- W dobie postępujących zmian klimatycznych warto zadbać o neutralność swojego loklau gastronomicznego i odpowiednio ją uzasadnić. Zdjęcie: Shutterstock.com
Jeśli młodzi konsumenci mają do wyboru dwie restauracje z podobną ofertą, ale tylko jedna z nich komunikuje dążenie do neutralności klimatycznej, to wielce prawdopodobne jest, że to właśnie ją odwiedzą. Wprowadzenie w lokalu zmian związanych ze zrównoważonym rozwojem jest więc nie tylko konieczne dla klimatu, ale także korzystne dla naszego biznesu.
Co oznacza zrównoważony rozwój w restauracji, barze czy kawiarni? Najprościej mówiąc, chodzi o zminimalizowanie niekorzystnego wpływu swojej działalności gospodarczej na planetę, poprzez m. in. korzystanie z produktów pochodzących ze zrównoważonego rolnictwa, zmniejszanie śladu węglowego, skrócenie łańcucha dostaw, ograniczenie marnowania żywności, wybór właściwych opakowań, zmniejszenie zużycia wody i energii oraz recykling. W gastronomii ważne jest nie tylko samodzielne podejmowanie tych działań, ale także umożliwienie ich swoim gościom, by czuli, że robią coś dobrego dla klimatu.
Jak podążać drogą do neutralności?
Jest wiele mniejszych i większych kroków, które lokal może podjąć, by poprawić swój status neutralności klimatycznej, a tym samym wnieść wkład w ochronę środowiska i podnieść konkurencyjność w branży gastronomicznej.
1. Metoda małych kroków
Sprawdź, od czego możesz zacząć najszybciej. Przeanalizuj, jak funkcjonuje lokal, co łatwo poprawić i wprowadź małe zmiany.
Wybieraj dostawców, którzy używają ekologicznych opakowań. Jeśli to możliwe, korzystaj z takich, którzy oferują opakowania zwrotne, tak by całkowicie wyeliminować jednorazówki.
Prezentuj menu za pośrednictwem kodu QR, a to w formie drukowanej przygotuj na materiałach z recyklingu. Do druku paragonów wykorzystuj rolki recyklingowalne.
W przypadku kawy na wynos, zaoferuj kubki kaucyjne. Tam gdzie się da, pozwól gościom na korzystanie z opakowań zwrotnych dostępnych za kaucją lub oferuj zniżkę w przypadku używania własnego pojemnika.
Używaj biodegradowalnych serwetek z recyklingu. Podobnie w przypadku worków na odpady zmieszane i bio – wybierz te, które się szybko rozkładają po trafieniu na wysypisko.
Zainstaluj w toalecie spłuczkę ograniczającą zużycie wody, a w kranie – perlator, który umożliwi umycie ręce w mniejszej jej ilości.
Korzystaj z filtrów do wody, by ograniczyć zużycie tej butelkowanej. Goście coraz chętniej piją kranówkę. Wykorzystanie urządzenia do nasycania wody dwutlenkiem węgla rozwiąże problem wersji „gazowanej”.
Oszczędzaj energię tam, gdzie to możliwe. Wymień żarówki na energooszczędne, odłączaj na noc od prądu to, co możliwe, a nie zostawiaj w trybie stand-by.
Dbaj o posiadany sprzęt. Regularny serwis, czyszczenie i konserwacja sprawią, że praca będzie wydajniejsza, a zużycie prądu niższe.
2. Zmniejsz ślad węglowy
Korzystaj z produktów sezonowych od lokalnych dostawców. To jest nie tylko modne, ale także dobre dla klimatu. Unikniesz wysokich kosztów transportu, a gościom zapewnisz potrawy z najlepszych składników.
3. Lepiej planuj - less waste!
Polska wciąż produkuje zbyt dużo odpadów spożywczych. Zaplanuj menu tak, by zużywać artykuły spożywcze w całości i ograniczyć wytwarzanie resztek, które trafiają do kosza. Sprawdź, czego chcą goście, jak dużych porcji oczekują. To pomoże usprawnić pracę i skutecznie zarządzać zapasami, które też warto zminimalizować, gdyż przechowywanie dużej ilości produktów prowadzi do większego zużycia energii.
4. Nie wyrzucaj - zero waste!
To, co zostanie na koniec dnia, możesz sprzedać taniej, tak by nic się nie zmarnowało. Istnieją programy i aplikacje, które to umożliwiają.
Ponadto odpadki spożywcze pochodzenia roślinnego często nadają się do kompostowania. W przypadku niewielkiego lokalu możesz wyposażyć się w kompostownik i wejść we współpracę z lokalną społecznością, by oddawać jej wytworzony nawóz.
5. Pamiętaj o opcjach roślinnych
Produkcja mięsa jest wciąż jednym z największych źródeł emisji gazów cieplarnianych. Dlatego, jeśli chcesz prowadzić miejsce dbające o klimat, dodaj do menu kilka pozycji roślinnych bazujących na lokalnych warzywach i owocach. To sposób nie tylko na ochronę środowiska, ale także na przyciągnięcie do lokalu nowych gości zainteresowanych ekologią.
6. Zainwestuj w odpowiedni sprzęt
Gdy wymieniasz urządzenie gastronomiczne, zadbaj, by to nowe było energooszczędne. Wypożycz sprzęt, którego nie potrzebujesz na stałe – w ten sposób ograniczysz powstawanie odpadów elektrycznych. W niektórych przypadkach możesz też wybrać urządzenie z drugiej ręki.
7. Zadbaj o komunikację
Nieważne, jak duże wysiłki podejmiesz, by zadbać o środowisko – pamiętaj, aby o nich mówić! Poinformuj swoich gości za pomocą mediów społecznościowych, jakie działania zostały wdrożone, w jaki sposób przyczyniasz się do zrównoważonego rozwoju. Komunikując o tym, zachęcaj do wspólnych inicjatyw, a wprowadzając kolejne zmiany, informuj o ich przyczynach i potencjalnych korzyściach.
Wprowadzenie w gastronomii zmian związanych ze zrównoważonym rozwojem nie jest proste, ale w trudnych czasach może być niezbędne. Dobra reputacja, podjęcie działań proekologicznych, współpraca z lokalną społecznością – to ruchy, które mogą przełożyć się na korzyści ekonomiczne.
Źródła:
Chaturvedi, P., Kulshreshtha, K., Tripathi, V., & Agnihotri, D. (2022). Investigating the impact of restaurants' sustainable practices on consumers' satisfaction and revisit intentions: a study on leading green restaurants. Asia-Pacific Journal of Business Administration, (ahead-of-print).
Gössling, S., & Hall, C. M. (2021). The sustainable chef: The environment in culinary arts, restaurants, and hospitality. Routledge.
Kim, M. J., & Hall, C. M. (2019). Can climate change awareness predict pro-environmental practices in restaurants? Comparing high and low dining expenditure. Sustainability, 11(23), 6777.
Ocampo, J. C. C., Marshall, M., Wellton, L., & Jonsson, I. M. (2021). When sustainable cuisine imaginaries become unsustainable: Storage and preservation practices in Swedish restaurants. International Journal of Gastronomy and Food Science, 24, 100353.
https://environment.co/fast-food-affect-environment/
https://www.buzztime.com/business/blog/restaurant-sustainability-11-ways-limit-environmental-footprint/