x

Lluc Crusellas z Hiszpanii nowym Światowym Mistrzem Czekolady

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    15.11.2022

Lluc Crusellas z Hiszpanii został Światowym Mistrzem Czekolady podczas Salon du Chocolat w Paryżu. Reprezentujący Polskę Igor Zaritskyi uplasował się na 10. miejscu World Chocolate Masters, jedynego światowego konkursu profesjonalistów gastronomii, cukiernictwa i czekoladziarstwa.

Lluc Crusellas z Hiszpanii został Światowym Mistrzem Czekolady podczas Salon du Chocolat w Paryżu. Zdjęcie: materiały prasowe
Lluc Crusellas z Hiszpanii został Światowym Mistrzem Czekolady podczas Salon du Chocolat w Paryżu. Zdjęcie: materiały prasowe
Lluc Crusellas zdobył uznanie jury zmysłowymi kreacjami, które podkreślały jego dbałość o szczegóły, kreatywność i znajomość smaku. Ostatniego dnia zaprezentował w konkursie brioszkę bez cukru z użyciem enzymu - ta innowacja zaskoczyła sędziów, którym przewodniczył Amaury Guichon, cukiernik i gwiazda „Szkoły Czekolady” Netflixa.

Crusellas podbił nie tylko serca jurorów, ale i widzów w domu, którzy przyznali mu publiczną nagrodę #WOW. Jego oszałamiająca witryna przedstawiała świat w niebezpieczeństwie, z pięknie wyrzeźbionym słoniem stojącym na spalonej ziemi, ukazującym dwie możliwe strony przyszłości.

Srebro i brąz wywalczyli kolejno: Antoine Carréric z Francji i Nicolas Nikolakopoulos z Grecji.

Crusellas podbił serca jurorów i widzów czekoladową witryną przedstawiającą świat w niebezpieczeństwie, z pięknie wyrzeźbionym słoniem stojącym na spalonej ziemi, ukazującym dwie możliwe strony przyszłości. Zdjęcie: materiały prasowe
Crusellas podbił serca jurorów i widzów czekoladową witryną przedstawiającą świat w niebezpieczeństwie, z pięknie wyrzeźbionym słoniem stojącym na spalonej ziemi, ukazującym dwie możliwe strony przyszłości. Zdjęcie: materiały prasowe
Marzenia się spełniają
Zdobywca pierwszego miejsca będzie miał prawo przez trzy lata nazywać siebie najlepszym rzemieślnikiem czekolady na świecie. Oprócz tytułu, Crusellas wygrał ekskluzywną współpracę z czekoladowymi szefami luksusowego domu towarowego Harrods w Londynie. Rezultat tej współpracy zostanie zaprezentowany wiosną przyszłego roku.

- To niesamowite uczucie zdobyć tytuł World Chocolate Master po wielu miesiącach treningów – nie tylko dla mnie, ale dla całego zespołu, który wspierał mnie w tej drodze. Marzyłem o zdobyciu tytułu, ale nigdy się tego nie spodziewałem. To nagroda nie tylko dla mnie, ale dla całego sektora zawodowego w moim kraju - mówi Lluc Crusellas.

Przyszłość czekolady
World Chocolate Masters (WCM) to jedyny światowy konkurs poświęcony prezentacji talentów artystycznych światowej klasy profesjonalistów w dziedzinie gastronomii, cukiernictwa i czekoladziarstwa. Od swojego powstania w 2005 roku WCM stara się odsłonić to, co świat w przyszłości zobaczy w ladach cukierniczych i na półkach z czekoladą. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE.

- W World Chocolate Masters zawsze chodziło o przesuwanie granic czekoladowego rzemiosła na nowe wyżyny, a podczas tegorocznego konkursu Crusellas wyznaczył zupełnie nowy standard innowacyjności i kreatywności - podkreśla Amaury Guichon, przewodniczący jury WCM. - Wśród zaciętej rywalizacji tytuł Mistrza Świata Czekolady, który Crusellas zabierze do domu, jest hołdem dla umiejętności, pomysłowości i wizji, które wykazał podczas finału. W ograniczonym czasie podejmowanie ryzyka było wyzwaniem, ale wyróżniało go na tle konkurencji.

World Chocolate Masters były tegorocznym hitem online: setki tysięcy fanatyków czekolady z całego świata oglądało transmisję na żywo, aby z bliska śledzić konkurencję i masowo głosować na swojego faworyta.
Na stronie internetowej World Chocolate Masters można poznać wszystkie kreacje konkursu, przepisy i najważniejsze informacje zza kulis. Więcej informacji: www.worldchocolatemasters.com

Kreacja reprezentującego Polskę Igora Zaritskyi'ego, który uplasował się na 10. miejscu World Chocolate Masters. Zdjęcie: materiały prasowe
Kreacja reprezentującego Polskę Igora Zaritskyi'ego, który uplasował się na 10. miejscu World Chocolate Masters. Zdjęcie: materiały prasowe
Pierwsza dziesiątka Światowego Finału WCM 2022:
1. Lluc Crusellas (Spain), 434 pkt
2. Antoine Carréric (France), 405 pkt
3. Nicolas Nikolakopoulos (Greece), 404 pkt
4. Anna Gerasi (Italy), 382 pkt
5. Christophe Rull (US), 381 pkt
6. Dongsuk Kim (Korea), 377 pkt
7. Joro Tanaka (Japan), 375 pkt
8. Togo Matsuda (Belgium), 370 pkt
9. Jacky Lung (China), 356 pkt
10. Igor Zaritskyi (Poland), 337 pkt

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej