x

Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    15.11.2022

Na czele jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego, które 17 listopada odbędą się podczas targów HoReCa w Krakowie, stoi Jerzy Pasikowski, guru środowiska profesjonalnych kucharzy, kreator rzeczywistości polskich konkursów kulinarnych, dla edukacji kulinarnej.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Na czele jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego, które 17 listopada odbędą się podczas targów Horeca w Krakowie, stoi Jerzy Pasikowski, guru środowiska profesjonalnych kucharzy, uznawany za kreatora rzeczywistości polskich konkursów kulinarnych, zasłużony  Pasikowski jest założycielem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współtworzył też Kuchnię Szkoleniową Nestlé i ceniony konkurs kulinarny CHEF Culinary Cup. Czy
z takim bagażem doświadczeń da się go jeszcze czymś zaskoczyć?

– Kreatywność młodych kucharzy jest tak duża, że wciąż zaskakują, a dowodzą tego choćby ostatnie konkursy, w których uczestniczyłem jako juror. Będę z dużą ciekawością podpatrywał uczestników mistrzostw, w szczególności to, w jaki sposób przyrządzą dziczyznę – deklaruje. – Kiedyś dziczyzna na konkursach kulinarnych była wyjątkową rzadkością. Z reguły wybierano łatwe w przygotowaniu comber sarny i schab dzika, który i tak zazwyczaj stanowił dla uczestników poważny problem. Nikt wówczas nie myślał o znacznie bardziej wymagających elementach, takich jak choćby udźce. Dziś większość kucharzy nie wyobraża sobie restauracyjnego menu bez dziczyzny i ma wiedzę o obróbce tego mięsa.

Jurorzy
W gronie jurorów znaleźli się także Kurt Scheller oraz Francis Cardenau – prezydent duńskiej Akademii Bocuse d’Or, zasłużony dla kultury kulinarnej tego kraju. Dziewięcioosobowy skład dopełniają znane postaci krajowej sceny kulinarnej: Marcin Sołtys i Mirosław Ciołak w jury technicznym oraz Joanna Ochniak (certyfikowana jurorka konkursów kulinarnych Worldchefs), Andrzej Jakomulski, Michał Markowicz i Łukasz Cichy w jury degustacyjnym.

– Najważniejsze będą dla mnie skrupulatna kontrola liczenia punktów oraz zachowanie pełnej transparentności dokonanych ocen. Liczę na wsparcie całego zespołu jurorów i mam nadzieję, że wyczerpująco uzasadnimy uczestnikom swoje werdykty, podpowiemy im, co zrobili dobrze, a nad czym powinni popracować. Nie wyobrażam sobie, żebyśmy pozostawili ich z wątpliwościami – zapowiada Jerzy Pasikowski.

Nad techniczną stroną konkursu będzie czuwał Adam Chrząstowski, ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, a prowadzeniem imprezy zajmie się Tomasz Purol, szef kuchni nadmorskiej restauracji White Marlin.

Finaliści
Zadaniami w tegorocznych Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie są danie główne z udźca sarny oraz zakąska z dowolnego elementu tuszki królika z wątróbką. Dodatkowe produkty obowiązkowe to fond ze skorupiaków w płynie Chef oraz długo dojrzewający ser bursztyn z linii Skarby Serowara – w 20. rocznicę stworzenia jego receptury. Gotowe potrawy będą serwowane na porcelanie Lubiana.

Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu propozycji dań z wykorzystaniem wymienionych wyżej składników obowiązkowych. Spośród przeszło dwudziestu zgłoszeń zostało wyłonionych sześć dwuosobowych zespołów, które będą ze sobą rywalizować w finale. Teraz kucharze muszą odtworzyć zaproponowane przez siebie receptury i zachwycić nimi jurorów.

– Zgłoszenia potwierdziły dużą świadomość co do produktów obowiązkowych oraz technik, które można zastosować w ich obróbce. Stawialiśmy na innowacyjność nadesłanych przepisów oraz zachowanie walorów zdrowotnych mięsa królika i sarniny. Ważne były też przemyślane komponowanie składników oraz optymalny dobór technik do zadanych produktów – mówi Adam Chrząstowski, który pełnił obowiązki przewodniczącego kapituły pierwszego etapu konkursu. – Należy też zwrócić uwagę, że do finału dostały się prace o charakterze konkursowym. Minęły już czasy, gdy w rywalizacji wygrywały popularne dania restauracyjne. Nie wystarczy dziś udowodnić, że potrafi się gotować, że opanowało się rzemiosło. Potrzeba czegoś więcej.

Już 17 listopada przekonamy się, jak zwycięskie receptury sprawdzą się w praktyce. W finale konkursu zmierzą się: Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, reprezentanci odpowiednio Hotelu & Restauracji Antonińska oraz restauracji Loft w Gostyniu, Filip Kaczorowski i Konrad Tomaszewski z restauracji Cucina w Poznaniu, Dawid Wysocki i Dawid Cieśliński z restauracji Lumière w Baranowie, Kamil Paszkowski i Wojciech Maliszewski z restauracji Nowa Szekla Tawerna & Bar w Augustowie, Marek Sobek i Paweł Baran z Panorama Club & Restaurant w Rzeszowie oraz Dawid Stąpór i Jacek Marzec z restauracji Żółty Słoń w Kielcach.

Kulinarny support
Konkursowe zmagania poprzedzi w tym roku charytatywny support kulinarny. Zawodowi kucharze postarają się dogodzić podniebieniom gości, serwując autorskie potrawy z dziczyzny i królika – dwóch specjalności marki HoReCa Las-Kalisz. Dania przygotowane przez plejadę cenionych szefów kuchni będą stanowiły przedsmak zmagań finalistów, a skosztują ich osoby, które wcześniej wesprą zbiórkę środków na rzecz Borysa Sankowskiego.

Chłopiec urodził się jako wcześniak z wrodzoną obustronną głuchotą. Jest zaimplantowany, uczy się słyszeć i rozumieć świat dźwięków. Potrzebuje jednak wsparcia finansowego na dalszą terapię i leczenie.
– Chcemy integrować branżę nie tylko kulinarnie, ale też charytatywnie, tym razem w ramach naszej „dzikiej idei pomocy”. Pokazy masterclass będą prowadzić zaprzyjaźnieni z nami szefowie kuchni propagujący dziczyznę na co dzień. Nie mam wątpliwości, że rezultatem ich pracy będą wyjątkowe, popisowe dania, tak jak wyjątkowy jest cel zbiórki pieniędzy – przekonuje Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy Las-Kalisz.

W przedsięwzięciu weźmie udział tata Borysa, Karol Sankowski – szef kuchni renomowanej restauracji Przystań & Marina we Wrocławiu. Swoimi potrawami będą kusić także reprezentacje restauracji Retro w Obornikach Śląskich, Q Hotel Plus we Wrocławiu, Willa Berlińska w Nielęgowie, Pałac w Orli, Marina Gaj w Koninie, Bursztynowa Bistro w Warszawie, Filipa 18 w Krakowie oraz kucharz pokazowy Lubiany. Wspólne gotowanie poprowadzi Dawid Łagowski, znawca i popularyzator dziczyzny.

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie uzyskała nominację do finału XXI Kulinarnego Pucharu Polski. Wstęp na konkurs jest otwarty. Zmagania będą także transmitowane online na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku. Więcej informacji na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej