x

Chili batatowe Jamiego Olivera

Kategoria: Karta - dania    19.10.2022

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe + czarna fasola, pasta chili chipotle, kumin, kolendra i feta. Zdjęcie: © Richard Clatworthy, 2022
Chili batatowe + czarna fasola, pasta chili chipotle, kumin, kolendra i feta. Zdjęcie: © Richard Clatworthy, 2022
Chili batatowe
Czarna fasola, pasta chili chipotle, kumin, kolendra i feta
12 porcji, przygotowanie - 12 minut, gotowanie - 2 godziny

6 batatów (po 250 g)
oliwa
1 łyżeczka nasion kuminu
1 słoik pasty chili chipotle (95 g)
500 g świeżej lub mrożonej mieszanki pokrojonej cebuli, marchewki i selera naciowego
½ pęczka kolendry (15 g)
3 puszki czarnej fasoli (po 400 g)
3 puszki pomidorów śliwkowych dobrej jakości (po 400 g)
60 g fety

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Postaw duży garnek żaroodporny na dość dużym ogniu. Obieraj bataty i kolejno dorzucaj je do garnka. Dodaj 2 łyżki oliwy i smaż bataty 5 minut, aż zaczną się przyrumieniać – odwracaj je od czasu do czasu. Przesuń je na jedną stronę naczynia, dodaj kumin, a gdy zacznie skwierczeć, dołóż pastę chili chipotle i wlej wodę w ilości dwóch słoików po paście. Dorzuć mieszankę warzyw oraz posiekane łodyżki kolendry (listki zachowaj) i wymieszaj. Wstaw garnek do piekarnika i piecz całość 1 godzinę.

Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj fasolę razem z zalewą oraz pomidory, rozgniatając je palcami, i wlej 1 puszkę wody. Całość dobrze wymieszaj i piecz jeszcze mniej więcej godzinę, aż bataty zmiękną. Dopraw danie do smaku, a tę część, którą podasz od razu, posyp pokruszoną fetą oraz listkami kolendry. Resztę przechowaj w lodówce lub zamrażarce i wykorzystaj do przygotowania innych potraw. Na następnej stronie znajdziesz moje ulubione pomysły na dania z tego, co zostało.

W jednej porcji:
KALORIE - 229 kcal
TŁUSZCZE - 3,4 g
TŁUSZCZE NASYCONE - 1 g
BIAŁKA - 8,8 g
WĘGLOWODANY - 38,8 g
CUKRY - 13 g
SÓL - 0,6 g
BŁONNIK - 12 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Jedno” w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Kopytka z palonym masłem i serem Burszyn

Warszawska restauracja Źródło należąca do Adriana Górniaka zdradza przepis na swoje słynne kopytka z palonym masłem i serem Burszyn!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej