- Z linii Convotherm korzysta m.in. Julius Tromp z Holandii, jeden ze zwycięzców Skills 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Firma Welbilt zaprezentowała go podczas Targów Horeca Gastrofood w Krakowie. Nie jest to jednak pierwsze czy jedyne urządzenie Welbilt wspierające profesjonalnych szefów kuchni. Podczas Targów, na Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie, gdzie uczestnicy korzystali z pieców konwekcyjno-parowych Welbilt, prowadzący Tomasz Purol, szef kuchni i finalista V edycji Top Chef powiedział o ConvoSence: „Naprawdę zszokowało mnie, to co ten piec potrafi i jak jego można wykorzystać... Byłem pod ogromnym wrażeniem, a wiele już w życiu widziałem.”
Wsparcie dla profesjonalistów
W tym roku piece konwekcyjno-parowe Convotherm maxx towarzyszyły kucharzom podczas finału eliminacji do prestiżowego konkursu Skills Poland w Gdańsku, w kategoriach gotowanie i cukiernictwo. Finaliści odbywających się pod koniec listopada zawodów mogli skorzystać zex wszystkich funkcjonalności urządzenia, w tym m.in. ze zautomatyzowanego systemu mycia ConvoClean+.
Takie technologiczne wsparcie okazało się nieocenione, bo zadaniem uczestników finału było przygotowanie dań w ramach aż sześciu różnych modułów. W ich skład weszły przystawki, zupa sezonowa, ciepłe danie główne, deser oraz dwie potrawy Black Box. Nie jest to pierwszy raz, gdy piece niemieckiej firmy znajdują szerokie uznanie wśród profesjonalistów. Piece Convotherm maxx pro oraz INDUCS używane są m.in. podczas prestiżowego konkursu Bocuse d’Or.
Urządzenia firmy Welbilt znajdują jednak zastosowanie nie tylko podczas kulinarnych konkursów, ale przede wszystkim podczas codziennej pracy w setkach tysięcy restauracji. Szefowie kuchni doceniają ich niezawodność, szybkość działania oraz wachlarz opcji pozwalających na przygotowanie dań począwszy od mięs, warzyw i ryb, po zupy czy skomplikowane cukiernicze wypieki.
Urządzenia te są ponadto energooszczędne, a wszystkie piece Convotherm cechuje prostota obsługi, czytelne instrukcje i zaawansowane programy pozwalające na ogromną dozę swobody w obróbce poszczególnych rodzajów potraw.
Sprzęt skrojony do potrzeb kucharzy
Co ważne, wspomniane urządzenia Welbilt sprawdzą się w każdym typie lokalu gastronomicznego, restauracji a nawet sklepu. Linia Convotherm maxx pro zadowoli tych, którzy potrzebują partnera do zadań specjalnych i pracy na najwyższym poziomie. Są one wyposażone w funkcje związane m.in. z automatycznym gotowaniem, regeneracją, wędzeniem, delikatnym gotowaniem Delta T i grillowaniem. Z kolei, seria Convotherm Maxx to wybór dla tych, którzy cenią sobie szeroki zakres zastosowań, prostotę obsługi i przystępną cenę.
Małe punkty gastronomiczne oraz grill bary docenią małe rozmiary i wygodę korzystania z Convotherm Mini. Podobnie jak jego większe rodzeństwo, z serii Maxx czy Maxx Pro, posiada on funkcje automatycznego gotowania, regeneracji, gotowania nocnego, grillowania i pieczenia. Jego niska waga (54 kg) oraz szerokość 51,5 cm sprawiają, że może być on używany wszędzie tam, gdzie nie zmieszczą się pełnowymiarowe piece.
Welbilt od ponad 90 lat dostarcza sprzęt i rozwiązania dla całej branży hotelarskiej i restauracyjnej, będąc największym na świecie producentem i dostawcą profesjonalnego sprzętu kuchennego. Dzięki marce Convotherm firma jest specjalistą w dziedzinie pieców konwekcyjno-parowych, które oferują doskonałe, uniwersalne rozwiązania dla każdego rodzaju kuchni. – Wszystkie urządzenia Convotherm opierają się na założeniu IntelligentSimplicity, przemyślanej prostoty i maksymalnych korzyści. Różne rodziny produktów Convotherm maxx pro, maxx i mini łączy wspólne wzornictwo – wyjaśnia Witold Spiess, dyrektor generalny marki Convotherm w Welbilt Polska.