x

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Kategoria: Karta - dania    04.11.2022

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia, krem maślany w dwóch smakach i mandarynki. Zdjęcie: © Richard Clatworthy, 2022
Ciasto czekoladowe na przyjęcia, krem maślany w dwóch smakach i mandarynki. Zdjęcie: © Richard Clatworthy, 2022
Ciasto czekoladowe na przyjęcia
Krem maślany w dwóch smakach i mandarynki
20 porcji, czas przygotowania - 1 godzina plus stygnięcie

450 g miękkiego masła i trochę do natłuszczenia blaszki
650 g cukru pudru
4 duże jajka ekologiczne
250 g mąki samorosnącej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g kakao
1 puszka cząstek mandarynek w soku (300 g)
150 g serka kremowego light

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść masłem blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm i wyłóż ją wilgotnym arkuszem papieru do pieczenia. W robocie kuchennym zmiksuj 250 g masła i tyle samo cukru pudru. Wbij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, 50 g kakao i niewielką ilość soku mandarynkowego z puszki. Zmiksuj ponownie na gładką masę. Łopatką delikatnie rozprowadź ją na blaszce, tworząc równą warstwę. Piecz ciasto jakieś 20 minut, aż urośnie, a wbity w nie patyczek będzie suchy. Wyjmij blaszkę z piekarnika, odstaw na 5 minut, a następnie przełóż ciasto na kratkę, aby całkowicie ostygło.

W tym czasie przygotuj krem maślany. W robocie kuchennym zmiksuj pozostałe 200 g masła i 400 g cukru pudru na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj serek i pulsacyjnie zmiksuj całość, rozluźniając ją odrobiną soku z mandarynek, jeśli trzeba. Odsącz cząstki owoców i ułóż na ręczniku papierowym. Na desce ostrożnie przetnij ostudzone ciasto poziomo przez środek, aby powstały dwa duże i płaskie prostokąty (robię to nożem do chleba, podgrzanym przedtem pod strumieniem gorącej wody). Rozprowadź jedną trzecią kremu na jednym z prostokątów, ułóż na wierzchu kawałki mandarynek i przykryj drugim prostokątem ciasta. Jeśli chcesz, przytnij brzegi, aby ciasto ładnie wyglądało (te skrawki to przysmak szefa kuchni!). Zmiksuj pulsacyjnie pozostałe 25 g kakao z resztą kremu. Rozprowadź go na wierzchu ciasta, formując dekoracyjne górki i dolinki grzbietem łyżki.

W jednej porcji:
KALORIE - 379 kcal
TŁUSZCZE - 21,5 g
TŁUSZCZE NASYCONE - 13,1 g
BIAŁKA - 4 g
WĘGLOWODANY - 45,3 g
CUKRY - 35,1 g
SÓL - 0,4 g
BŁONNIK - 0,9 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Jedno” w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Kopytka z palonym masłem i serem Burszyn

Warszawska restauracja Źródło należąca do Adriana Górniaka zdradza przepis na swoje słynne kopytka z palonym masłem i serem Burszyn!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej