x

Oto zwycięzcy finału konkursu barmańskiego MONIN Cup Poland 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.10.2022

I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Polska 2022 zajął Damian Deptuła. Ujął jury koktajlem "Luck is a point", wyprzedzając swoich rywali o 5 punktów. Już teraz przygotowuje się na finał konkursu we Francji.

Finałowe koktajle konkursu barmańskiego MONIN Cup Poland 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Finałowe koktajle konkursu barmańskiego MONIN Cup Poland 2022. Zdjęcie: materiały prasowe
Finał MONIN Cup Poland 2022 odbył się 17 października w Warszawie. Zwycięzcą tego ogólnopolskiego konkursu barmańskiego okazał się Damian Deptuła. Jego koktajl „Luck is a point” otrzymał 109 punktów.  Był to miks bourbonu, syropu MONIN Spicy Mango, koncentratu MONIN Bitter, świeżej cytryny podawanej z salsą  mango chili i warzyw. Laureat przeszedł do finału MONIN Cup we Francji.

II miejsce z liczbą 104 punktów zajęła Justyna Wilk, która swój koktajl „Touch of Gold” przygotowała z puree Passion Fruit MONIN, kawy różanej, angostury rum, jadalnego brokatu i soku z grejpfruta. Na III miejscu uplasowała się Kamila Podosek, jej finałowym dziełem był koktajl „Steps of love” z syropem MONIN Cotton Candy, rumem Pineapple&Spice, sokiem z limonki, białkiem cukierniczym i suszonym hibiskusem. Finalistka otrzymała 101 punktów.

I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Polska 2022 zajął Damian Deptuła. Ujął jury koktajlem „Luck is a point”, wyprzedzając swoich rywali o 5 punktów. Zdjęcie: materiały prasowe
I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Polska 2022 zajął Damian Deptuła. Ujął jury koktajlem „Luck is a point”, wyprzedzając swoich rywali o 5 punktów. Zdjęcie: materiały prasowe
W finale wystartowało 18 zawodników wyłonionych w ramach eliminacji na podstawie nadesłanych autorskich receptur. Podczas występu na scenie mieli za zadanie wykonać cztery identyczne koktajle. Sędziowie techniczni oceniali prawidłowe wykonanie zadania, zgodnie ze sztuką barmańską. Po prezentacji jury oceniało smak koktajli, ich zapach i wygląd. Dodatkowe punkty zawodnicy mogli zdobyć w blind teście, który polegał na rozpoznaniu smaków syropów MONIN.

Hasłem przewodnim wydarzenia i inspiracją do tworzenia koktajli był temat „sharing memorable moments”, czyli dzielenie się niezapomnianymi chwilami ze społecznością. W wydarzeniu uczestniczył Olivier Monin, właściciel wielopokoleniowej firmy MONIN, który razem z prezesem SCM Zbigniewem Cylnym i Dyrektorem E-commerce, Robertem Padiaskiem, wręczył nagrody zwycięzcom.  

MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów w wieku 18 - 27 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN.

Przepisy na zwycięskie koktajle

Damian Deptuła – „Luck is a point”

25 ml syropu MONIN Mango
50 ml burbonu
5 ml koncentratu MONIN Bitter
25 ml świeżo wyciskanego soku z limonki
1 świeża truskawka

Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
Dekoracja: Food pairing – salsa z truskawek, czerwonej papryki, mango, chilli i bazylii, jadalne kwiaty.

Justyna Wilk – „Touch of Gold”
12,5 ml puree MONIN Passion Fruit
20 ml kawy różanej
30 ml angostury rum
0,5 ml srebrnego jadalnego brokatu
25 ml soku z grejpfruta + aromatyzacja

Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem

Kamila Podosek – „Steps of love”
40 ml Union Pineapple Queen & Spice
25 ml syropu MONIN Cotton Candy
20 ml soku z limonki 100%
białko cukiernicze
suszony hibiskus

Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej