x

Burger z dostawą na Kilimandżaro. Uber Eats z rekordem świata

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.10.2022

Uber Eats wraz z brytyjską fundacją The Standing Tall Foundation pobił rekord świata w dostawie burgerów na najwyższą wysokość na lądzie. Popularną kanapkę dostarczono na szczyt Kilimandżaro, czyli na 5895 m n.p.m. Kurierem, który podjął się tego zadania, był weteran wojny w Afganistanie Andy Reid.

Burgera na szczyt Kilimandżaro, czyli na 5895 m n.p.m., dostarczył weteran wojny w Afganistanie Andy Reid. Zdjęcie: materiały prasowe
Burgera na szczyt Kilimandżaro, czyli na 5895 m n.p.m., dostarczył weteran wojny w Afganistanie Andy Reid. Zdjęcie: materiały prasowe
Kilimandżaro to wchodzący w skład Korony Ziemi najwyższy szczyt Afryki. Ten samotny masyw górujący nad nizinnym afrykańskim krajobrazem stanowi cel dla wielu wspinaczy. Jednym z nich jest kapral Andy Reid, który w Afganistanie stracił obie nogi i rękę, oraz założyciel The Standing Tall Foundation, brytyjskiej organizacji charytatywnej zajmującej się problematyką zdrowia psychicznego.

Reid, upamiętniając 13. rocznicę odniesienia swoich obrażeń, postanowił zdobyć Dach Afryki, jednocześnie wcielając się w kuriera Uber Eats. Ustanowił tym samym nowy rekord świata w dostawie burgerów na najwyższą wysokość na lądzie.

To właśnie praca w charakterze kuriera Uber Eats była dla Andego Reida jednym ze sposobów na przygotowanie się do wyprawy. Podróż od stóp do szczytu najwyższej góry w Afryce zajęła 6 dni, a dystans od miejsca przyrządzenia burgera do szczytu wyniósł około 4 522 mil, czyli około 7 278 kilometrów. Na szczyt Kilimandażaro burger przemierzył drogę samolotem, samochodem, a następnie pieszo wraz Andym Reid’em i jego zespołem wspinaczy. Wyzwaniu towarzyszyła zbiórka funduszy dla The Standing Tall Foundation.

Na szczyt Kilimandażaro burger przemierzył drogę samolotem, samochodem, a następnie pieszo wraz Andym Reid’em i jego zespołem wspinaczy. Zdjęcie: materiały prasowe
Na szczyt Kilimandażaro burger przemierzył drogę samolotem, samochodem, a następnie pieszo wraz Andym Reid’em i jego zespołem wspinaczy. Zdjęcie: materiały prasowe
– Wspinaczka była trudna, ale stanowiła jednocześnie świetną przygodę. Cieszę się, że udało nam się pobić rekord świata oraz zdobyć Kilimandżaro – mówi Andy Reid. – W październiku 2009 roku zostałem ciężko ranny podczas patrolu w prowincji Helmand w Afganistanie. Każdego roku w październiku stawiam sobie ambitne wyzwanie, aby zebrać pieniądze i odwdzięczyć się stowarzyszeniom, które pomogły mi i mojej rodzinie w tamtych trudnych chwilach. Po wyzwaniach, z którymi wszyscy musieliśmy się zmierzyć w ciągu ostatnich kilku lat, chciałem, aby tegoroczne zadanie było wyjątkowe, dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z Uber Eats i pobicie rekordu świata w dostawie burgerów na najwyższą wysokość na lądzie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej