x

Plant-Powered Perspectives 2022 wyznacza kierunek branży roślinnej: to czas na alternatywy białka

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    07.10.2022

Ruszyły zapisy na Plant-Powered Pitching - konkurs dla roślinnych start-upów, w którym powalczą one o wsparcie finansowe na rozwój innowacyjnych pomysłów roślinnej rewolucji. Sesja odbywa się w ramach konferencji Plant-Powered Perspectives, która otrzymała honorowy patronat Parlamentu Europejskiego.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Ruszyły już zapisy na Plant-Powered Pitching - konkurs dla roślinnych start-upów, w którym powalczą one o wsparcie finansowe na rozwój innowacyjnych pomysłów wspierających roślinną rewolucję. Sesja odbywa się w ramach konferencji Plant-Powered Perspectives, która za dążenie w kierunku transformacji systemu żywnościowego otrzymała honorowy patronat Parlamentu Europejskiego.

W tym roku konkurs dla start-upów będzie akceleratorem dla innowacji z obszaru roślinnych zamienników białka. Jest to świetna okazja dla przedsiębiorców rozwijających swój projekt lub potrzebujących dodatkowej gotówki - pula nagród wynosi aż 100 tysięcy zł.

Dwa etapy konkursu
Pierwszy etap trwa do 13 października i polega na wypełnieniu krótkiego formularza zgłoszeń, natomiast do drugiego zaproszonych zostanie pięć start-upów, które zaprezentują swoje pitchdecki podczas konferencji.
Do wygrania są więc nie tylko nagrody pieniężne, ale także darmowe wejście na konferencję, sesje z mentorami, a także "dzika" karta wstępu do 7. edycji akceleratora foodtech.ac - współorganizatora konkursu.
Zgłoszenia można wysyłać tutaj: https://forms.gle/4JnnuPjtyFmDs5pJA

Dyskusje wokół białka
Alternatywy białka będą też w centrum dyskusji podczas aż dwóch paneli konferencyjnych. Na "Protein - the sourcing talk" spotkają się przedstawiciele firm Protein Rise, Roeper GmbH i Hortimex, żeby porozmawiać o dostępności surowców roślinnych. Nad pytaniem, czy roślinne alternatywy mają możliwość konkurować z tradycyjnymi produktami zastanowią się ich polscy i zagraniczni producenci, m. in. One Day More i Umiami, podczas panelu "What's new in New Meat".

- Spożycie mięsa rośnie, a jego produkcja jest jedną z najbardziej szkodliwych dla środowiska. Optymalizowanie produkcji zrównoważonych, roślinnych alternatyw białka, które smakiem i wartościami odżywczymi będą odpowiadać lub przewyższać odzwierzęce odpowiedniki, jest kluczowe dla wspierania transformacji systemu żywnościowego, dlatego program konferencji w dużym stopniu zajmują w tym roku roślinne proteiny - komentuje Katarzyna Sałata, współorganizatorka konferencji.

Kreowanie możliwości dla roślinnych substytutów białka zwierzęcego jest częścią dążenia do bardziej sprawiedliwego, zrównoważonego systemu żywnościowego. Panel poświęcony zmianom instytucjonalnym w tym kontekście otrzymał honorowy patronat Parlamentu Europejskiego. W ramach niego dyskusję odbędą goście z Holandii, Izraela i Francji.

- Do panelu o zmianach instytucjonalno-politycznych zaprosiliśmy Trade Attache Izraela i Holandii - krajów przodujących we wprowadzaniu zmian legislacyjnych ułatwiających wprowadzanie roślinnej żywności na rynek. Z Francji gościmy przedstawiciela Agriculture Cellulaire, organizacji zajmującej się fermentacją precyzyjną, bardzo obiecującą, być może najważniejszą obecnie technologią żywności - mówi Alicja Bućko, ekspertka ds. zmian instytucjonalnych w RoślinnieJemy.

Program konferencji i bilety
Agendę wydarzenia zaprojektowano w sposób, by uczestnicy konferencji zapoznali się z podsumowaniem aktualnej sytuacji branży roślinnej, a następnie zgłębili jego coraz bardziej szczegółowe aspekty.
Z całym programem można zapoznać się na stronie internetowej wydarzenia: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2022.
Bilety na konferencję można nabyć na stronie Eventory wydarzenia:
https://eventory.cc/event/konferencja-plant-powered-perspectives-2022Kod zniżkowy (15 proc.) dla naszych czytelników to: FoodService_PPP22

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hala Koszyki nagrodzona za akcję "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii"

Hala Koszyki, flagowy projekt wielofunkcyjny w portfelu Globalworth Poland, została uhonorowana złotą statuetką podczas 13. edycji konkursu PRCH Retail Awards. Stołeczna food hala zdobyła I miejsce w kategorii "Wydarzenie Roku" za akcję marketingową "Wielkie otwarcie polskiej gastronomii".

Białoruś żegna się z siecią McDonald’s - jej miejsce zajmuje rosyjski brand

McDonald’s powoli znika z rynku wschodniego, tym razem z Białorusi. Jak donosi agencja PAP, zastąpi go rosyjska sieć gastronomiczna Wkusno i Toczka. Internauci mówią o "pożegnaniu z epoką", a Aleksander Łukaszenka za odejście amerykańskiej sieci dziękował Bogu.

Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® - podsumowanie

Ponad 300 wystawców, 8843 odwiedzających, szkolenia i warsztaty, degustacje Master Class, konkursy winiarskie i wydarzenia towarzyszące: Mistrzostwa Polski Roasting & Cup Tasters oraz Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - tak można podsumować trzy dni targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®.

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej