x

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.11.2022

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair. Zdjęcie: materiały prasowe
Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair. Zdjęcie: materiały prasowe
World Cocktail Competiton Varadero 2022, czyli 69. edycja międzynarodowych mistrzostw świata w sztuce tworzenia koktajli została zorganizowana na Kubie przez Międzynarodową Organizację Barmańską (IBA). W trakcie czterech dni finałowych zmagań nowym mistrzem świata w kategorii flair okazał się młody Polak – Kacper Smarz.

26-letni zawodnik z małej miejscowości Wojcieszków(woj. lubelskie) urzekł sędziów nie tylko genialną techniką, jaką zaprezentował podczas swego 5-minutowego występu finałowego, ale również smakiem i estetyką autorskiego koktajlu Cubano Cafetini. W jego skład weszły: 7-letni kubański rum, likier z wiśni, likier kawowy, liście limonki kaffir oraz świeży sok z grejpfruta.  

– Złoty medal cieszy mnie podwójnie, gdyż większość zawodników, których zdeklasowałem swoim występem, jeszcze niecałe 8 lat temu, gdy zaczynałem przygodę ze sztuką flair, wydawała mi się niedościgniona – mówi Kacper Smarz.

World Cocktail Competiton Varadero 2022. W kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak. Zdjęcie: materiały prasowe
World Cocktail Competiton Varadero 2022. W kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak. Zdjęcie: materiały prasowe
W kategorii klasycznej Polskę reprezentował Artur Wawrzyszczak, który finalnie swoją przygodę z tegorocznymi mistrzostwami zakończył w rundzie półfinałowej, plasując się w pierwszej 15-tce światowej czołówki. Jego koktajl Cuba Unica – na bazie 7-letniego kubańskiego rumu, likieru Amaretto, likieru brzoskwiniowego ze złotem oraz soku z polskich jabłek – zapewne na długo zapadnie w pamięć sędziów degustacyjnych.

Kolejne mistrzostwa odbędą się za rok w Rzymie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej