejscach bardziej lifestylowych. Salę Pink Table wyróżnia olbrzymi, podświetlany stół z naturalnego, różowego marmuru. To miejsce sprzyja otwartym i nieformalnym spotkaniom lub pracy z laptopem. Nie brak też przytulnych i kameralnych zakamarków, zachęcających do lektury codziennej gazety z filiżanką wybornej kawy lub książką i lampką wina.

Dla gości restauracji i baru dostępny jest też piękny wewnętrzny dziedziniec. Odtworzony pieczołowicie w duchu architektury XIX-wiecznego krakowskiego podwórka, pozwala poczuć się intymnie w sercu miasta. Przez to jest doskonałym miejscem do delektowania się daniami i napojami na świeżym powietrzu. Słychać stąd hejnał z wieży Kościoła Mariackiego oraz dzwony pobliskich kościołów, dzięki czemu goście stają się częścią wyjątkowej historii Krakowa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Cukiernia Sowa w Toruniu po metamorfozie

Cukiernia i Restauracja Sowa na Rynku Staromiejskim w Toruniu przeszła metamorfozę. Torunianie i turyści można teraz konsumować torty, serniki, tarty, kawę i lunche w nowoczesnym, designerskim wnętrzu.

Shitty Dinner w Warszawie. Sukces konceptu łączącego kolację ze spektaklem komediowym

Koncept najpierw zawitał do łódzkiej restauracji Ukryte Rzeki, a teraz święci triumfy w warszawskiej Mokolove. Shitty Dinner - połączenie eleganckiej kolacji z improwizowanym spektaklem komicznym - cieszy się ogromnym powodzeniem.

Warszawskie Butero - restauracja, w której rządzą masło i duch jedności

Butero to nowo otwarty lokal, którego wyróżnikiem jest wyrabiane na miejscu masło podawane w różnych wariantach smakowych. To jednak tylko jedna z wielu atrakcji konceptu otwarcie nawiązującego do kultury queer.

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej