x

Halloweenowe smakołyki w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.10.2022

Browary Warszawskie październik żegnają z dreszczykiem! Halloweenowy weekend 28-31 października to czas Dyniobrania - wybrane restauracje i kawiarnie przygotowały specjalne dania, desery i napoje z dynią w roli głównej. Będą także krwiste koktajle i konkurs na najstraszniejsze przebranie.

halloweenowy koktajl w NINE’s Restaurant & Sports Bar. Zdjęcie: materiały prasowe
halloweenowy koktajl w NINE’s Restaurant & Sports Bar. Zdjęcie: materiały prasowe
Koniec października to czas, kiedy pękate dynie witają nas w witrynach restauracji, sklepów, ogródków. Smaki jesieni zagościły również w kartach restauracji i kawiarni w Browarach Warszawskich – Dyniobranie to celebracja smaków jesieni, podczas której goście mogą spróbować limitowanych dań z dynią w roli głównej.

Do zjedzenia
Pumpkin Spice Cheesecake to idealny partner do kawy Pumpkin Spice Latte – dyniowy sernik z delikatnym posmakiem pomarańczy, ukryty w chrupiącej polewie z czekolady karmelowej, a na górze aksamitny, pachnący cynamonem ganache posypany kruszonką Speculoos. To ciastko, które najlepiej smakuje w jednym z dyniowych ogródków DESEO.

Pumpkin Spice Cheesecake z Deseo. Zdjęcie: materiały prasowe
Pumpkin Spice Cheesecake z Deseo. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei NINE’s Restaurant & Sports Bar do końca października czaruje podniebienia kremem dyniowym, Chicken Curry Corma, Prawn Curry Corma, Vege Curry Corma, Nine's Pumpkin Smash i Latte Pumpkin Spice.
Dynia po hiszpańsku? Nie ma problemu! Sobremesa Tapas Bar rozpieszcza kubki smakowe kremem z dyni, filetem z kurczaka supreme z purée z dyni oraz puszystym ciastem dyniowym.

Munja Browary Warszawskie w bałkańskim stylu przygotowała kaczkę po skadarsku z kluseczkami truflowymi, sezonowymi grzybami, musem z dyni, cukinią, pieczoną dynią, guanciale suino i wiśniowym sosem demi glace na bazie wina porto.

Piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią, którego grzech nie spróbować.
W Boston Burger władzę przejął burger z chutney dyniowym. Tuż obok, bo w Browarze Warszawskim na gości czeka sałata w pieczonej dyni z miękkim owczym serem, obłędne dyniowe pierogi z białym serem na kremie z dyni, rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i pastą curry, kopytka z pieczonej dyni w sosie z grzybów leśnych i najbardziej instagramowy dyniowy deser z pomarańczą!

To nie koniec! Starowarszawska Gastronomja zaskoczyła burratą z marynowaną dynią, rukolą i musem z orzecha laskowego. Sassy Warszawa serwuje stek z sezonowanej polędwicy wołowej z purée z dyni i palonego masła z dodatkiem sosu pieczeniowego z czerwonym winem, ziemniaczkami z grilla i dzikim brokułem.

Wisienką na dyniowym torcie jest restauracja Olivos Cafe & Restaurant, w której można spróbować pizzy z kozim serem, konfiturą z dyni i cebuli cytrynowej ze szczypiorkiem oraz deser kolokithopita!
Dyniowe oferty w browarowych restauracjach dostępne są do 5 listopada.

W Boston Burger władzę przejął burger z chutney dyniowym. Zdjęcie: materiały prasowe
W Boston Burger władzę przejął burger z chutney dyniowym. Zdjęcie: materiały prasowe
Tyle wydarzeń, że strach się bać!
W halloweenowy weekend muzycznie można liczyć na Halloween z bałkańskim DJ-em w Munja Browary Warszawskie, noc w egipskim wydaniu w Baila Show&Dining czy krwiście szalone party SO HARD w Sassy Warszawa.

Oprócz muzycznych aranżacji, warto wspomnieć o upiornych dekoracjach, które będą przyciągać wzroki i aparaty podczas halloweenowego weekendu. W Food Hall Browary koszmarnie dużo się będzie dziać, bo każdy z 11 konceptów przygotuje swoje popisowe danie w halloweenowej wersji, a Bar Centralny poda dwa upiorne koktajle. To właśnie tutaj odbędzie się konkurs na najlepsze stroje z piekielnie atrakcyjnymi nagrodami.

Polecamy również zawiesić oko na specjalnie przygotowanych kartach koktajli oraz upiornych pozycjach w menu w NINE’s Restaurant & Sports Bar, Sobremesa Tapas Bar, Olivos Cafe & Restaurant, Executive Lounge czy Browar Warszawski!

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej