x

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Kategoria: Karta - dania    22.11.2022

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA, Fot. Michał Radwański
Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA, Fot. Michał Radwański
PIERŚ KACZKI Z SOSEM BURACZANO-SELEROWYM I PURÉE PIETRUSZKOWYM

SKŁADNIKI (NA JEDNĄ PORCJĘ 450 G):

  • 180 g piersi kaczki,
  • 120 g purée pietruszkowo-gruszkowego (przepis poniżej),
  • 20 g sosu z buraka i selera naciowego (przepis poniżej),
  • 15 g jarmużu,
  • 30 g pieczarek,
  • 50 g pomidorków cherry,
  • 30 g ziemniaka truflowego,
  • chips z ziemniaka truflowego,
  • pół łyżeczki oliwy truflowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KACZKI:
Pierś kaczki kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu i pomalutku podgrzewamy, aby tłuszcz ze skóry się wytopił (nie pozbywamy się tłuszczu z patelni). Gdy skóra stanie się złocista, zamykamy pierś w worku próżniowym i gotujemy metodą sous-vide przez dwie godziny w temp. 57 st. C. Wyjmujemy pierś z worka i znów smażymy, zaczynając od strony skóry, aby zrobiła się chrupiąca. Podczas smażenia polewamy kaczkę tłuszczem z patelni, czyli ją bastujemy przez 3-4 min.
Warzywa: jarmuż, pomidorki, ziemniak truflowy, pieczarki podsmażamy na patelni na oliwie truflowej. Doprawiamy szczyptą soli.

SOS Z BURAKA I SELERA NACIOWEGO (NA 10 PORCJI):

  • 250 g buraka,
  • 100 g selera naciowego,
  • 50 g cebuli szalotki,
  • 50 g tłuszczu spod kaczki,
  • 500 ml wywaru z kurczaka,
  • gałązka rozmarynu

Szalotkę, posiekany seler i pokrojone w kostkę buraki smażymy na tłuszczu z kaczki przez 10 min. Następnie zalewamy wywarem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości 20 min. Miksujemy w Thermomiksie na gładką masę i przecieramy przez sitko. Doprawiamy solą i pieprzem.

PURÉE Z PIETRUSZKI (NA 10 PORCJI):

  • 900 g pietruszki korzeniowej (obranej),
  • 300 g gruszki (obranej),
  • 1 l mleka,
  • 100 g masła,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 50 ml białego wina

Pietruszkę gotujemy w mleku do miękkości. Gruszkę podsmażamy na 50 g masła, a gdy się skarmelizuje, podlewamy winem. Odcedzamy pietruszkę i miksujemy z gruszką oraz śmietanką na purée. Na koniec dodajemy resztę (50 g) masła i doprawiamy solą.

CHIPS Z ZIEMNIAKA TRUFLOWEGO:
Ok. 150 g obranych ziemniaków truflowych gotujemy do miękkości, przecieramy przez praskę na purée. Używając packi cukierniczej, rozciągamy purée na cieniutką warstwę na macie silikonowej i pozostawiamy do zupełnego wyschnięcia w temp. pokojowej na 10 godzin. Wysuszone chipsy smażymy w głębokim oleju i pozostawiamy do odsączenia na papierowym ręczniku.

SERWOWANIE POTRAWY:
Na talerz wykładamy purée z pietruszki i przekrojoną na dwie części kaczkę, warzywa oraz sos. Dekorujemy świeżymi ziołami i chipsem z ziemniaka truflowego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej