x

Polska sieć pizzerii Da Grasso przejmowana przez Orklę

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.11.2022

Firma zawarła umowę nabycia 74% udziałów w Da Grasso, posiadającej 193 lokale w naszym kraju. Inwestycja w Da Grasso sprawi, że sieć Orkla będzie liczyć 860 pizzerii franczyzowych w Finlandii, krajach Beneluksu, Niemczech i Polsce.

Zdjęcie: Instagram.com/ Da Grasso
Zdjęcie: Instagram.com/ Da Grasso
Portfolio Orkli będzie składać się z wiodących marek w kategorii sprzedaży pizzy: Kotipizza, New York Pizza i właśnie Da Grasso.
 
- Da Grasso to dobrze zarządzana firma, która zbudowała imponującą pozycję na rosnącym polskim rynku pizzy.  Jesteśmy przekonani, że  staniemy się jedną z wiodących firm franczyzowych pizzy w Europie - mówi Thomas Ljungqvist, wiceprezes wykonawczy i pełniący obowiązki dyrektora generalnego Orkla Consumer & Financial Investments.
 
Właścicielkami Da Grasso są Karolina Rozwandowicz (95%) oraz prezes Magdalena Piróg (5%). Obie panie będą kontynuować działalność jako akcjonariusze w partnerstwie z Orklą. Po transakcji Orkla będzie właścicielem 74% udziałów w spółce, a akcjonariusze mniejszościowi będą posiadali pozostałe udziały. Strony zobowiązały się nie ujawniać ceny zakupu. Transakcja ma zostać sfinalizowana w IV kwartale tego roku.
 
Orkla jest wiodącym dostawcą markowych produktów i rozwiązań koncepcyjnych dla rynków konsumenckich, gastronomicznych i piekarniczych w krajach skandynawskich, bałtyckich oraz na wybranych rynkach Europy Środkowej i Indii. Firma jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Oslo i ma siedzibę w Oslo. W 2021 r. Grupa osiągnęła obroty w wysokości 50,4 mld koron norweskich (NOK) i zatrudnia około 21 500 pracowników.
 
Z kolei Da Grasso to jedna z wiodących sieci franczyzowych pizzerii w Polsce, posiadająca 193 lokale w całym kraju. Sprzedaż konsumencka sieci w 2021 r. wyniosła 53 mln euro, co odpowiada około 530 mln NOK. W 2021 r. Da Grasso osiągnął obroty w wysokości 13,6 mln euro (136 mln NOK). Firma ma siedzibę w Łodzi i zatrudnia 51 pracowników.
 
 
Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej