x

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.11.2022

Ruszyły specjalistyczne warsztaty kulinarne dla 24 młodych kucharzy w ramach projektu Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere.

Specjalistyczne warsztaty kulinarne dla młodych kucharzy w ramach projektu Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Specjalistyczne warsztaty kulinarne dla młodych kucharzy w ramach projektu Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdjęcie: materiały prasowe
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to projekt edukacyjny dla uczniów szkół średnich i zawodowych o profilach gastronomicznych, w którym biorą udział wyjątkowo uzdolnieni kandydaci wytypowani w drodze preeliminacji szkolnych. Podczas serii warsztatów przez cały rok mogą oni szkolić się za darmo pod okiem najlepszych szefów kuchni i gwiazd polskiej sceny kulinarnej.

Wokół fine diningu
10 października w historycznym budynku Nowej Oranżerii w Łazienkach Królewskich odbyło się szkolenie, podczas którego część kulinarną poprowadził szef kuchni Restauracji Belvedere Tomasz Łagowski, a blok ekspercki poświęcony tematyce win – Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się, co jest najważniejsze w kreowaniu wyjątkowego wizerunku wykonywanych dań oraz co oprócz standardowej karty może zaoferować wyznaczająca nowe trendy restauracja. Poznali filozofię kuchni fine dining oraz zasady opracowywania potraw z menu degustacyjnego. Samodzielnie również te potrawy od podstaw przygotowali, złożyli i udekorowali na talerzach.

Część praktyczna szkolenia upłynęła na przygotowywaniu czterodaniowej kolacji degustacyjnej poprzedzonej amuse – bouche.
– Dań, które zaprezentowali studenci Akademii, nie powstydziłby się żaden szef kuchni i z powodzeniem mogłyby się one znaleźć w karcie Restauracji Belvedere – przyznał Tomasz Łagowski.

Co w programie?
Z projektem Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere związane są takie osobistości, jak m. in. założyciel własnej Akademii kulinarnej Kurt Scheller, prezydent Bocuse d'Or Poland Adam Chrząstowski czy trenerzy kulinarni: Daria Ładocha, Agata Wojda, David Gaboriaud, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Tomasz Łagowski, Maciej Rosiński, Michał Toczyłowski, Maciej Wiśniewski i Grzegorz Zawierucha.

Swoją ekspercką wiedzą dzielić się będą także profesorowie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: Artur Głuchowski i Hanna Górska – Warsewicz oraz przedstawicielka Belvedere Gourmet Group, psychodietetyk Angelika Motopulos. Jednym z celów, jaki postawił sobie organizator, jest zaprezentowanie studentom ciekawych miejsc w Polsce o różnorodnych parametrach i wyposażeniu. To m. in. Restauracja Belvedere, Atelier Chefs Culinar w Wiskitkach, Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu, Aruana w Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku oraz Akadamia Czekolady w Łodzi i Warsaw Academy of Pastry Arts w Pruszkowie.

Relacje Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere będą dostępne na:
– stronie www www.akademiamistrzowsmaku.pl,
– fanpage’u facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku  
– Instagramie instagram.com/akademiamistrzowsmaku  

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej