- Poznańska restauracja Concordia Taste nawiązała współpracę z sommelierem Jackiem Kulzą. Zdjęcie: materiały prasowe
Przygotowana przez niego karta win dla Concordia Taste to nie tylko ukłon w stronę rodzimej kultury winiarskiej.
- To również zrozumienie i dopełnienie kulinarnej sztuki szefa kuchni Adama Adamczaka, który tak jak i ja jest zafascynowany polskimi smakami - tłumaczy Jacek Kulza. - Dlatego efektem mojej pracy jest z jednej strony nowa karta win, z drugiej zaś wyselekcjonowanie propozycji kieliszków do konkretnych dań z menu autorstwa Adama Adamczaka - dodaje.
W karcie win znajdą się butelki z m.in. Winnicy Aris, Gostchorze czy Zodiak. Wina w Concordia Taste są przechowywane w specjalnie przygotowanym do tego, przeszklonym pomieszczeniu, w którym utrzymywana jest odpowiednia temperatura. Ponadto cały asortyment jest widoczny dla konsumentów, którzy mogą również zakupić wybrane butelki w sklepie stacjonarnym w restauracji Concordia Taste.
- Jacek Kulza to doświadczony manager i sommelier, członek jury w konkursach winiarskich przeprowadzanych w ramach corocznych targów win WINO.PL. Zdjęcie: materiały prasowe
- Taste the Wine to cykl spotkań, podczas których regularnie będę prezentować wybrane butelki. Wino połączymy z autorskimi przystawkami Adama Adamczaka - opowiada Jacek Kulza. - Przygotowujemy się również do dużego eventu degustacyjnego połączonego z aukcją charytatywną. Polska Kolacja Degustacyjna odbędzie się już 24 listopada - dodaje.
- Długo i starannie przeprowadzaliśmy poszukiwania odpowiedniej osoby na stanowisko sommeliera. Jestem przekonany, że dzięki Jackowi Concordia Taste stanie się wyjątkowym miejscem, ambasadą polskich win - podsumowuje Tomasz Tarkowski, F&B director Concordia Taste.