x

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® - inspiracje, kontakty i wiedza

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    02.11.2022

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków.

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków. Zdjęcie: materiały prasowe
Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków. Zdjęcie: materiały prasowe
W programie także szkolenia i warsztaty poruszające tematy istotne dla sektora HoReCa, pokazy, konkursy i degustacje, a także spotkania z ekspertami, szefami kuchni, sommelierami i baristami.

Na targach w Krakowie prezentowane będzie kompleksowe wyposażenie dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata. Zobaczymy tam wiele produktów i rozwiązań, które zoptymalizują prowadzenie biznesu gastronomicznego oraz hotelarskiego pogrupowanych w ramach specjalnych stref tematycznych: wyposażenia zaplecza kuchennego, rozwiązań IT, produktów lokalnych i regionalnych, polskich win i alkoholi rzemieślniczych.

Dodatkowo podczas warsztatów szkoleniowych dowiemy się m.in. jak reagować na aktualne zmiany rynkowe, które nowoczesne technologie warto wprowadzić w swoim biznesie oraz jak wyróżnić się w mediach społecznościowych i wykorzystać ich potencjał, żeby podnieść sprzedaż.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie
Tematem przewodnim strefy pokazowej na Targach HORECA®/GASTROFOOD będzie kuchnia myśliwska, a najważniejszą częścią programu - trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie. To jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w branży HoReCa.

Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych kucharzy.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Wina naturalne na ENOEXPO®
Tradycyjnie równocześnie z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbędą się największe w Polsce Targi Wina ENOEXPO®. W programie: prezentacje win oraz innych alkoholi z wielu krajów, spotkania i warsztaty prowadzone przez znanych ekspertów, degustacje typu Master Class i prestiżowe konkursy winiarskie.

Ważnym tematem będą wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. Podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o ich certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów m.in. Gruzji, Rumunii czy Niemiec.

Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada na stronach: www.horeca.krakow.pl lub www.enoexpo.krakow.pl.
Program targów dostępny jest na stronie: https://horeca.krakow.pl/pl/program-akademii-horeca.html

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej