- Muas Coffee to jeden z kilku lokali w Polsce, które na co dzień korzystają z urządzenia Hard Tank stworzonego przez Hard Beans. Zdjęcie: materiały prasowe.
Urządzenie Hard Tank obecne jest na rynku od 2019 roku i zrewolucjonizowało sposób, w jaki przygotowywana oraz parzona jest kawa typu cold brew, przede wszystkim za sprawą znaczącego skrócenia czasu całego procesu.
– W przypadku kawy jest to 45-50 minut, a jeśli chodzi o jakościowe herbaty czy susze owocowe ekstrakcja przebiega jeszcze szybciej. Możemy zrobić cold brew nawet w 20 minut. To sprzęt, który daje bardzo dużo możliwości, nie tylko w kawiarniach, ale także w restauracjach i barach. Nie mamy co prawda koncesji na alkohol i nie zamierzamy go sprzedawać, ale Hard Tank można wykorzystywać także w sztuce barmańskiej do infuzowania alkoholi – mówi Dagmara Folgart, managerka Muas Coffee, jednego z kilku lokali w Polsce, które na co dzień korzystają z urządzenia stworzonego przez Hard Beans.
Baby Hard Tank, o którym tu mowa zadebiutował w 2021 jako mniejsza, kompaktowa wersja urządzenia Hard Tank Dispenser. Oprócz kawy, Hard Tank pozwala na przygotowanie całego szeregu naparów, począwszy od herbaty przez napary ziołowe, na cascarze kończąc. Ta ostatnia jest napojem na bazie skórek owoców kawowca, które stanowią produkt uboczny procesu pozyskiwania kawowych ziaren.
– Opieramy się na nitro cold brew i cold brew, oprócz tego oferujemy szybki przelew oraz espresso i kawy mleczne. Dzięki temu, że dysponujemy sprzętem, który skraca czas przygotowania i jest w pełni zautomatyzowany, mamy możliwości serwowania kawy nitro przez cały rok – dodaje managerka Muas.
Zaletą Hard Tank jest jednak nie tylko szybkość przygotowywania napojów, ale także wydajność. W ciągu 24 godzin możemy za jego pomocą przygotować duże ilości cold brew w ramach zautomatyzowanego procesu odbywającego się w obiegu zamkniętym. Dzięki temu, kawa nie utlenia się w kontakcie z powietrzem i pozostaje świeża. Dodatkowo, urządzenie posiada automatyczny program czyszczenia, co pozwala lepiej dbać o higienę całego procesu.
Na rynku polskim urządzenia Hard Tank dostępne są jak na razie w nielicznych lokalach, choć już udało im się zdobyć uznanie wśród miłośników kawy na świecie. W 2021 i 2022 podczas targów World of Coffee oba sprzęty (Baby i Dispenser) zdobyły nagrodę dla najlepszego nowego produktu przyznawaną przez stowarzyszenie Specialty Coffee Association (SCA Best New Product).
Od 2023 roku firma Hard Beans rozpocznie współpracę z amerykańskim FETCO przy produkcji i dystrybucji Hard Tanka.
– Wierzymy, że to partnerstwo odmieni rynek cold brew dzięki łatwości, efektywności i lepszym walorom smakowym produkowanych napojów. Hard Beans i FETCO sprawiają, że cold brew staje się bardziej atrakcyjne dla konsumentów niż kiedykolwiek – mówi Artur Porada, CEO, Hard Beans. Baby Hardtank ma być dostępny poprzez dystrybucję FETCO na początku 2023 roku.