- Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Grafika: materiały prasowe
- To już szósty rekordowy Festiwal z rzędu. Zainteresowanie Restaurant Weekiem po raz kolejny znacząco przerosło nasze oczekiwania. Intensywnie pracujemy już nad tym, by w kolejnej edycji móc przyjąć jeszcze więcej gości - podkreśla Marcin Wawrzeń, dyrektor Festiwalu. - Ponadto, więcej niż 60% gości odwiedziło nasze festiwalowe restauracje po raz pierwszy. W polskiej skali oznacza to, że frekwencja w jednej edycji Restaurant Week może być kilkukrotnie wyższa i już wiosną to wydarzenie może ponownie stać się najpopularniejszą polską biletowaną imprezą.
Rekordowa jest także ilość uratowanego na Festiwalu jedzenia, która wyniosła aż 16 200 kilogramów. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu restauracje mogły bowiem zamawiać dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Uniknęły w ten sposób strat związanych z magazynowaniem, jednej z głównych przyczyn marnowania żywności.
Założony w 2015 roku Restaurant Week Polska jest już siódmym najpopularniejszym wydarzeniem kulinarnym na Ziemi. Większe od polskiej edycji Festiwalu są już tylko głęboko zakorzenione w historii i kulturze inicjatywy: Oktoberfest (Niemcy; 6 milionów gości; rok założenia 1819), Taste of Chicago (USA; 3 miliony gości; r. zał. 1980), National Cherry Festival (USA; 500 tys. gości; 1925), Melbourne Food and Wine Festival (Australia; 300 tys. gości; 1993), Salon du Chocolat (Francja; 150 tys. gości; 1996).
- Trwają zaawansowane prace nad polskim i zagranicznym rozwojem Festiwalu. Do końca dekady, a może szybciej, chcemy by stał się czwartym najpopularniejszym wydarzeniem kulinarnym świata, zaraz po Oktoberfest, Taste of Chicago oraz chińskim Festiwalu Pieroga odbywającym się od 278 roku p.n.e. - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, założyciele platformy festiwalowej RestaurantClub.
Na www.RestaurantWeek.pl można już rezerwować z rabatami (do ponad 25%) wyjścia na festiwale restauracyjne 2023 roku - zarówno dla siebie, jak i na prezent (otrzymuje się elegancki PDF do druku). Bardzo popularne wśród pracodawców staje się kupowanie rezerwacji do restauracji dla pracowników, zamówienia składać można przez info@restaurantclub.pl.