x

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.11.2022

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Zdjęcie: Shutterstock.com
Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Zdjęcie: Shutterstock.com
– Jesteśmy regionem z gastronomią na najwyższym poziomie, ale mamy też potencjał i doświadczenie niezbędne do organizacji wydarzeń tego kalibru – mówi Ximo Puig, prezes Generalitat Valenciana, które jest współorganizatorem wydarzenia.

W programie imprezy znalazły się m. in.: forum liderów myśli #50BestTalks, cykl wspólnych imprez kulinarnych otwartych dla publiczności (50 Best Signature Sessions), prezentacje najlepszego produktu i kuchni z regionów Hiszpanii oraz oczywiście ceremonia wręczenia nagród.

Oprócz głównych nagród ogłoszone zostaną także wyróżnienia specjalne mające na celu uhonorowanie osiągnięć zarówno osób indywidualnych, jak i instytucji. Dokładna data ceremonii ma zostać podana do publicznej wiadomości w najbliższych dniach.

Pewnym już dziś jest natomiast jedno. Zwycięzca tegorocznego zestawienia The World's 50 Best – restauracja Geranium – dołączy w roku 2023 do listy Best of the Best, a zatem zgodnie z regulaminem nie będzie kwalifikować się do pojawienia się w rankingu na rok 2023 i kolejne lata.

The World’s 50 Best to coroczna lista najbardziej prestiżowych restauracji na świecie będąca także barometrem światowych trendów gastronomicznych. Rodzina 50 Best obejmuje dodatkowo zestawienia 50 najlepszych restauracji z Ameryki Łacińskiej, Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, najlepszych barów na świecie,  najlepszych barów z Azji i Ameryki Północnej oraz listę kulinarnych odkryć – 50 Best Discovery.

Wszystkie zestawienia są prowadzone przez firmę William Reed. Celem The World’s 50 Best Restaurant jest wspieranie współpracy, integracji, różnorodności w całym sektorze gastronomicznym.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej